Smikkelblog: Valentijns cake met hart erin

Wil jij je Valentijn verrassen met iets lekkers. Bak dan een cake, maar niet een gewone cake. Bak een Valentijns cake met hart erin. Je Valentijn zal verrast zijn als je de cake open snijdt en er komt in het midden van de cake een hart tevoorschijn.

Valentijns cake met hart erin

Zelf maakte ik een halve Valentijns cake en een halve gewone. (Hiervoor verdeelde ik de cake vorm in tweeën volgens de instructies van smaken verschillen.)

De ingrediënten voor een halve Valentijns cake met hart erin en een halve gewone cake:
Het hart: (Voor een hele Valentijns cake doe je dit x 2.)
✧ 180 gram aardbeien (Ik gebruikte bevroren aardbeien.)
✧ ¼ van het cake beslag:
      ✦ 50 gram boter
      ✦ 50 gram suiker
      ✦ ¼ zakje vanillesuiker
       ✦ 1 ei
      ✦ 50 gram bloem
       ✦ Klein snufje zout
✧ 20 gram extra bloem

De cake: (Voor een hele Valentijns cake heb je hier 2/3 van nodig.)
✧ ¾ van het cake beslag:
        ✦ 150 gram boter
        ✦ 150 gram suiker
        ✦ 3/4 zakje vanillesuiker
        ✦ 3 ei
        ✦ 150 gram bloem
        ✦ Snufje zout

Aardbeienpuree.
Als eerste maak je de aardbeienpuree voor het hartenbeslag. Hiervoor verwarm je de aardbeien tot je deze met een staafmixer fijn kunt mixen. Daarna kook je dit op matig vuur een beetje in. Vervolgens laat je dit even afkoelen.

Als het afgekoeld is zeef je de aardbeienpuree. Zo heb je geen aardbeien pitjes meer in je puree zitten.

Het hartenbeslag.
Als eerste snij je de boter in blokjes en mix je deze zacht. Daarna voeg je de suiker en vanillesuiker toe. Dit mix je in 10 minuten tot een romige crème. Dan voeg je het ei toe en mix je het beslag in 1 minuut tot een luchtige massa.

Vervolgens moet de bloem erbij. Hier doe je eerst een klein snufje zout bij en dan zeef je de bloem eerst een paar keer. Zo heb je bloem met een fijnere structuur.

Daarna spatel je de gezeefde bloem er in gedeeltes onder.

Vervolgens schep je ook de gezeefde aardbeienpuree in gedeeltes onder het beslag.

Hierdoor wordt het cakebeslag dunner. Om er voor te zorgen dat dit toch stevig genoeg is spatel je de extra bloem (Die je ook eerst even zeeft.) er nog in gedeeltes onder.

Dan doe je bakpapier op de bodem van een taartvorm en smeer je deze in met boter. Vervolgens verdeel je het aardbeienbeslag gelijkmatig over de bodem. En bak je de cake in een op 130 graden voorverwarmde oven 35 a 40 minuten. (houd er rekening mee dat als je een hele Valentijns cake maakt, de baktijd langer kan zijn.) Als het goed is blijft er dan geen beslag meer aan de satéprikker plakken als je deze in de cake prikt en er weer uithaalt. De cake kan dan wel nog niet helemaal klaar lijken. Dat is ook zo, maar dit maakt niks omdat je hem straks nog een keer gaat bakken.

Vervolgens steek je hier met een harten steekvorm zoveel mogelijk hartjes uit. (Dit kan even wat puzzelen zijn.) Daarna stapel je de hartjes allemaal tegen elkaar aan. De stukjes die er tussen en rondom overblijven kun je al lekker opsnoepen.

De Valentijns cake met hart erin.
Om vervolgens de Valentijns cake te maken heb je nog gewoon beslag nodig. Zoals je ziet heb ik de cakevorm met bakpapier in tweeën gedeeld, (Zie smaken verschillen.) want ik maak maar een halve Valentijns cake. Als je een hele maakt heb je dat dus niet nodig. (Dan maak je ook 2/4 aardbeienbeslag en 2/4 gewoon cakebeslag.) Vervolgens verwarm je de oven voor op 160 graden. Daarna doe je een bodempje beslag in de kom. Hier druk je dan voorzichtig de harten allemaal in.

Harten rechtop of ondersteboven?
Hoe om je de harten erin moet doen, ligt eraan hoe je de cake aan het einde presenteert. Ik stort mijn cake en klaar. De kant die met bakken boven zit,  komt dan onder. Hiervoor leg je de harten ondersteboven in het beslag. Maar draai jij de cake na het storten nog weer om, zodat de bovenkant met bakken ook nu de bovenkant is, dan moeten de harten rechtop in het beslag geplaatst worden voor het bakken.

Wanneer de harten er allemaal strak tegen elkaar in zitten doe je hier nog beslag rondom en overheen. (Hier was ik zo ijverig mee bezig, dat de cake al in de oven stond zonder hier een foto van gemaakt te hebben.) Dan bak je de Valentijns cake met hart erin 60 tot 70 minuten op 160 graden. Deze is klaar als er geen beslag meer aan de satéprikker blijft zitten wanneer je deze in de cake steekt en er weer uithaalt. Vervolgens kun je de cake op een mooie schaal storten.

Daarna is de Valentijns cake met hart erin klaar. Bij het open snijden van de cake zie dan in het midden een mooi hart zitten.

Zo kun je met Valentijn een met liefde gemaakt plakje cake eten. Natuurlijk kan dit ook met andere gelegenheden en ook met andere vormen. Zo lijkt mij een chocolade cake met een ster van gewone cake erin ook heel mooi en natuurlijk heel lekker.

Zou jij nu ook eens proberen een cake met een figuur erin te maken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.