Smikkelblog: Vanille roomijs

Heerlijk zo op een warme zomerdag een bolletje ijs met slagroom erbij. Wat dacht je van zelf vanille roomijs maken. Het kan, zelfs zonder ijsmachine zijn er nog 2 opties. Ik laat je ze vandaag allebei zien.

Vanille roomijs 600x

Ingrediënten:
✧ 250 ml melk
✧ 250 ml slagroom
✧ 1 zakje vanille suiker
✧ 3 eidooiers
✧ 63 gram suiker

Eidooiers schuimig mixen.
Doe de 3 eidooiers met de suiker en de vanille suiker in een kom. Mix dit vervolgens tot het een crèmekleurig schuim.

Vanille roomijs eidooiers suiker en vanille suiker in kom

Het schuimig mixen van de eidooiers kan wel een tijdje duren. Het is daarom slim om dit eerst te doen.

Vanille roomijs eidooiers suiker en vanille suiker schuimig mixen

De melk met slagroom koken.
Dan doe je de melk en de helft van de slagroom in een pannetje en breng je dit aan de kook.

Vanille roomijs melk en slagroom in pan Vanille roomijs melk en slagroom in pan koken

Daarna schenk je de gekookte melk/slagroom langzaam bij de schuimige eidooiers terwijl je hier doorheen blijft roeren.
(Doe je de warme melk in een keer bij het eidooier schuim, dan stolt het ei en krijg je klontjes.)

Vanille roomijs eidooiers suiker en vanille suiker schuimig gekookte melk en slagroom

Verwarmen tot 85 graden.
Wanneer de melk goed onder de eidooiers geroerd is, doe je alles terug in het pannetje. Vervolgens verwarm je het mengsel, maar laat je het niet koken. (Het beste is tot 85 graden verwarmen en dan weer van het vuur.)

Vanille roomijs eidooiers suiker en vanille suiker schuimig gekookte melk en slagroom tot 85 graden

Daarna voeg je de 2de helft van de slagroom toe en roer je deze er goed doorheen.

Vanille roomijs slagroom 2 Vanille roomijs slagroom 2 mengen

Afkoelen.
Hierna doe je het mengsel in een kom om af te koelen voor het in de vriezer kan. (Dit deed ik zelf waarschijnlijk niet lang genoeg. Gevolgen: Het duurt langer in de vriezer, meer kristal vorming en slechter voor de diepvries.)

Vanille roomijs afkoelen

Opties.
Vanaf hier zijn er verschillende opties. Het gemakkelijkst is een ijsmachine, maar die heeft niet iedereen. Dus laat ik nog 2 andere manieren zien. In een bakje of in een zakje.

Vanille roomijs 2 opties

Optie 1: Bakje.
Doe het afgekoelde mengsel in een goed afsluitend bakje. En zet deze in de vriezer.

Vanille roomijs bakje ijs

Vervolgens haal je ieder half uur het bakje uit de vriezer om er even goed doorheen de roeren. Daarna zet je het weer terug in de vriezer voor een half uur. Dit doe je tot het helemaal ijs is.

Vanille roomijs bakje ijs ieder half uur door roeren

Dan schep je er een bolletje uit om te eten. (Ik moet wel zeggen dat het ijs de dag erna wel heel hard geworden was.)

Vanille roomijs bakje ijs klaar om op te scheppen

Dus ook al was de structuur een beetje kristalachtig, smaakte het echt naar vanille roomijs.

Vanille roomijs bakje ijs klaar

Optie 2: Plasticzakje.
Een andere manier is het mengsel in een plasticzakje met sluitrand te doen en vervolgens in de vriezer te leggen. Dit laat je goed vriezen. Daarna haal je het uit de zak en breek je het in stukken in een bakje. Hierin mix je vervolgens met een stafmixer het bevroren ijs tot een zachte vanille roomijs.

Vanille roomijs zakje ijs optie

Nadat dit weer in een tijdje in de vriezer heeft gestaan is het weer hard ijs. Mijn tip ook voor de andere optie mix er voor je het opschept even met een staafmixer doorheen.

Vanille roomijs zakje ijs in een bak gemixt

Zo heb je een zacht bolletje roomijs met slagroom voor een mooie warme zomerdag.

Vanille roomijs

Heb jij zelf als een ijs gemaakt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.