Divers vandaag: Honingraat kerstklokje

Dit jaar zie je zelfs kerstkaarten met honingraat element erop, daarom ga ik je laten zien hoe je zelf een mooi honingraat kerstklokje kunt maken. Leuk om op te hangen of om als extraatje met een kerstkaart mee te sturen.

Bekijk de video hier als je hem niet kan zien en klik hier om je te abonneren op mijn YouTube kanaal!

Benodigdheden:
✧ Crêpe papier
✧ Kaartkarton
✧ Mal van een half kerstklokje (Het kerstklokje in de video is 16 bij 7 cm)
✧ Lijm
✧ Lint

Het crêpe papier op maat maken.
Voor het kerstklokje in de video heb je 36 lagen crêpe papier nodig. Dus knipte ik eerst een strook van het crêpe papier. Zorg hierbij dat de structuur in het crêpe papier horizontaal over de mal loopt. (Zo kan het papier nog rekken wanneer je het kerstklokje open maakt.) Van de strook crêpe papier knip je dan stuk waar de mal iets meer dan 2 keer op past. Deze stukken vouw je namelijk dubbel, dan hoef je maar 18 stukken te knippen.

Vaste en gestreepte afteken lijnen.
Vervolgens verdeel je de mal in 5 gelijken stukken en zet je 7 lijnen op de mal. Door ook een lijn aan de boven en een aan de onderkant van de mal te zetten. Deze lijnen wissel je om en om af van vaste lijn en gestreepte lijn. (Zoals in de video 4 vaste lijnen en 3 gestreepte lijnen.) Deze heb je nodig bij het plakken van de honingraat.

Gestreepte lijnen plakken.
Daarna vouw je een dubbel gevouwen stuk crêpe papier open en leg je de mal tegen de vouw in het midden aan. Nu teken je af bij de 3 gestreepte lijnen. Dit moet ook aan de zijkant, hiervoor kun je een geo-driehoek gebruiken om een mooi rechte lijn te kunnen maken. Tussen de afgetekende punten breng je vervolgens mod podge lijm aan. Daarna vouw je het crêpe papier weer dubbel.

Vaste lijnen plakken.
Dan leg je de mal tegen de dichte zijkant aan met de plaklijnen gelijk met de gestreepte lijn. Nu teken je punten af bij de 4 vaste lijnen. Ook deze lijnen heb je aan beide zijkanten nodig, om vervolgens rechte lijnen lijm aan te brengen. Hier plak je het volgende stuk crêpe papier op met de dichte kant de zelfde kant op als de laag eronder.

Alle 36 lagen zo plakken.
Vervolgens vouw je dat stuk open en leg je de mal weer goed op de plaklijnen om nieuwe punten af te tekenen. Nu teken je weer de gestreepte lijnen. Daar breng je weer lijnen lijm tussen aan. Hierna vouw je het stuk crêpe papier weer dubbel. De gestreepte en vaste lijnen blijf je zo telkens afwisselen tot je alle 18 stukken crêpe papier op elkaar hebt gelijmd. Dan heb je in totaal 36 lagen crêpe papier. Dit laat je drogen. Onder het drogen buig je de honigraat een keer open om zo de kans te verkleinen dat het crêpe papier bij de verkeerde lijnen aan elkaar gaat plakken.

Kerstklokjes uit kaartkarton.
Terwijl de lijm dan aan het drogen is teken je de mal van het honingraat kerstklokje 2 keer op kaartkarton. Let hierbij op dat je de mal 1 keer in spiegelbeeld tekent. Dit knip je vervolgens uit.

Kerstklokje uit crêpe papier.
Wanneer de lijm droog is kun je verder met het crêpe papier. Leg de mal gelijk met de plaklijnen, maar nu niet tegen de zijkant aan. Vervolgens teken je de omvang van het kerstklokje op het crêpe papier. Dat knip je dan uit.

Kaartkarton en rug plakken. 
Nu plak je er aan beide kanten het kaartkarton dat je eerder al uitknipte tegen het crêpe papier aan. Daarna smeer je de rug van het honingraat kerstklokje met lijm in. Tot dat deze lijm droog is klem je de rug van het kerstklokje met mini wasknijpertjes bij elkaar.

Kerstklokje vast maken met paperclips.
Daarna buig je het honigraat kerstklokje voorzichtig open, want het kan zijn dat er hier en daar het crêpe papier toch bij verkeerde lijnen aan elkaar is blijven plakken. Dit haal je dan voorzichtig los. Vervolgens kun je met een paar paperclips de 2 kaartkartonnen aan de buitenkant aan elkaar maken en heb je een honingraat kerstklokje.

Lint eraan maken.
Om het kerstklokje ook te kunnen op hangen maak je hem eerst weer plat. Nu maak je met een tang er bovenaan een gaatje in. Hier haal je een lint doorheen waar je bovenaan een mooie strik in legt. En dan is je honingraat kerstklokje klaar om op gehangen te worden.

Maar zo kun je een zelf gemaakte honingraat kerstklokje ook als extraatje mee sturen in een kerstkaart.

Vind jij honingraat figuren leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.