Divers vandaag: Kaars maken met mal

Gisteren liet ik al zien hoe je zelf silicone mallen kunt maken. Vandaag dus een kaars maken met mal. En wel een lotus kaars.

Bekijk de video hier als je hem niet kan zien en klik hier om je te abonneren op mijn YouTube kanaal!

Benodigdheden:
✧ Een silicone mal (De instructies daarvoor kun je hier vinden.)
✧ Een kaars
✧ Een lont
✧ 2 pannen
✧ Een lepel
✧ Heet water

Kaars smelten.
Eerst moet het kaarsenvet gesmolten zijn. Dit deed ik au bain-marie. (In een pan die in een pan met heet water staat.) Op deze manier moet je wel een beetje geduld hebben. Maar je zou de dit ook nog op het gasfornuis kunnen zetten, zodat het water aan de kook blijft. Dan gaat het smelten sneller. Let er dan alleen wel op dat het kaarsenvet niet gaat koken.

Het lont.
Een kaars heeft een lont nodig. Als hiervoor al ruimte in de mal aanwezig is kun je er meteen een lont in steken. Is dit echter niet het geval dan steek je een satéprikker in de mal, die je aan het eind voor een lont vervangt.

De mal vullen.
Dan is het nog een kwestie van de mal vullen. Dit kun je doen door het kaarsenvet er in te schenken, maar ik koos ervoor om dit met een lepel er in te scheppen.

Uit harden.
Daarna moet je wachten tot het kaarsenvet weer is uit gehard. Hiervoor liet ik het een nachtje staan.

De mal verwijderen.
Wanneer het kaarsenvet weer goed hard is, kun je de mal voorzichtig verwijderen. Dit gaat het gemakkelijkst door eerst rondom de randen los te maken en vervolgen de kaars uit de mal te trekken.

Satéprikker vervangen voor lont.
Als je niet meteen een lont in je mal kon doen, vervang je nu de satéprikker voor een lont. De satéprikker is namelijk gemakkelijk te verwijderen door er mee te wiebelen. Zo nodig maak je het gaatje nu eerst nog met een dikke naald groter, zodat het lont er inpast.

Kaars branden.
Knip eerst het lont van de kaars op 1 cm af en nu kun je de kaars aansteken. Let wel altijd op met het branden van kaarsen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de kaars op een brandveilig schaaltje staat en laat ze nooit branden als er niemand in de buurt is.

kaars maken met mal

Zou jij een kaars voor je zelf of voor iemand anders maken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.