Divers vandaag: Kaars met lagen

In deze video laat ik je zien hoe je zelf met meerdere kleuren kaarsen een mooie kaars met lagen kunt maken. Hierbij laat ik niet alleen rechte lagen zien, maar ook hoe je schuine lagen kunt maken.

Bekijk de video hier als je hem niet kan zien en klik hier om je te abonneren op mijn YouTube kanaal!

Benodigdheden:
✧ Meerder kleuren kaarsen
✧ Losse lonten (Of je gebruikt die uit de kaarsen.)
✧ Glazen potjes (Of kartonnen pak/buis.)
✧ 2 oude pannen (Om au bain-marie in te smelten.)
✧ Een rooster
✧ Heet water (Uit een waterkoker.)
✧ Een oude lepel en een plastic bekertje
✧ Lege ijzertjes van theelicht lontjes
✧ Plakband, een schaar en een mesje
Extra:
✧ Klei (Voor als je schuine lagen wilt maken.)
✧ Hartjes van kaarsvet (Gemaakt met mallen van Milka chocolaatjes.)

De kaars smelten.
Eerst haal je het lont uit de kaars. Deze kun je dadelijk gebruiken bij de kaarsen die je gaat maken. Daarna snij je met een mes een stuk van de kaars af. Dit gaat gemakkelijk door het mes eerst warm maakt onder de hete kraan of door er een beetje heet water uit de waterkoker overheen te gieten. (Droog het mes wel weer even aan een theedoek.) vervolgens doe je het stuk kaars dat je nodig hebt in een pan. Deze zet je dan in een andere pan met heet water uit een waterkoker erin. (Dit zet je op een rooster, want de pan is als het goed is dus heet.) Daarna is het wachten tot de kaars helemaal gesmolten is.

Ondertussen de mallen klaar maken.
Natuurlijk ga je niet staan wachten. Je kunt ondertussen de glaasjes of kartonnen mallen alvast klaar zetten. Bij een kartonnen pak moet je er bijvoorbeeld nog een stuk afsnijden. Dan ga je de lonten die je uit de kaarsen haalt die gaat gebruiken, in de ijzertjes van theelicht lontjes doen. En wil je net als de ronde kaarsen die ik maak ook schuine lagen? Dan heb je ook nog klei nodig. Deze doe je onder de mal tot je die schuin genoeg vindt staan. Vervolgens zet je de lontjes in het midden van de mallen en doe je aan 2 kanten plakband langs de lont. Hierdoor blijft de lont mooi in het midden zitten.

Het kaarsvet gesmolten.
Zodra het kaarsvet dan gesmolten is, kun je de mallen vullen met de eerste laag kaarsvet. In de video zie je mij dat eerst met een lepel doen, maar dat werkte niet echt. Daarom ging ik daarna verder met het kaarsvet eerst in een plastic bekertje te scheppen. Op die manier kun je veel gemakkelijker de mallen vullen zonder er een kliederboel van te maken. Vervolgens laat je deze laag kaarsvet stollen.

2de schuine laag.
Daarna kun je verder met de volgende laag. hiervoor snij je een stuk van een volgende kaars af. Deze laat je in een pan die in een andere pan met heet water staat smelten. Verder moet je de mallen met schuine lagen wel nog even draai, zodat de kant van het glas die nu door de klei omhoog staat onder komt te zitten. Daarna kan hier de volgende laag kaarsvet in gedaan worden. Vervolgens laat je deze laag stollen.

Hartjes in de middelste rechte laag.
Bij de vierkante pak maakte ik in de middelste laag er hartjes van kaarsvet in. Hiervoor giet je er eerst een dun laagje kaarsvet in. Vervolgens zet je de hartjes in het kaarsvet zo strak mogelijk tegen de binnenkant van de pak aan. (Dit gaat gemakkelijker als je de plakbandjes doorknipt. Nadat de hartjes erin zitten, plak je weer nieuw plakband om de lont in het midden te houden.) Daarna vul je rest van de laag met kaarsvet. Dan laat deze laag stollen.

De laatste laag kaarsvet.
Hierna snij je nog een stuk van de laatste kaars af en laat je dit smelten. Ondertussen haal je de klei onder mallen uit, zodat ze nu allemaal recht staan. Vervolgens giet je dan nog deze laatste laag bij de kaarsen. Ook deze laag laat je weer stollen.

Kaarsvet over.
Wanneer je na het vullen van de kaarsen nog kaarsvet overhebt doe je deze in een wegwerp bekertje, in theelichtbakjes of vul je hier kleine malletjes mee. Dit kun je de volgende keer bij kaarsen maken gewoon weer smelten. Of net als de hartjes als decoratie in een kaars maken.

De kaarsen bijna klaar.
Wanneer de laatste laag gestold is hoef je bij het glas alleen de plakband er nog maar af te halen. Bij de kartonnen mallen moet je ook nog het karton in snijden om dit vervolgens voorzichtig rondom de kaars weg te scheuren. Dan kan het zijn dat je net als bij mij bij de hartjes nog doorgelopen kaarsvet hier uit moet verwijderen. Daarna heb je dan mooie zelf gemaakte kaarsen met lagen.

Zou je kaarsen met rechte of schuine lagen maken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.