Divers vandaag: Papieren Dahlia

Vandaag laat ik je zien hoe je zelf deze mooie papieren dahlia kunt maken. Leuk om als decoratie op tafel te leggen of aan de muur te hangen. Zo kun je ook in de herfst je huis met bloemen opvrolijken.

Bekijk de video hier als je hem niet kan zien en klik hier om je te abonneren op mijn YouTube kanaal!

Wat heb je nodig voor deze papieren dahlia:
✧ Een stuk karton waar een cirkel van 21 cm doorsnee op past.
✧ 20 papiertjes van 9,9 bij 9,9 cm voor de buitenrand. (rood papier.)
✧ 20 papiertjes van 9,9 bij 9,9 cm voor de 2de rand. (oranje papier.)
✧ 16 papiertjes van 9,9 bij 9,9 cm voor de 3de rand. (donker geel papier.)
✧ 16 papiertjes van 7,5 bij 7,5 cm voor de binnenste rand. (geel papier.)
✧ 1 papieren cirkelt met doorsnee van 5 cm voor het midden. (geel papier.)
✧ 16 papiertjes van 3,3 bij 4,9 cm voor in het midden de buitenste rand. (rood papier.)
✧ 16 papiertjes van 3,3 bij 4,9 cm voor in het midden de binnenste rand. (oranje papier.)
✧ Lint voor als je de bloem wilt ophangen.

* De dahlia kun je natuurlijk ook met andere kleuren maken.
* 9,9 cm een onlogische maat! Niet bij A4tjes 3 x 9,9 = 29.7 cm. Zo kun je 6 vierkantjes uit 1 A4tje halen.

Bloemblaadjes maken.
Van alle vierkante papiertjes maak je spitse torentjes. Dit doe je door 2 tegenover elkaar liggende hoeken over elkaar heen te vouwen. Hierbij vorm je een spitse toren van het papier. Vervolgens plak je deze hoeken met het lijmpistool over elkaar vast. Daarna vouw je bij alle torentjes de spitse kant een stukje om en dan zijn de bloemblaadjes klaar.

Het midden van de dahlia.
Voor het midden van de papieren dahlia maak je van de rechthoekige papiertjes rolletjes. Hiervoor doe je met het lijmpistool op een rand lijm en plak je het over de andere rand vast, ondertussen vorm je er dan een rolletje mee. Met de kleur voor de buitenste rand maakt je grote rolletjes. En met de andere kleur kleineren om het midden van de dahlia mooi stak te kunnen maken.

De papieren dahlia op het karton plakken.
Vervolgens van alle losse papiertjes een dahlia maken. Om dit te doen teken je eerst op de kartonnen cirkel van 21 cm doorsnee nog een aantal cirkels. Het is namelijk handiger om op het karton ook nog cirkels van 5, 10, 15 en 20 cm te hebben.

Dan begin je met de spitse torentjes van de buitenste rand op het karton te plakken. Hiervoor doe je met het lijmpistool lijm op het omgevouwen stukje van de spitse toren. Daarna plak je de toren met de vouwlijn op de lijn van de cirkel met een doorsnee van 20 cm. Zo plak je ook de rest van de torentjes van de buitenste rand verdeelt over de cirkel van 20 cm.

De 2de rand torentjes verdeel je zo over de cirkel van 15 cm tussen de buitenste rand. Bij de volgende rand die je vast plakt op de cirkel van 10 cm verschuiven de torentjes telkens een beetje. Dit komt omdat je nu niet 20 maar 16 bloemblad torentjes hebt. En de 16 torentjes van de binnenste rand moet je heel stak langs elkaar plakken op de cirkel van 5 cm.

Daarna plak je de cirkel van 5 cm in het midden op het karton. Vervolgens plak je eerst een rand rolletjes op van een kleur en dan vul de rest op met de andere kleur. Hierna zorg je er nog even voor dat je alle lijmresten van de papieren dahlia afhaalt. En dan is de dahlia klaar om als mooie decoratie op tafel te leggen.

De dahlia aan de muur hangen.
Door met een gaatjestang of perforator een gaatje te maken kun je de papieren dahlia ook aan de muur hangen. Dit kun je dan in het karton doen in de rand tussen de cirkel van 20 en 21 cm. Daar haal je vervolgens dan een lint doorheen. Zo kun je het niet alleen als decoratie op tafel legen, maar ook aan de muur hangen.

In welke kleur(en) zou jij een dahlia maken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.