Divers vandaag: Pop-up en twist kerstkaart

Over een maand is het eerste kerstdag, dus vandaag de eerste kerst DIY. Deze pop-up en twist kerstkaart. Als je de kaart open maakt, komt er draaiend een strook met vier vlakken naar voren gepopt.

Bekijk de video hier als je hem niet kan zien en klik hier om je te abonneren op mijn YouTube kanaal!

Materialen.
✧ 2 vellen kaartkarton met een leuk design.
  – 1 van 30 bij 15 cm als voorkant van de kaart.
  – En 1 van 30 bij 7,5 cm als twist gedeelte in de kaart.
✧ 1 vel wit A4 papier.
✧ 1 vel design A4 papier.
✧ Afbeeldingen als versiering. (Bijvoorbeeld uit een stansblok.)
✧ Verschillende washi tapes. (In dit geval dus in kerst thema.)
✧ Gelpennen. (Bijvoorbeeld goud en zilver.)

Pop-up en twist kerstkaart

Het pop-up systeem.
Voor het pop-up systeem plak je eerst het witte A4 papier en het design A4 papier op elkaar. Hiervoor smeer je het witte A4 papier helemaal in met modpodge. Vervolgens laat je dit drogen met iets zwaars er bovenop, zodat het papier niet krom trekt. Daarna teken je op het A4 papier af zoals in de afbeelding hieronder. En knip je de licht blauwe stukken uit.

Vervolgens moet je het papier nog vouwen. Om dit te doen moet je eerst aan alle zijkanten het midden aftekenen en lijnen trekken tussen deze punten. Je moet het papier namelijk in het midden schuin dubbelvouwen. En hierbij moet het midden van de smalle zijkant op het midden van de brede zijkant uitkomen. De vouw maak je er vervolgens met een hulpmiddel scherp in. Op de zelfde manier vouw je het papier ook andersom schuin dubbel.

Daarna vouw je het papier nog zo dubbel, dat er een vouwlijn door de smalle zijkanten heen loopt. Vervolgens draai je de design kant naar voren en druk je de schuinen vouwen naar achteren. Hierdoor komen de smalle zijkanten naar voren en kun je deze tussen de brede kanten dubbel vouwen. Dan heb je de basis voor het pop-up systeem.

Het twist gedeelte en de kaart vouwen.
Het kaartkarton van 30 cm bij 7,5 cm voor het twist gedeelte moet je als harmonica in vieren vouwen. Hiervoor teken je op de achterkant aan de zijkanten af bij 7,5 cm, 15 cm en 22,5 cm. Tussen deze punten ga je met een duo stylist over het kaartkarton op en neer. Daarmee komt er op de vouwlijnen al een indeuking in het kaartkarton, hierdoor kun je het gemakkelijker vouwen.

Eerst vouw je in het midden dubbel met de gekleurde kant naar buiten. Vervolgens vouw je de zijkanten hier andersom tegen dubbel. Dan is de harmonica klaar en daarmee ook de basis voor het twist gedeelte. Verder moet je nog het kaartkarton voor de buitenkant van de kaart dubbelvouwen tot vierkant. Ook hier meet je dit even af en ga je eerst met de duo stylist over de vouwlijn heen. Bij het dubbelvouwen heb je dan namelijk veel minder de kans dat er breuklijnen in de gekleurde kant van het kaartkarton komen.

De kaart versieren met afbeeldingen.
Voor het versieren van de pop-up en twist kerstkaart haalde ik afbeeldingen uit een kerst stansblok. (Deze liet ik eerder al in een kerstshoplog zien. Net als het kaartkarton dat ik bij deze DIY gebruik.) Met dit stansblok kun je eigenlijk 3D figuren maken, maar dat kan aan de binnenkant van deze kaart niet. Gelukkig kun je de onderdelen van de 3D figuren ook prima los gebruiken. Deze plak je vervolgens met dubbelzijdige tape op het pop-up en twist gedeelte van de kaart. Op de voorkant van de kaart zou je wel een 3D figuur kunnen doen. Maar omdat de kaart toch al dikker is gebruik ik een laag, die ik er wel met foam tape opplak. Zo krijg je toch een beetje diepte.

Tekst op en in de kaart.
Verder komt er voorop en in de kaart nog tekst. Deze printen ik uit en bracht ik door middel van een doordruktechniek over op de kaart. (Er is zowel een doordruktechniek voor lichte als donkere achtergrond.) vervolgens ga je hier dan met een mooie gelpen over heen.

Washi tape afwerking.
Door de schuinen hoek van pop-up systeem heb je aan de binnenkant van de kaart witte stukken. Dit kun je mooi weg werken door de zijkanten van het twist gedeelte, de achterkant van de zijkanten van het pop-up systeem en de binnenkant van de kaart met washi tape te beplakken. (De kerst washi tape die ik hier gebruik liet ik ook al eerder in de kerstshoplog zien.) Wanneer je op alle 3 de plaatsen de washi tape in dezelfde volgorde plakt, dan lopen deze uiteindelijk mooi in elkaar over.

De kaart in elkaar plakken.
Dan is het tijd om de onderdelen in elkaar te plakken en in de kaart. Als eerste plak je het twist gedeelte in het pop-up systeem. Let er wel op dat je het twist gedeelte goed om hebt liggen. Hierbij ligt een zijkant van het twist gedeelte onder een van de naar binnen gevouwen stroken en de andere zijkant ligt bovenop de andere strook. Dit plak je zo met dubbelzijdige tape vast.

Daarna plak je dubbelzijdige tape op de buitenkanten van het pop-up systeem. Vervolgens lijn je de washi tape van het pop-up systeem uit met die aan de binnenkant van de kaart. Let er hier weer even op dat je ook het pop-up systeem goed om in de kaart hebt liggen. Dan haal je aan de rechte kant het beschermlaagje van de tape af en plak je die rand vast. Hierna kantel je het pop-up systeem om en haal je de rest van de beschermlaagjes eraf. Vervolgens kantel je het pop-up systeem weer terug en plak je het vast.

Door het pop-up systeem kan de kerstkaart niet mooi dicht. Om er voor te zorgen dat dit wel kan, knip je nu een punt van de hoek van het pop-up systeem af. Zo zit er in het midden geen te dikke laag papier meer en kan de kaart wel mooi dicht.

Dan haal je de beschermlaagjes aan de andere kant van het pop-up systeem er vanaf. Deze kant moet je namelijk in een keer vast plakken. Hiervoor druk je het pop-up systeem plat en vouw je de kaart voorzichtig dicht. Voordat je dit aandrukt, kijk je eerst even of dat je het goed vind zitten. Nu kun je het namelijk nog corrigeren. Daarna druk je de kaart goed aan.

Pop-up en twist kerstkaart.
Vervolgens versier je de randen rondom het pop-up systeem met washi tape om er een mooi geheel van te maken. En dan is de pop-up en twist kerstkaart klaar. wanneer je deze nu open maakt komt er een strook met 4 vlakken draaiend omhoog gepopt.

Voor welke gelegenheid zou jij een pop-up en twist kaart maken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.