Even wat anders: Vitamine B12 tekort

Vandaag is het B12 Awareness dag. Daar wil ik ook mijn steentje aan bij te dragen. Zo ga ik je vandaag vertellen hoe ik er achter kwam dat ik vitamine B12 tekort heb.

De hele maand september is B12 Awareness maand, met vandaag de B12 Awareness dag. Op Instagram heb ik hier al meer over gedeeld. Ook in mijn Instagram stories en hier heb ik een highlight van gemaakt met de titel: B12 Awareness.

Hoe ik er achter kwam dat ik vitamine B12 tekort heb.
Op de lagere school had ik al last van pijn. Dit werd toen op groeipijn afgeschoven, een groeispurt heb ik echter nooit gehad. Deze pijnen breide zich alleen uit naar steeds meer delen van mijn lichaam.

Verder heb ik op de lagere school en op de middelbare een keer 2 weken ziek thuis gezeten met griep. Doordat het zolang duurde werd er dan bloedonderzoek gedaan, maar hier kwam nooit iets uit.

In het laatste jaar van de middelbare school (2005/2006) begon het dokteren pas echt. Zo ging ik naar de 1ste reumatoloog, deze vond mij een vrolijke jonge gezond uitziende meid. Misschien kon het nog fibromyalgie zijn, maar daar vond hij mij nog te jong voor. (Om de diagnose fibromyalgie te stellen moet een vitamine B12 tekort eerst uitgesloten worden.)

Daarna terug naar de huisarts en als er niks gevonden kan worden dan zal het wel tussen de oren zitten. Dus werd ik naar een psycholoog doorverwezen. Deze kon echter ook niks voor mij betekenen.

Een paar jaar later toen ik door mijn klachten thuis kwam zitten en mijn opleiding niet meer kon volgen, volgde de 2de reumatoloog. Deze deed nog meer onderzoek en verwees mij door naar een neuroloog. Ook hier kwam geen diagnose uit.

Waarop de huisarts mij weer doorverwees naar een volgende psycholoog. Want als er medisch niks te vinden is moet het wel tussen de oren zitten.

Toen ook dat niets opleverde, volgde in 2010 de 3de reumatoloog. Deze stelde met bloedonderzoek vitamine B12 tekort bij mij vast. (En een wel hele lage waarde van 76.) En dat niet alleen, hij vertelde dat er al eerder een te lage vitamine B12 waarde gemeten was. (2006 waarde 93.) Hier moest dus echt eens goed naar gekeken worden en meteen starten met behandelen.

Bij de 3de reumatoloog bleek dus dat de 1ste 4 jaar daarvoor al had moeten beginnen met vitamine B12 tekort te behandelen.

En met de eerste 5 injecties merkte ik al zo’n groot verschil. Toch was ook de juiste behandeling krijgen een hele strijd, omdat mijn huisarts net als veel (huis)artsen niet voldoende weten over vitamine B12 tekort. Hier zal ik komende week nog een keer een apart stukje over schrijven. Anders wordt dit zo’n lang verhaal.

Bekijk de “B12 Awareness” highlight op mijn Instagram voor symptomen. Er zijn namelijk zoveel verschillende symptomen die bij vitamine B12 tekort horen, maar ook bij andere ziektebeelden passen. Dat er vaak niet aan vitamine B12 wordt gedacht. Waardoor iemand al een etiket krijgt zonder dat er goed naar de klachten wordt gekeken.

Denk hierbij aan klachten als: onverklaarbare pijn, hoofdpijn/migraine, burn-out, psychische klachten, chronische vermoeidheid, fibromyalgie, darmklachten, blaasontsteking, zwangerschapsproblemen, overgang, huidaandoeningen en nog veel meer.

Wanneer jij klachten hebt of iemand kent die klachten heeft:

LAAT JE A.U.B. TESTEN OP VITAMINE B12 TEKORT!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.