Gebakken knolselderij

Gebakken knolselderij is denk ik wel mijn favoriete groente. Daarom leek het mij leuk om met jullie te delen hoe ik gebakken knolselderij maak.

Om gebakken knolselderij te maken heb je natuurlijk knolselderij nodig. Dat zijn deze knollen hieronder. Zelf zoeken we altijd de grootste uit in de supermarkt.

Als eerste schil je de knolselderij, dit gaat het makkelijkste met een aardappelmesje. Vervolgens snij je met een groot mes de knolselderij voorzichtig doormidden. Daarna kun je de 2 helften veiliger in dunne plakjes snijden, omdat hij zo beter blijft liggen.

Daarna kook je de plakjes knolselderij en laat je ze weer afkoelen. Zelf kook ik ze meestal kort, om ze na het afkoelen in de diepvries te doen. Wil je de knolselderij meteen bakken, kook ze dan wat langer. Hoelang is een beetje afhankelijk van de dikte van de plakjes. Als je er gemakkelijk met een vork in kunt prikken zijn ze gaar genoeg en kun je ze laten afkoelen. Het kookvocht kun je trouwens bewaren om een groentesausje te maken voor bij de gebakken knolselderij.

Door porties in te vriezen, kun je precies wanneer jij er zin in hebt gebakken knolselderij maken. Dan haal je de knolselderij uit de diepvries en kook je ze weer kort, zodat ze van elkaar af gaan. Vervolgens haal je ze uit het water en laat je ze even afkoelen. Ook nu zou je het kookvocht kunnen bewaren om een groentesausje te maken voor bij de gebakken knolselderij.

Vervolgens de plakjes knolselderij paneren. Hiervoor heb je een kommetje nodig om een eitje in te klutsen en een bord voor de kruiden paneermeel. Als eerste doe je een klein beetje zout op een plakje knolselderij. Vervolgens haal je de knolselderij door het eitje heen. Daarna leg je het in de kruiden paneermeel en bedek je ook de bovenkant. Dan draai je het plakje om, zo kun je zien of de knolselderij overal bedekt is met paneermeel. En anders kun je als het nodig is er nog een beetje op doen. De gepaneerde knolselderij leg je dan op een bord of in een bakje.

Zo paneer je alle knolselderij. Dit kun je zowel net voor het bakken doen, maar ook al eerder. Deze knolselderij paneerde ik ’s middags al voor het gourmetten ’s avonds. Daarom zitten deze in een bakje, zo kan deze gemakkelijk met deksel erop in de koelkast tot je gaat bakken.

Misschien had je al gezien dat de plakjes knolselderij die ik hier paneerde kleine stukjes zijn. Dat komt dus omdat ze voor het gourmetten waren. En dan is het fijner als je meerdere verschillende dingen tegelijk in je pannetje kunt doen.

De dag na het gourmetten kon ik ook nog gebakken knolselderij eten, want er was nog over. Deze keer bakte ik ze in de koekenpan, zoals ik dat normaal ook doe.

En dan heb je hele lekkere gebakken groente. Omdat ik deze knolselderij paneerde voor het gourmetten, had ik het kookvocht niet bewaard. Anders maak ik met een beetje van het kookvocht nog een groentesausje (Zoals ik eerder al vertelde.) voor bij de gebakken knolselderij. Dat is er ook echt lekker bij.

Wat is jouw favoriete groente?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.