Inpakken speciaal: Cadeaudoosje

Een cadeautje in een cadeaudoosje is gewoon leuker om te geven. En vandaag laat ik je zien hoe gemakkelijk het is om dit cadeaudoosje te vouwen. (Plus uitleg over hoe groot papier je nodig hebt.)

Bekijk de video hier als je hem niet kan zien en klik hier om je te abonneren op mijn YouTube kanaal!

In deze video gebruik ik voor het doosje cadeaupapier van 55 bij 55 cm en voor de deksel cadeaupapier van 35 bij 35 cm.
Het doosje is uiteindelijk 14 x 14 x 12,5 cm en de deksel 14,5 x 14,5 x 5 cm.

Hoe groot moet het papier voor jouw cadeaudoosje zijn?
Als eerst meet je hoe groot het doosje moet worden. Het cadeaudoosje moet vierkant zijn. (De lengte en breedte moeten hetzelfde zijn. Hierbij pak je de grootste maat.)

Vervolgens heb je de hoogte maat 2 x nodig (In de afbeelding met blauw aangegeven.) en de breedte 1 x.(Met groen aangegeven.) Deze maten bij elkaar opgeteld vormen de lengte bij C in de afbeelding hieronder.

Cadeaudoosje uitleg

Om nu bij de maat van de D uit te komen (En dus je uiteindelijke papiermaat.) moet je eerst weten wat A is. D is namelijk 2 x de A maat.

Hiervoor maak je de volgende berekening.
A is onderdeel van de driehoek A, B, C. Om A te berekenen gebruik je de volgende formule: A2 + B2 = C2. (De stelling van Pythagoras.)

Van deze formule weten we C. (De C maat is 2 x de hoogte van je doosje + 1 x de breedte.) Dit houd in dat als je de C maat in het kwadraat doet. (Kwadraat is  hetzelfde getal x hetzelfde getal.) Zo heb je de C2 uit de formule.

Doordat de dit een gelijkbenige driehoek is, (A is even lang als B.) kun je de uitkomst van (C x C =) C2 nu door 2 delen en dat is dan A2 maar ook B2.

Om nu de maat van A te weten moet je de wortel trekken van A2. (Hiervoor heeft een rekenmachine een knop met als symbool een v met streepje er aan.) Het kan ook via Google “rekenmachine”, dan klik je eerst op het knopje links langs de 1 (Het worteltrekken symbool.) en vervolgens je getal en dan op is.

Dan heb je de maat van A. (Dit kun je controleren door A x A te doen, dan heb je als het goed is weer het getal A2.)

Om nu bij D uit te komen doe je 2 x A. De maat die hier uitkomt geeft aan hoe groot je cadeaupapier moet zijn. (Deze maat rond je altijd naar boven af.)

Een voorbeeld.
Je cadeautje is 4 cm lengte bij 5 cm breedte bij 3 cm hoogte. Het cadeaudoosje moet vierkant zijn dus pak je bij de lengte en breedte de grootste maat. Dat is de 5 cm van de breedte. (Hierdoor heeft het doosje in de lengte 1 cm extra ruimte.)

De maat bij C is dan 2 x 3 = 6 cm & 6 + 5 = 11 cm. (C = 11 cm.)
Om nu met de formule A2 + B2 = C2 te kunnen werken moet je eerst C2 weten.

Hier voor doe je C in het kwadraat. Dat is hetzelfde als C x C = C2. Dus nu met de getallen 11 x 11 = 121. (C2 = 121.)

Omdat je een vierkant doosje maakt heb je een gelijkbenige driehoek en zijn A en B even lang. Hierdoor kun je nu C2 de 121 door 2 delen, om bij de A2 en B2 van de formule te komen. A2 = 121 : 2 = 60,5.

Als je hier vervolgens de wortel van trekt kom je bij de maat van A uit. √ 60,5 = 7,7781745 cm.

Bij de maat D (De uiteindelijk papier maat.) heb je 2 x de A maat nodig. D = 2 x 7,7781745 = 15.556349 cm. Dit rond je vervolgens naar boven af en dat kom je bij D uit op 15,6 cm. (Of als je liever met hele cm werkt, kom je op 16 cm uit.) Het papier voor het doosgedeelte moet dan 16 bij 16 cm zijn.

Deksel deel iets groter.
Op dezelfde manier bereken je ook de deksel alleen moet hier voor de breedte 0,5 cm meer tellen in de berekening.

Bij het dekselgedeelte van het cadeaudoosje hoef je ook niet de totale hoogte van het cadeau te tellen. (Het is leuker als dit bijvoorbeeld maar een derde van de totale hoogte is.)

Zo kun je voor de deksel ook een ander cadeaupapier gebruiken. Dan ontstaat er meer contrast tussen het doosje en de deksel.

cadeaudoosje intro video

Ik hoop dat de stelling van Pythagoras je niet aan het schrikken heeft gebracht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.