Inpakken speciaal: Envelop maken

Zelf een envelop maken van cadeaupapier. Het kan, zeker als je het verstevigd met karton. Door vervolgens de randen ook nog eens te versieren met washi tape wordt het een hele mooie envelop.

Bekijk de video hier als je hem niet kan zien en klik hier om je te abonneren op mijn YouTube kanaal!

Papier grote voor envelop.
Het cadeaupapier moet 6 cm breder zijn dan de kaart en voor de lengte van het cadeaupapier neem je 2,5 keer de lengte van de kaart.

De breedte vouwen.
Je gaat namelijk aan in de breedte de zijkant dubbel vouwen. Hiervoor teken je op verschillende hoogtes aan beide kanten 2 cm af. Daar kun je de zijkanten dan gemakkelijk naar toe vouwen. Dit zijn maar 4 van de 6 cm die het cadeaupapier breder moest zijn dan de kaart. Je hebt dus 2 cm meer dan de kaart, zodat deze er handig in en uit te halen is.

Bij de lengte het vouwen.
Om ervoor te zorgen dan de rand steviger is en er mooier uitziet, vouw je aan de boven en onderkant een rand om. Hiervoor teken je aan beide kanten 4 cm af. Je vouwt de rand dus 2 cm om. Vervolgens leg je de kaart erop en vouw je de onder en boven rand van de envelop.

Verstevigen met karton.
Het middelste vlak ga je daarna verstevigen met karton. Het karton maak je iets kleiner dan dat vlak, zodat je het onder de omgevouwen randen aan de zijkant kunt steken. Dit plak je er met dubbelzijdig plakband in.

Flap met ronde punt.
Om aan de bovenkant de flap schuin te maken met een ronde punt, teken je eerst het midden af. Vervolgens teken je daar (Met bijvoorbeeld de binnenkant van een plakband rolletje.) een boog. Vanuit de boog trek je dan lijnen naar de zijkant tot de vouwlijn van het middelste stuk. Daarna vouw je de schuine lijnen en vouw je bij de boog kleine stukjes om tot de boog mooi rond loopt.

Envelop maken karton beplakken Envelop maken beplakt

Het karton beplakken.
Op een ander stuk cadeaupapier teken je vervolgens het middelste vlak en de bovenste flap. Deze knip je uit en plak je er met dubbelzijdig plakband overheen.

Dicht plakken en versieren.
Daarna plak je dubbelzijdig plakband op de zij randen van de onderkant. Deze plak je op het middelste vlak vast. De envelop is nu al bruikbaar, maar kan nog wat beter en mooier afgewerkt worden. Je kunt er bijvoorbeeld versieringen op plakken. Verder is het mooi om de zijkanten met washi tape af te plakken, zodat je de naden van het op elkaar plakken niet meer ziet. Bij de flap aan de bovenkant moet je hiervoor eerst de washi tape om de schuine stukken vast plakken. Om vervolgens bij de boog eerst nog kleine in knipjes te maken. Zo kun je het hier mooi rond plakken.

Envelop maken voorkant Envelop maken de flap

Dan is het envelop maken klaar.

Heb jij wel eens zelf een envelop gemaakt of versierd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.