Inpakken speciaal: Rietjes diamant

Ook voor de laatste DIY van deze week ging ik weer aan de slag met rietjes. Ik maakte een rietjes diamant en wel een die open kan om cadeautjes in te verpakken.

Om deze rietjes diamant te maken heb je 8 rietjes van 12,2 cm, 16 van 6,1 cm, 8 van 3,8 cm en 8 van 3,2 cm nodig. (Hiervoor knipte ik lichtblauwe rietjes op maat.)

Voor het onderste deel van de diamant heb je 8 rietjes van 12,2 cm en 8 rietjes van 6,1 cm nodig

Eerst rijg je de buitenrand met 8 rietjes van 6,1 cm tot achthoek aan elkaar en knoop je het garen.

Daarna rijg je 2 rietjes van 12,2 cm aan garen. Deze knoop je op 2 tegenover elkaar liggende hoeken vast.

Zo maak je ook de andere rietjes van 12,2 cm aan de achthoek vast. Dan is het onderste deel van de diamant klaar.

Vervolgens verder met de bovenkant van de rietjes diamant. Hiervoor heb je de overige 8 rietjes van 6,1 cm en de 8 rietjes van 3,8 en 3,2 cm.

Eerst rijg je de 8 rietjes van 3,2 cm in het midden tot een achthoek. Dit knoop je nu nog niet vast. Om er voor te zorgen dat de rietjes toch niet van het garen gaat, knoop je de uiteindes even aan een apart rietje.

Daarna ga je de rietjes van 3,8 cm tussen de 2 achthoeken vast maken. Hiervoor rijg je het door een rietje van 3,8 cm vervolgens door eentje van 3,2 cm dan weer een 3,8 cm. Gevolgd door een rietje van 6,1 cm van de buitenste achthoek en zover. Hierbij sla je bij de achthoeken tekens rietje over. Als je helemaal rond bent knoop je de uiteindes weer even aan een apart rietje vast.

Dan rijg je ook nog garen door de buitenste rand en knoop je de uiteindes om een rietje vast.

Om er voor te zorgen dat je het garen dadelijk goed strak kunt aan trekken, rijg je het garen vanuit het midden door een rietje naar de buitenrand. (Voor de zekerheid toch nog weer even om een rietje vastknopen.)

Zo doe je het garen van de buitenrand door een rietje naar de binnenrand.

En als laatste rijg je het garen van de rietjes tussen de 2 achthoeken naar het midden. Let hierop dat je het garen wel eerst kruist met het garen van de buitenrand. (Anders valt dat rietje er tussen uit.)

Vervolgens ga je het garen op alle 3 de punten aantrekken, zodat het figuur diepte krijgt. Daarna knoop je eerst het garen van de middelste achthoek (Deze uiteindes zitten nu aan de buitenrand.) met 2 knopen vast.

Dan knoop je het garen van de buitenrand met 2 knopen vast.

En als laatste trek je ook het garen van de rietjes tussen de achthoeken aan. Hiermee moet het hoogteverschil er weer goed inkomen.

Dan knip je de uiteindes van het garen er vanaf en is ook de bovenkant van de diamant klaar.

Nu de boven en onderkant van de rietjes diamant nog aan elkaar maken. Dit deed ik met 3 m ijzerdraad, zo wordt de diamant meteen een stukje steviger.

Om te beginnen doe je het ijzerdraad door de rand van het onderste deel van de diamant. Hierbij laat je in 1 rietje de uiteindes van het ijzerdraad kruisen. Verder laat je aan beide kanten ongeveer evenveel ijzerdraad uitsteken.

Vervolgens het bovenste gedeelte eraan maken. Dit doe je door de uiteindes van het ijzerdraad door 1 rietje van de buitenrand te laten kruisen. Met een uiteinde ga je daarna door de rietjes van de buitenrand.

Met het andere uiteinde van het ijzerdraad ga je de binnenrand verstevigen. Hiervoor ga je via een tussen rietje naar de binnenrand. Dan ga naar boven. Daar verstevig je nog een paar tussen rietjes. Door via een tussen rietje naar de buitenrand te gaan en dan via het volgende tussen rietje terug naar de binnenrand. Vervolgens ga je dan weer naar het punt waar je het tussen rietje inging. Nu steek je het ijzer tussen deze rietjes door en terug in hetzelfde rietje en ga je verder naar onder.

Helemaal terug naar het begin van de binnenrand. Hier ga je weer achter de rietjes door terug door hetzelfde rietje. Daarna door het tussen rietje naar het andere uiteinde van het ijzerdraad.

Hier draad je de 2 uiteindes van het ijzerdraad in elkaar en knip je het overige ijzerdraad er vanaf. Het opgedraaide ijzerdraad steek je vervolgens in het rietje langs het rietje waar de 2 delen mee aan elkaar zitten.

Nu is de rietjes diamant klaar.

Alleen met een lintje nog 2 rietjes aan open kanten bij elkaar strikken. En dan kun je er een cadeautje in doen. De rietjes diamant is wel nog al open, dus kun je het cadeautje eerst nog leuk in een harten doosje verpakken.

Vindt jij deze rietjes diamant een leuke cadeauverpakking?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.