Juwelendoosje #81 100 dagen tot Kerst blog challenge

Afgelopen weekend had mijn zus een verjaardag, daarvoor maakte ik dit juwelendoosje. Ook al wordt het een juwelendoosje genoemd, natuurlijk hoef je er niet perse juwelen in cadeau te geven. Het is ook perfect voor een leuke magneet als deze hier. En hoe leuk zou het zijn om met Kerst een ketting, ring of paar oorbellen in zo’n mooi juwelendoosje te geven of krijgen. Lees dus snel verder als je benieuwd bent hoe je dit doosje zelf kunt vouwen.

Dit doosje maakte ik voor een verjaardag waar mijn zus heen ging. Vandaar dat ik voor deze blogpost in de 100 dagen tot Kerst blog challenge geen kerstpapier gebruik. Voor dit juwelendoosje gebruikte ik 1 velcadeaupapier van 27,5 cm bij 27,5 cm en 1 van 10 bij 10 cm.  Van het grote vel maak je het doosje, met deksel als een geheel. Met het kleine vel creëer je een verhoging voor in het juwelendoosje.

Als eerste begin ik met het grote velcadeaupapier, waar je het doosje van vouwt. Om te beginnen leg je het papier met de achterkant naar boven. Wanneer het papier dat je gebruikt een richting in het patroon heeft zitten, wordt het eindresultaat het mooist als je dit nu ondersteboven legt. Dan vouw je het papier verticaal dubbel en ook weer open.

Daarna vouw je de zijkanten langs die vouw in het midden. Deze vouwen laat je zitten.

Vervolgens vouw je het papier in de andere richting dubbel. Dit vouw je ook weer open.

Nu ga je de zijkanten nog een keer naar het midden dubbelvouwen.

Die vouwen vouw je weer open en dan vouw je de onderkant naar de vouwlijn in het midden. Dat vouw je weer open en vervolgens vouw je de onderkant naar de vouwlijn die net ontstaan is.

Daarna vouw je de laatste vouw open om de vouw daarvoor er weer in te vouwen. Zo kun je gemakkelijker de bovenkant tot die vouwlijn dubbel vouwen en weer open vouwen.

Hierna vouw je de zijkanten weer dubbel om de randen van het juwelendoosje te kunnen maken. Om dat te doen vouw je onderaan de rand schuin van de eerste vouwlijn naar de tweede vouwlijn. Hetzelfde doe je aan de andere zijkant, hierdoor gaan de randen rechtop staan.

Vanuit de vouw in het midden vouw je zo ook de zijkanten omhoog schuin. Dan zie je vanzelf de vierkantige bodem van het juwelendoosje ontstaan.

Vervolgens vouw je de onderkant over de rand naar binnen dubbel. Zo zie je het doosgedeelte al heel aardig vorm krijgen.

Dan verder met het dekselgedeelte. Hiervoor meet je even hoeveel centimeter de bodem van het doosje is. Hetzelfde teken je vervolgens af boven de laatste horizontale vouwlijn. In mijn geval was dat 7 cm en daar vouw je het papier op dubbel. Als het goed is past het papier wat de deksel gaat vormen dan mooi om het doosje heen.

Daarna vouw je het deksel gedeelte weer open, hierbij vouw je ook een laag van de randen aan de zijkanten open. De zijkanten ga je namelijk nog een keer dubbelvouwen naar de eerste vouwlijn die je tegenkomt. Dan maak je bij de rug van het juwelendoosje de schuine vouwen er weer in. En vouw je de zijkanten naar binnen dubbel, zodat ook hier opstaande randen ontstaat.

Vervolgens vouw je bovenaan de hoek dubbel, waarbij de eerste verticale vouwlijn precies op de eerste horizontale uitkomt. Hierdoor komt er een hoek in de opstaande rand. Hetzelfde doe je met de andere hoek boven.

De hoek die dan nog buiten de opstaande rand zit, vouw je over de rand naar binnen dubbel.

Om vervolgens het juwelendoosje te kunnen sluiten, maak je nog een paar vouwen in de rug van het doosje. Bij het sluiten van het doosje wil je namelijk dat de deksel over het doosje heen gaat. Hiervoor maak je vanuit de bovenkant van de rug een schuine vouw naar de schuine vouw die er al zit. En dan kan de deksel over het doosje heen. Hetzelfde doe je ook aan de andere zijkant.

En dan is het doosje al gevouwen. Bij juwelendoosjes zie je alleen meestal dat er nog een verhoging in zit.

Verder dus met de verhoging voor het juwelendoosje. Hiervoor heb je het kleine velcadeaupapier nodig van 10 bij 10 cm. Wanneer jij trouwens een groter of kleiner doosje maakt, kun je heel gemakkelijk uittellen hoe groot dit vel moet worden. Het is namelijk de breedte van het doosje min 0,2 cm plus 2 keer de hoogte die de verhoging wordt.

Op de achterkant teken je vervolgens de hoogte van je verhoging af. In mijn geval was dat hier 1,6 cm. Alle randen van het papier vouw je op die maat even dubbel en weer open.

Vervolgens draai je het papier om. Dan vouw je het papier schuin dubbel, om alleen in de hoeken vouwen te maken tot de vouwlijn. Dit doe je in beide richtingen. Daarna vouw je de vouwen in de hoeken dubbel, hierdoor gaat rand rechtop staan en heb je de verhoging.

Dan de verhoging nog stevig maken door de hoeken allemaal vast te plakken. Wanneer jij een zwaarder cadeautje in het juwelendoosje wil doen of een gleufje wilt maken voor een ring of iets. Dan is het wel slim om voor de stevigheid het vierkant in het midden te verstevigen met een stukje kaartkarton.

Ook bij het doosje moet er nog een beetje geplakt worden. Hierbij plak je de onder en boven de stukken die je over de rand heen vouwt vast.

En dan is het juwelendoosje bijna klaar, je hoeft alleen nog de verhoging in het doosje te plaatsen.

Verder kun je het doosje natuurlijk nog versieren. In mijn geval vond mijn zus het leuk om “Voor je 30ste verjaardag!” op het doosje te plakken. Op het magneetje dat er als cadeautje in zit staat namelijk: Mijn leeftijd ligt ergens tussen de 29 en “gaat je niets aan”.

Naast dat doosje maakte ik er nog een voor een ander magneetje. Daar staat op: Katten zijn net chocolaatjes, het is moeilijk om het bij eentje te laten. Dus dat doosje kreeg de toepasselijke tekst “Tja, deze spreekt voor zich…” erop.

Zou jij dit doosje met kerstpapier maken?
Of zou jij juist voor luxe papier gebruiken om het op een echt juwelendoosje te laten lijken?
En geef of krijg jij eigenlijk wel eens sierraden voor de feestdagen?

2 reacties:

  1. Wat een leuk doosje heb je gemaakt. echt luxe met dit papier. Een dooshe van kerstpapier is ook leuk voor kerst. Heel leuk gemaakt, deze kan je mooi bewaren en nog vaker gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.