Kerstbaldoosje #56 100 dagen tot Kerst blog challenge

Met dit kerstbaldoosje hoeven de cadeautjes niet alleen onder de kerstboom, maar kunnen ze ook in de kerstboom. Leuk om een klein cadeautje in te doen en ook zeer geschikt om een advent kalender mee te maken. Dan is de kerstboom ook meteen mooi versierd. En als je nog kittens of kleine kinderen hebt, zijn deze kerstbaldoosjes misschien wel een goede tip om de kerstboom op een veilige manier toch mooi te versieren. Wil jij ook een kerstbaldoosje maken? Lees dan verder, want ik ga je vandaag uitleggen hoe ook jij zo’n leuk kerstbaldoosje kunt maken.

Bekijk de video hier als je hem niet kan zien en klik hier om je te abonneren op mijn YouTube kanaal!

Voor deze DIY gebruikte ik een kerstpapierblok van CraftSensations, een luxe paperblock van DecoTime, washi tape van AvecCreative en cadeaulint. Deze spulletjes hebben mijn moeder en zus allemaal voor mij bij de Action gehaald. Zodat ik mooie en leuke kerst DIY’s voor jullie kan maken tijdens mijn 100 dagen tot kerst blog challenge.

Uit het kerstpapierblok (30,5×30,5 cm.) van CraftSensations haalde ik dit mooie roze gestreepte vel met glinsterde sneeuwvlokken erop.

het papier snij je door op 15 centimeter. Van dit papier kun je dus 2 van deze kerstbaldoosjes maken. in de andere richting snij je het papier op 25,5 centimeter. Voor het maken van dit kerstbaldoosje heb je namelijk een stuk papier van 15×25,5 cm nodig.

Aan de lange zijde score je het papier aan de achterkant op 3, 6, 9, 12, 15, 18, 21 en 24 centimeter. Dan blijft er nog een rand van 1,5 centimeter over, dit wordt later de plakrand. Bij de korte zijde score je het papier ook aan de achterkant op 3, 6, 9 en 12 centimeter. Daarna vouw je het papier op al deze scorelijnen. Door de scorelijnen er aan de achterkant in te maken zien de vouwen er aan de voorkant mooier uit.

Vervolgens heb je aan de lange zijde van de bovenste en onderste rij niet alle vierkantjes nodig. Je begint met een vierkantje uitknippen, daarna laat je er een zitten en het volgende vierkantje knip je weer uit. Zo ga je door tot je als laatste ook het stukje van de plakrand eraf knipt. Dit doe je zowel bij de bovenste als onderste lange rand en dan is de basis voor het kerstbaldoosje klaar. Een van de uitgeknipte vierkant bewaar je nog even om later nog te gebruiken.

Om het kerstbaldoosje ook dicht te kunnen vouwen, zijn er wel nog wat vouwlijnen nodig. Hiervoor teken je bij alle inhammen het midden af, dat is in dit geval op 1,5 centimeter. Vervolgens ga je eerst schuine lijnen score van de midden aftekening naar de hoeken van dat vierkantje. Deze keer maak je de scorelijnen juist aan de voorkant, omdat het papier nu de andere kant opgevouwen moet worden. Als het goed is ontstaan er namelijk driehoekjes die naar de achterkant gaan.

Voor het dicht maken van het kerstbaldoosje heb je aan een kant gaatjes nodig in de 4 uitstekende vierkantjes. Om er voor te zorgen dat deze gaatjes bij alle vierkantje op de zelfde plaats zitten maak je een mal. Hiervoor gebruik je het apart gehouden vierkantje. Als eerste teken je een kruis op de achterkant van het vierkantje. Vervolgens knip je met een gaatjestang dan in het midden van het kruis een gaatje. Met het gaatje in dit vierkantje teken je het midden af bij de vierkantjes aan de bovenkant van het kerstbaldoosje. En dan knip je ook hier met de gaatjestang gaatjes in.

Vervolgens kan het kerstbaldoosje dicht geplakt worden. Mij leek het leuk om midden over de kerstbal een rand washi tape te doen. Deze plakte ik erop voordat ik de ene zijkant over de smalle plakrand aan de andere kant heen plakte. Op die manier loopt de washi tape na het dichtplakken mooier door. Natuurlijk je kun er ook voor kiezen alle versiering er pas op te maken nadat de kerstbal dicht geplakt is.

Hierna plak je de onderkant van het kerstbaldoosje dicht. Dit is de kant waar geen gaatjes in de vierkantjes zitten. Bij het dicht plakken, begin je met twee tegenover elkaar liggende vierkantjes op elkaar te plakken. Daarna plak je ook de andere 2 hier bovenop. En is de onderkant van de kerstbal al dicht.

Voor het dicht maken van de bovenkant heb je het cadeaulint nodig. Zelf gebruikte ik een stuk van 30 centimeter. Door dit lint heeft de kerstbal dadelijk ook een mooie lus om hem mee op te hangen.

Het cadeaulint vouw je eerst dubbel en dan steek je hem vanuit de binnenkant door een gaatje. Door van de dubbelgevouwen kant een spitspuntje te maken kun je het lint heel gemakkelijk door een gaatje heen steken. Vervolgens maak je een knoop in het uiteinde van het cadeaulint en trek je het lint aan. Daarna maak je weer een spitspuntje en steek je het lint vanuit de binnenkant door het gaatje er tegenover. Dan trek je het cadeaulint aan tot de vierkantjes mooi op elkaar liggen. Vervolgens steek je het lint weer vanuit de binnenkant door een gaatje heen en strek je het lint weer aan. Zo haal je het cadeaulint ook nog door het vierde gaatje en dan is het kerstbaldoosje dicht.

Dan het kerstbaldoosje nog mooi versieren. Ik ging hiervoor aan de slag met die-cuts uit een luxe paper block van DecoTime en washi tape van AvecCreative. Zo kwam er rondom de tekst “XMAS” te staan en bij de rand erboven pailletten en washi tape met “from Santa”.

Het kerstbaldoosje gaat vervolgens open door het cadeaulint uit de eerste 3 gaatjes te halen. Dan is het klaar om gevuld te worden, weer dicht te maken en in de kerstboom te hangen. Zo kun je er bijvoorbeeld kerstchocolaatjes in doen. En als je 24 van deze kerstbaldoosjes maakt kun je er ook een advent kalender van maken.

Van dit kerstbaldoosje maakte ik trouwens een video. Dus als je het fijner vindt om een video te kijken kan dat ook.

Bekijk de video hier als je hem niet kan zien en klik hier om je te abonneren op mijn YouTube kanaal!

In welke stijl zou jij een kerstbaldoosje maken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.