Kerstbonbons met ganache vulling #78 100 dagen tot Kerst blog challenge

Vandaag laat ik zien hoe je deze kerstbonbons met ganache vulling zelf kunt maken. Zo kun je met Kerst tussendoor ook iets lekkers op tafel zetten.

In deze 100 dagen tot Kerst blog challenge kan iets lekkers voor de feestdagen natuurlijk niet ontbreken. Dus laat ik vandaag zien hoe je gemakkelijk zelf iets lekkers kunt maken. Voor het maken van deze kerstbonbons met ganache vulling heb je trouwens niet veel nodig.

Ingrediënten:
∗ Witte chocolade
∗ Melk chocolade
– ganache vulling:
∗ Slagroom
∗ Pure chocolade
+ Klein beetje melk

Verder heb je natuurlijk ook een malletje met kerstfiguren nodig.

Als eerste smelt je de witte chocolade. Hiervoor snij je de blokjes in kleine stukjes. Deze doe je in een bakje en laat je au bain-marie boven en pannetje smelten. Ik weet trouwens niet wat er bij mij gebeurde, want de witte chocolade wilde niet echt goed smelten.

Uiteindelijk was de witte chocolade toch genoeg gesmolten om met een satéprikker te kunnen gebruiken. Met de witte chocolade kun je vervolgens mooie details op de kerstbonbons maken. Hierna laat je de witte chocolade in de koelkast weer hard worden.

Om de volledige buiten laag van de kerstbonbons te maken ga je de melk chocolade laten smelten. hiervoor snij je de melk chocolade in kleine stukjes.

En vervolgens laat je deze ook net als de witte chocolade au bain-marie smelten. Nu doe je in eerste instantie maar 2/3de van de melk chocolade in het bakje, die je laat smelten. Daarna laat je de andere 1/3de hierin smelten, op deze manier laat je de chocolade temperen. Zo wordt de chocolade bij het stollen weer mooi hard. Helaas had ik ook met de melkchocolade dat deze niet echt goed wilde smelten. Het lijkt bijna of de chocolade aangepast is, waardoor deze niet meer te gebruiken is om zelf iets mee te maken.

Wanneer de witte chocolade weer goed hard geworden is, kan de gesmolten melkchocolade erin. Omdat mijn melkchocolade dus niet zo goed wilde smelten als anders, vulde ik de vormen 1 voor 1. Maar wanneer de chocolade goed gesmolten is zou je de vormen eigenlijk allemaal in 1 keer moeten kunnen vullen. Om zo bij allemaal tegelijk de overtollige chocolade op een rekje uit te laten lekken. Vervolgens laat je de chocolade in de koelkast weer hard worden.

Ondertussen kun je dan verder met de ganache vulling voor de kerstbonbons. Hiervoor heb je gelijke hoeveelheid pure chocolade en slagroom nodig en een klein beetje melk.

Zelf deed ik 50 ml slagroom afmeten en dus ook 50 gram pure chocolade kort snijden.

De slagroom doe je vervolgens samen met 10ml melk (1 dessertlepeltje) in een pannetje. Dit verwarm je, maar laat je niet koken.

Op laag vuur laat je daarna de pure chocolade in de slagroom smelten, totdat het een glad mengsel is.

Vervolgens doe je het chocolade mengsel in een maatbeker. (Later ga dit nog mixen, dus het is handig als de mixer in de maatbeker past.) Deze plaats je in een kom met koud water en zet je in de koelkast. Onder af en toe roeren laat je het chocolade mengsel dan afkoelen.

Wanneer het chocolade mengsel koud en stijver is geworden kun je het mixen. In een minuut of 5 ontstaat er dan een luchtige crème.

Om de kerstbonbons gemakkelijker te vullen doe je de ganache crème dan in een spuitzak.

Als het laagje chocolade in de vormpjes weer mooi hard geworden is, vul je deze met de ganache. Let er wel op dat je de vormpjes niet helemaal tot aan de rand vult. Vervolgens laat je de ganache ook even in de koelkast opstijven. Zelf deed ik dit niet, omdat ik door de slecht smeltende chocolade al veel langer bezig was dan mijn bedoeling. Dat was alleen niet zo slim van mijn.

Over de ganache ga je namelijk nog weer een laagje melkchocolade doen om de kerstbonbon dicht te maken. Hiervoor smelt je weer een beetje chocolade, die je er overheen smeert. Zelf gebruikte ik hier een botermesje voor. Alleen omdat ik de ganache niet had laten opstijven in de koelkast, was deze niet koud genoeg. Hierdoor ging de ganache zich mengen met de chocolade en werd de achterkant bij mij iets minder mooi. Ook dit chocoladelaagje laat je vervolgens weer in de koelkast hard worden.

Daarna hoef je de kerstbonbons alleen nog uit de vormpjes te halen. Doe dit wel voorzichtig, zeker bij vormpje zoals de kerstboom hier. De versmalling bovenaan naar de ster op de boom brak bij mij namelijk af. Gelukkig ging de rest er allemaal gemakkelijk en heel uit. En de decoratie met de witte chocolade die ik er als eerste in deed ziet er ook heel mooi uit.

En dan is het tijd om lekker te genieten van de kerstbonbons met ganache vulling. Een kerstbonbon met ganache vulling heb ik even door gesneden, zo kun je ook zien hoe mooi de binnenkant van de kerstbonbon eruit ziet.

Heb jij eigenlijk al eens zelf bonbons gemaakt?
Zo ja, wat voor vulling zat er in jouw bonbons?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.