Kerstkaart iris folding kerstbal (5hoek) #93 100 dagen tot Kerst blog challenge

Vandaag op dag 93 tot Kerst mijn eerste kerstkaart een iris folding kerstbal. Dit jaar begin ik heel toepasselijk bij Kerst, met een kerstbal op een kerstkaart. En niet zomaar een kerstbal, ik ga deze namelijk maken met iris folding in een 5hoek. Lees dus snel verder dan leg ik je uit hoe ook jij een iris folding kerstkaart kunt maken.

De nummers veranderd! Ja, nu er niet meer iedere dag een blogpost online komt heb ik besloten om met de 100 dagen tot Kerst blog challenge af te gaan tellen tot Kerst. Zo zie je heel gemakkelijk hoeveel dagen het nog is tot Kerst. En vandaag is het nog 93 dagen tot Kerst, dus wordt het wel eens tijd om met kerstkaarten te beginnen. In deze blogpost ga ik dan ook een kerstkaart met iris folding kerstbal laten zien.

Als eerst ging ik aan de slag in word, hier plaatste ik een 5hoek in een cirkel. De cirkel maakte ik 7 bij 7 cm, daar plaatste ik een 5hoek van 6,27 hoog en 6,68 breed in. Dit printen ik uit als basis om de iris voor de iris folding kerstbal te maken.

In de 5hoek gaan we nog meer 5hoeken tekenen. Daarvoor zet je eerst bij iedere zijkant van de 5hoek een stipje op 1 cm. Dit mag ook een andere afmeting zijn, hiermee bepaal je de breedte van de stroken voor het iris folding. Let er wel op dat je aan alle zijdes bij dezelfde afmeting een stipje zet. Ook moet het stipje met de klok mee telkens aan dezelfde kant gemaakt worden. Of juist tegen de richting van de klok in, als je de iris de andere kant op wilt laten draaien. Vervolgens teken je lijnen waarmee je de stipjes met elkaar verbind en er een kleinere 5hoek ontstaat.

Bij de volgende rand van de iris doe je weer hetzelfde. Eerst zet je bij de zijkanten van de kleinere 5hoek op 1 cm stipjes. Tussen deze stipjes trek je weer lijnen die een nieuwe kleinere, iets gedraaide 5hoek vormen.

Zo ga je door totdat je niet nog een rand kunt maken of tot je de iris klein genoeg vindt. Je kunt de iris in het midden namelijk ook wat groter laten als je er bijvoorbeeld een plaatje of tekst in wilt.

Vervolgens is het wel handig om er nummertjes in te zetten, zo kun je dadelijk gemakkelijker zien waar je bent met de iris folding. Bij een 5hoek heb je de nummers 1 t/m 5 in de buitenste rand. De 6 van de volgende rand plaats je dan na de 5 en dan ga je weer verder. Zo nummer je ook de andere randen allemaal. Hiermee is het patroon voor de iris folding kerstbal al klaar.

Verder heb je voor een iris folding kaart een kaartbasis en een extra voorgrondje kaartje nodig. Mijn kerstkaart word een A6 formaat, hiervoor heb ik A5 papier dat dubbelgevouwen A6 is. En het extra voorgrondje is zowel in de hoogte als breedte 1 cm kleiner dan A6, zodat er aan alle kanten een randje van 0,5 cm overblijft.

Vervolgens snij je op het voorgrondje de vorm waarin je een iris folding wil maken uit. Hierbij had ik het geluk dat een van mijn ronde snijmallen precies de maat voor mijn kerstbal had. Zo kon ik de snij mal gewoon op de kaart leggen waar ik de kerstbal wilde hebben en deze uitstansen. Heel handig met de Love2Craft stans- en embossingmachine van de Action. Wil je een andere vorm maken en niet zelf de vorm uitsnijden dan kan dat ook met andere stans vormen. De vorm snij je trouwens uit de voorkant van het papier dat je wilt gebruik. Daarna plak je deze met de achterkant omhoog op het iris folding patroon.

Nu heb je voor het iris folding nog stroken papier nodig. Zelf gebruik ik 4 verschillende kerstprintjes, waarvan ik 1 printje 2 keer ga gebruiken. Bij mij zijn het allemaal stukjes restpapier dat ik nog over had van andere projectjes. Deze zijn nu nog prima te gebruiken, doordat je maar stroken van 2 cm breed nodig hebt.

De stroken van 2 cm vouw je vervolgens een stukje om, zodat er een mooie rand aan de strook zit.

En dan kun je beginnen met stroken op plakken. Eerst leg je de strook met de printkant naar beneden over het stukje met nummer 1. Vervolgens knip een stukje af, zodat het aan beide kanten een klein beetje uitsteekt. Daarna plak je het stukje strook met plakband op de achterkant van het voorgrondje vast.

Bij mij heeft het papier van de 2de strook een printje met tekst, dan moet je even goed opletten. Want het is wel zo leuk als dit niet ondersteboven komt te zitten. Hiervoor vouw je aan de onderkant van de strook het randje om. Naast tekst geld dit natuurlijk ook voor printjes die duidelijk een boven en onder hebben.

Vervolgens plak je alle 5 de stroken van de eerste rand met plakband vast.

De volgende rand begin je dan weer mee dezelfde print als de eerste rand en plak je over nummer 6. Zo ga je verder met strookjes met plakband vastplakken tot je bij het midden bent.

In het midden plak je nog een stukje papier met een andere print, zodat de iris mooi te zien is. Nu zal je wel denken maar dit zit er toch niet uit! Haal het extra voorgrondje dan maar van het iris folding patroon en draai het kaartje om.

Aan de andere kant ziet de iris folding kerstbal er namelijk wel heel mooi uit. Bij de ingezoomde kerstbal heb ik er in het midden al een diamant plaksteentje op gedaan als versiering.

Maar voordat ik verder ga met de rest van de versieringen, ga ik eerst de iris folding kerstbal op het kaartje plakken. Hiervoor vouw je het kaartkarton dubbel, zodat je de voorgrond met kerstbal er mooi in het midden op kunt plakken.

Vervolgens heb ik de kerstkaart nog leuk versierd met een paar stukjes washi tape en een lijntje met een glitterpen. En dan is de kerstkaart met iris folding kerstbal klaar om verstuurd te worden.

Heb jij al eens ooit een iris folding kaart gemaakt?
Of ben je nu geïnspireerd om dit eens uit te gaan proberen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.