Mijn top 10 spelletjes #97 100 dagen tot Kerst blog challenge

Vandaag ga ik mijn top 10 spelletjes met jullie delen. Op dit idee kwam ik toen ik voor de blogpost van gisteren iets nodig om in te pakken en daarvoor gebruikte ik het spelletjes level 8. Dus ben je benieuwd welke spelletjes ik leuk vind lees dan snel verder. 

Vandaag in mijn 100 dagen tot Kerst blog challenge een lijstje met mijn favorieten spelletjes. Is het vals spelen als ik mijn top 10 spelletjes begin met puzzelen! Ik vind van niet, het is net als spelletjes een gezellige vulling van de avond of middag wanneer het buiten regent. Zelf vind ik Disney puzzels leuk. Zo kreeg ik met mijn verjaardag de assepoester puzzel van Schmidt, (foto 1) maar we hebben nog veel meer Disney puzzels. (Foto2) Vind jij puzzelen ook tellen om gezellig te doen in plaats van een spelletje?

 

Dan verder met set. Voor dit spelletje moet je snel zijn in het zien van een combinatie van 3 kaarten. Bij het vinden van een combinatie moet je op verschillende dingen letten. Zo moeten ze of alle 3 dezelfde kleur hebben of allemaal verschillend zijn. Dan de vorm, die moet ook of 3 keer hetzelfde zijn of weer allemaal verschillend zijn. Verder is een vorm of volledig gekleurd, gestreept of heeft hij alleen een buitenrand. Ook hierbij moet alles of hetzelfde of juist verschillend zijn. En als laatste staat een vorm er 1, 2 of 3 keer op. Daarbij geld ook weer dat ze allemaal hetzelfde moeten zijn of allemaal verschillend. Je moet dus goed opletten en snel, zo leuk. Ik vind het trouwens ook een leuk spelletje om alleen te spelen.

Bij L.A.M.A het dobbelspel gaat het erom van al je minpunten af te komen. De naam van het spel staat dan ook voor: Leg Alle Minpunten Af. Bij het dobbelspel moet je door het gooien van de dobbelsteen proberen de 6 kaarten die je in het begin krijgt weg te spelen om zo min mogelijk minpunten over te houden. Maar je kunt ook pech hebben en van het midden er minpunten bij moeten pakken. Je moet dus ook op tijd beslissen niet meer verder te dobbelen. Aan het einde van een ronde worden dan de minpunten geteld, daarvoor krijg je fiches. Wanneer iemand 40 of meer fiches heeft die gene verloren en de gene die dan de minste fiches heeft is de winnaar. Onder het spelen kun je trouwens ook fiches weg spelen als je met dobbelen geluk hebt en 3 lama’s dobbelt. Zo kan het zomaar zijn dat je bijna verloren lijkt te hebben en dan toch nog de winnaar kunt worden.

Vervolgens het spel level 8 dat ik gisteren gebruikte om te laten zien hoe je een cadeautje in kunt pakken met een zandloper patroon erop. Hierbij win je als je als eerst de 8 levels van het spel uitspeelt. Per level moet je een bepaalde combinatie kaarten spelen om een level verder te kunnen komen. Maar kun ook de pech hebben dat het je niet lukt om de vereiste combinatie van je level te maken en dan mag je de volgende ronde niet naar het volgende level. Zo kun je soms ook lang bij een level blijven hangen. Maar zodra je de combinatie van jouw level hebt, probeer je om ook nog als eerste de rest van je hand weg te spelen. Degene die als eerst zijn hand leeg speelt is de winnaar van een ronde en mag dan zelfs 1 level overslaan.

En halverwege mijn top 10 spelletjes staat rummikub. Bij dit spel vind ik het leuk dat je door creatief te puzzelen soms toch net weer een steen meer neer kunt leggen. Het is namelijk de bedoeling door setjes te maken al je steentjes weg te spelen. Dit kan door een getal in verschillende kleuren neer te leggen of van een kleur en reeks te maken. En wanneer je eenmaal met de minimum waarde van 30 punten op tafel kunt, mag je ook de steentjes van de andere spelers op tafel gebruiken. Zolang er maar minimaal 3 steentjes bij elkaar liggen. Wanneer iemand dan alle steentjes op tafel heeft is de ronde afgelopen. Bij de andere spelers zijn de steentjes die ze dan nog niet neer gelegd hebben de strafpunten. De winnaar krijgt alle strafpunten bij elkaar opgeteld als pluspunten. Op deze manier kun je dus ook meerdere rondes spelen.

Verder met skip bo, waarbij je probeert om zo snel mogelijk je eigen stok weg te spelen. Dit kan door telkens op een van de 4 speel stapels rijtjes van 1 tot en met 12 te maken. Daarbij is het wel slim om er op te letten dat je de andere spellers juist probeert dwars te zitten, zodat jij als eerste je stok op hebt en wint.

Bij het spelletje clever moet tactische op een slimme manier de nummertjes op je papier zien weg te strepen. Daarbij moet je natuurlijk ook wel een beetje geluk hebben met dobbelen. Om zo aan het einde de meeste punten verzameld te hebben.

Dan een spelletje dat we vroeger heel vaak speelde. Namelijk duizenden! Voor dit spel heb je 2 kaartstokken nodig, maar wij gebruikte vaak meerdere (3 of 4) kaartstokken, want dan had je meer jokers en schoppen vrouwen. En die zijn bij dit spel meer punten waard. Al heb je de schoppen vrouw niet graag in de hand wanneer iemand anders uit gaat, want dan zijn het ook veel minpunten. Je telt namelijk de punten die je nog in de hand hebt van de punten die je op tafel hebt kunnen leggen af en dat is je score. Zo speel je meerdere rondes tot iemand, zoals de naam al aangeeft duizend punten heeft.

Zoals je al een beetje kunt zien in mijn top 10 spelletjes ben ik meer van de kleine spelletjes, maar nu komen er nog een paar grote. Zo staat op nummer 9 het spel carcassonne big box. Hierbij probeer je op een tactische manier tegeltjes aan te legen, zodat je zelf lange straten krijgt en slim dorpen en kloosters probeert te claimen. Om zo de meeste punten te hebben wanneer alle tegeltjes op zijn.

En monopoly kan natuurlijk ook niet ontbreken in dit lijstje. Vroeger had ik echt een haat liefde verhouding met dit spel, want toen kon ik echt slecht tegen mijn verlies. Maar dit is toch echt een van mijn top 10 spelletjes.

Welk spel uit deze lijst vind jij het leukst?
en Welke spellen zijn jouw eigen favorieten om de spelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.