Origami zo: 8 puntige sterschaal

Hoe leuk is het als je met kerst mooie schaaltjes met lekkers op tafel hebt staan. Met origami kun je ze zelf maken. Zo laat ik je deze keer zien hoe je een 8 puntige sterschaal kunt maken. Hiervoor gebruikte ik kerstcadeaupapier.

Bekijk de video hier als je hem niet kan zien en klik hier om je te abonneren op mijn YouTube kanaal!

Voor de 8 puntige sterschaal die ik in de video laat zien gebruik ik een stuk cadeaupapier van 30 bij 30 cm. Het kraftcadeaupapier met blauwen sterren erop komt van de Action en liet ik eerder al in een kerst shoplog zien.

Om te beginnen leg je de kant die je straks aan de buitenkant wilt hebben naar boven. (In dit geval de blauwen sterren dus naar boven.)

Daarna vouw je het papier in beide richtingen schuin dubbel en weer open. Vervolgens draai je het papier om. Nu vouw je het papier in beide richtingen recht dubbel en weer open.

Hierna heb je de achterkant van het papier nog naar boven liggen. Vouw vervolgens de punten van 2 tegenover elkaar liggende hoeken naar 1 hoek dubbel. De 4de hoek komt hierdoor vanzelf mee, waardoor er een vierkant ontstaat.

De hoek waar je de andere hoeken naar toe vouwde, bestaat nu uit meerdere losse lagen. Bij de hoek daar tegenover zitten de lagen vast. Vouw een laag van de hoek daar tussen vanuit de vaste hoek langs het midden. Daarna maak je deze hoek open en vouw je die plat. Hierbij loop de vouw die net ontstaan is gelijk met de middenlijn. Vervolgens vouw je deze punt dubbel en herhaal je dit bij de hoeken van de overige 3 lagen.

Vanuit de open kant vouw je daarna de punten naar boven tot je aan de zijkant hoeken tegen komt. Daarna vouw je dit open en naar binnen om weg. Hetzelfde doe je bij de andere 3 punten.

Nu blijft er een driehoek over. Aan de open kant van deze driehoek vouw je vervolgens de hoeken langs het midden. Hierna vouw je de hoeken weer open en naar binnen dubbel.

De hoeken die hierdoor ontstaan aan de open kant vouw je dubbel tot je aan de zijkant hoeken tegen komt. Daarna vouw je de punt van de vaste kant naar het midden van de open kant. Deze vouw moet er heel goed in zitten. (Hier kun je het best een hulpmiddel voor gebruiken, omdat je veel lagen moet vouwen.)

Vervolgens vouw je de vaste punt weer open en buig je de andere kant open. Nu kun je vanuit de open kant met je hand erin. Zo ga je vanuit de binnen kant de punt in het midden plat maken. Hierbij druk je met de andere hand er van de buitenkant voorzichtig tegen. Als de punt een beetje platter is kun je de rest op tafel plat drukken, tot je vouwen tegenkomt die rond lopen. Als laatste maak je deze vouwen maakt er nog duidelijker in.

Dan is de 8 puntige sterschaal klaar en kun je deze als sierschaal op tafel zetten met lekkers erin. Bijvoorbeeld de kerstchocolaatjes die je hier ziet, daar zal zaterdag een blogpost over online komen.

8 puntige sterschaal

Heb jij met kerst sierschaaltje met lekkers op tafel staan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.