Origami zo: Boekje

Vandaag laat ik je zien hoe je een origami boekje kunt vouwen. Leuk als notieboekje of om een brief in te schrijven voor een snailmail/swap.

Bekijk de video hier als je hem niet kan zien en klik hier om je te abonneren op mijn YouTube kanaal!

Voor het boekje uit de video gebruikte ik een vel cadeaupapier van 21 bij 21 cm. Het uiteindelijke boekje 4 bij 4 cm en heeft het 4 pagina of te wel 8 bladzijdes. Deze zijn 2,5 cm breed en 3,5 cm hoog. (1 pagina is dus 5 cm breed en 3,5 cm hoog.)

Het boekje vouwen.
Je begint met de gekleurde kant naar boven. Dan vouw je het papier dubbel en weer open. Daarna vouw je de zijkanten naar het midden. Ook dit vouw je weer open en dan draai je het papier om.

Nog meer stroken.
Vervolgens vouw je het papier in de andere richting dubbel. Daarna maak je nog vouwen tussen de vouwen die je aan de andere kant maakte. Hiervoor vouw je de zijkant naar de laatste vouwlijn aan de andere kant. Dit vouw je weer open en dan doe je hetzelfde met de andere zijkant. Vervolgens vouw je de zijkanten nog naar de eerste vouwlijnen die je vanuit de zijkant tegen komt.

Een helft harmonica in drieën verdelen.
Dan vouw je de zijkanten in harmonica naar het midden en maak je de midden vouw die door de stroken loopt er weer in. Een helft hiervan verdeel je vervolgens in drieën. Dit kun je op het oog doen, maar ik vind het fijner om het even af tekenen. Vanuit de zijkant vouw je dan 1/3de dubbel. Daarna vouw je dat weer open en draai je het papier om.

Schuinen vouwen maken.
Nu vouw je een helft van de vouw die net ontstaan is gelijk met de midden vouw om een schuinen vouw te maken. Vervolgens vouw je dat open en doe je hetzelfde aan de andere kant. Dan vouw je het papier helemaal open en de 1/3de rand weer dubbel met de gekleurde kant naar binnen.

Driehoeken naar binnen vouwen.
Door de schuinen vouwen die je net gemaakt hebt zie je nu driehoeken na de omgevouwen rand. Deze ga je naar binnen vouwen, door de rand recht naar onder te vouwen. Daarna pak je 2 stroken bij elkaar en zorg je dat de vouwen van de driehoek er goed in zitten. Vervolgens duw je dan de vouw die midden door de driehoek loopt naar binnen. De rand komt dus dubbel tussen de stroken te zitten. Zo doe je ook de andere driehoeken naar binnen weg vouwen.

Klein beetje ruimte langs de bladzijdes.
Daarna vouw je de bovenkant langs de rand die je net naar binnen vouwde. Dit vouw je er niet strak langs, maar je laat er een klein beetje ruimte tussen. Dan vouw je dit weer open. Vervolgens vouw je de harmonica aan de gekleurde kant in het midden open. Nu vouw je de schuinen vouwen van net er weer in.

Dubbel vouwen als de schuinen lijnen bij rechte lijnen uitkomen.
Dan draai je papier om en vouw je de harmonica aan de niet gekleurde kant in het midden open. Dit vouw je zover open dat er aan de zijkanten een schuinen lijnen bij de rechte lijnen uitkomen. Vervolgens vouw je het papier hierop dubbel. Daarna draai je het papier om en vouw je de stroken open. Deze vouw je ook dubbel op het punt waar de schuinen lijnen bij de rechte lijnen uit komen.

De hoogte van de kaft.
Vervolgens draai je het papier weer om, maar nu vouw je de stroken niet open. Nu vouw je dit ook niet strak dubbel, maar laat je het papier net boven de bladzijdes uit komt. Daarna vouw je de andere kant onder de bladzijdes dubbel. Hiervoor doe je de laag van net even omhoog en vouw je de andere zijkant naar binnen. Dit vouw je zover dat het nog net onder de bladzijdes uit komt. Dan draai je het papier zo dat de rand die je net naar binnen gevouwen hebt naar boven ligt.

De breedte van de kaft.
Daarna vouw je de zijkant naar het midden. Vervolgens vouw je de bladzijdes in het midden naar de andere kant en vouw je de andere zijkant ook naar het midden.

De kaft vergrendelen.
Om er nu voor te zorgen dat de kaft ook mooi blijft zitten vouw je de zijkanten weer open. Daarna haal je de rand boven aan de zijkant na en vouw je de zijkant weer dicht. Terwijl je dat doet vouw je de rand over de zijkant weer naar binnen. Dit doe je aan beide kanten en blijft de kaft mooi zitten.

De rug erin vouwen.
Nu heeft het boekje alleen nog een rug nodig. Hiervoor maak je aan beide kanten een vouw een klein stukje van het midden. Daarna vouw je het boekje weer dicht en maak je de vouwen er nog wat scherper in. En dan is het origami boekje klaar.

Vervolgens kun je het boekje gebruiken als notieboekje of om een brief in te schrijven voor een snailmail/swap. En met handlettering kun je het dan heel mooi versieren.

Of je doet het als felicitatie of bedankboekje bij een cadeautje.

Wat zou jij met z’n boekje doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.