Origami zo: Vaas

Een vaas van papier? Ja, echt het kan. Je kunt er natuurlijk geen water in doen, zonder er een echte vaas in te zetten (misschien een die niet zo mooi is). Of je vult de vaas met origami bloemen of nylon rozen. Alleen hoe maak je een papieren vaas? Een origami vaas dus!

Bekijk de video hier als je hem niet kan zien en klik hier om je te abonneren op mijn YouTube kanaal!

Eerst het papier op maat.
Hoe breed wil je de vaas hebben?
Het papier dat je nodig hebt moet namelijk 3 x zo groot zijn als dat je de vaas breed wilt hebben. De hoogte van de vaas wordt altijd 2/3 van de breedte dat je de vaas wilt hebben.

De vaas in de video is 10 cm breed. Het papier dat ik daar voor nodig had moest dus 10 x 3 = 30 cm bij 30 cm zijn. En de hoogte van een vaas van 10 cm is dan 2/3 van 10 cm is 10 : 3 = 3,33 en 3,33 x 2 =6,66 cm hoog.

Vaas maat

Een origami vaas vouwen dus!
Om te beginnen heb je de gekleurde kant van het papier boven. Vouw het papier eerst in beide richtingen in drieën.
Draai dan het papier om met de gekleurde kant op tafel.

De vouwlijnen die net gemaakt zijn kun je nu gebruiken je vouwt nu bij de zijkanten namelijk de 1/3 dubbel. Daarna vouw je aan 1 kant de 1/3 open. Deze kant vouw je dan helemaal naar de andere rand, waar de 1/3 dus nog dubbel gevouwen zit. Vervolgens doe je dit ook anders om. Heb je dat gedaan vouw je het weer helemaal open en herhaal je het zelfde in de andere richting.

Vaas 1/3 dubbel andere kant er overheen vouwen

Door de vouwen die je net hebt gemaakt kun je nu gemakkelijk de 1/3 vouwlijnen naar het midden van de middelste 1/3 papier vouwen. (Het midden van het papier.) Telkens de 2 tegenover elkaar liggende kanten. Nu is er als het goed is weer een vierkant ontstaan.

Vaas 1/3 van het papier naar het midden vouwenVaas 1/3 van het papier naar het midden vouwen de andere kant Vaas 1/3's tot vierkant gevouwen

draai het papier weer om, zodat de gekleurde kant boven zit.

Vaas 4 opstaande stroken naar het midden

Er zijn nu 4 opstaande stroken die naar het midden gaan. Aan het uiteinde van deze stroken vouw je de hoekjes naar het middenlijn van de strook tot ze langs elkaar uitkomen. Vouw ze vervolgens weer open. Licht dan de strook op, zodat je de vouwen die net zijn ontstaan kunt plat drukken tot vierkantje. Deze vouw je nu dubbel tot een driehoek. Zo doe je alle 4 de stroken.

Vaas hoekjes naar de middenlijnVaas strook oplichten Vaas plat drukken tot vierkantjeVaas strook met driehoek

Als dat klaar is draai je het papier weer om, met de gekleurde kant nu onder. Dan vouw je 2 tegenover elkaar liggende kanten naar het midden. Door nu de andere 2 kanten ook naar het midden te vouwen wordt het weer een vierkant. Bij deze 2 kanten steek je met de zijkanten onder middenstrook van de vorige laag. Zo blijft het papier op zijn plek zitten.

Vaas zijkant onder middenstrook Vaas eind vierkant

De driehoekjes aan de uiteinden van de stroken (Die zitten nu in het midden.) vouw je weer open tot vierkantjes. In het midden zijn nu 4 punten. Deze punten vouw je zover mogelijk richting de hoeken van het buitenste vierkant om vervolgens naar binnen toe weg te vouwen.

Vaas hoek naar buiten hoek vouwen Vaas hoek naar binnen weg vouwen

Hierdoor ontstaat er een vierkante opening, de opening van de vaas.

Vaas opening van de vaas

De vaas is nu alleen nog erg plat. Om de vaas volume te geven draai je het papier om, zodat je aan de onderkant het vierkantje dat er in het midden op ligt, omhoog kunt halen. Doe dit wel voorzichtig, zodat het papier niet scheurt.

Vaas volume geven

De vouwen vervolgens nog goed doen door van de binnenkant van de vaas uit er voorzichtig tegen te duwen. En de buitenkant nog bijwerken door bij de stroken aan de zijkant met je vingers de vouwen er achter glad te maken.

Vaas vouwen glad maken

Nu is de origami vaas klaar.
Doe er alleen geen water in of je moet er eerst een ander echt vaasje (een minder mooie bijvoorbeeld) inzetten als je er echte bloemen in wilt zetten.

Vaas origami bloemen in de vaasVaas nylon bloemen in de vaas

Geen echte bloemen in de origami vaas kan ook door bijvoorbeeld: nylon bloemen (zoals de nylon roos die ik je dinsdag al liet zien) of origami bloemen er in te zetten. Laat even weten als je instructies wil zien van hoe je origami bloemen vouwt.

Leuk vaasje toch? Ik vind van wel.
Zou jij zo’n origami vaas maken en voor wie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.