Piramide kerstboomkaart #69 100 dagen tot Kerst blog challenge

Met deze piramide kerstboomkaart kun je iemand een mooie zelf versierde kerstboom toe sturen. Het is een driehoekige kaart die rechtop kan staan en toch kun je hem gewoon in een envelop versturen. Benieuwd hoe je zelf ook zo’n leuke kerstkaart kunt maken! Lees dan snel verder, ik laat het je vandaag zien.

Voor het maken van deze piramide kerstboomkaart zijn zowel mijn moeder als mijn zus naar de Action geweest voor spulletjes. Namelijk een design blok met kerstpapier van craftsensations en een luxe paper block van decotime. Verder namen ze voor mij ook nog kerst washi tape mee. Graag had ik nog meer creatieve kerstspulletjes gewild, (Voor mijn 100 dagen tot Kerst blog challenge.) maar die hadden ze in de Action winkels bij ons in de buurt niet. Dus was blij er niet zelf heen te zijn geweest ook al zou ik dat graag weer een keertje doen. Maar het kost mijn gewoon veel te veel energie om even naar de winkel te gaan. Een paar jaar terug had ik zo de pech dat de kerstspulletjes na het weekend in de winkel zouden liggen. Dat was toen echt balen, moet je bijkomen van het winkelen en ben je ook nog niet geslaagd.

Uit het design blok van craftsensations haalde ik dit vel papier met kersttakken erop. Dat vind ik namelijk de perfecte basis voor het maken van een piramide kerstboomkaart. Zo heeft de kerstboom alvast mooie groene takken.

Met 1 zo’n vel papier van 30,5 x 30,5 cm kun je trouwens 3 van deze piramide kerstboomkaarten maken. voor 1 piramide kerstboomkaart het je namelijk een strook van 10 centimeter nodig.

Die strook snij je ook nog in stukken. Je hebt namelijk een stuk van 10×20 cm en een van 10×10 cm nodig. Dan blijft er nog een stukje van 10×0,5 cm over dat je niet nodig hebt.

Als kaartbasis voor deze piramide kerstboomkaart het je dus een stuk van 10×20 cm en een van 10×10 cm. Deze leg je vervolgens met de achterkant omhoog, om aan de achterkant vouwlijnen in het papier te maken. Bij het grote stuk maak je een vouwlijn op 10 centimeter. Vanuit deze vouwlijn maak je vanaf de bovenkant schuine vouwen naar de hoeken onder. En bij het kleine stuk maakt je een schuine vouwlijn van een hoek naar de hoek er tegenover. Om deze vouwlijnen te maken gebruik ik zelf een dotting tool. Hierdoor kun je vervolgens de vouwen veel gemakkelijker en mooier in het papier maken.

Daarna plak je het kleine stuk in het midden van het grote vel, met de vouwlijnen op elkaar.

En wanneer je dan de linkse kant over de rechtse heen vouwt ontstaat de basis voor de piramide kerstboomkaart.

Maar dat blijft natuurlijk niet uit zichzelf zo zitten. Om dit voor elkaar te krijgen gebruik ik magneet tape. Hiervan heb je 2 vierkante stukjes nodig. Een stukje plak aan de binnenkant in het hoekje van de zijkant die je over de andere kant dicht vouwt. Daarna leg je het andere stukje magneet tape met de plakkende kant omhoog op het stukje dat al geplakt zit. Vervolgens vouw je die kant over de andere heen en druk je dit goed aan. Hierdoor blijft het andere stukje magneet tape op de buitenkant van de andere zijkant zitten. En kan de piramide kerstboomkaart rechtop blijven staan, maar wel plat om verstuurd te worden.

Dan verder met het versieren van de kerstboom. Hiervoor ga ik aan de slag met een luxe paper block van decotime en washi tape van aveccreative.

Zelf vond ik het leuk om de kaart ook echt als kerstboom te versieren. En om alle plaatjes en de washi tape die ik uitzocht handig op te plakken, moest de kerstboom stabiel blijven. Daarvoor gebruikte ik het washi tape doosje even, om de kerstboom met plakken mooi stabiel te houden.

Als eerste de kant die open en dicht kan. Hierbij moet je namelijk opletten dat je niet een plaatje over de dubbele laag vast plakt. Anders dan kan de kerstboom niet meer open. Zelf had ik hier met de plaatjes uitzoeken niet zo aan gedacht. Dus met het opplakken ontstond er in het midden een leeg plekje, waar ik nog een klein sterretje neer plakte.

Bij de andere 2 zijdes kun je gewoon plakken waar je wil, zolang het maar niet aan de zijkant uit steekt. Aan de onderkant mag het wel een klein beetje uitsteken, als het maar niet verder komt dan de hoeken. Zo liet ik het rendiertje een stukje uitsteken om de washi tape met “Merry Christmas” er nog boven te plakken.

En zo ga je van een kale kerstboom naar een rondom mooi versierde piramide kerstboomkaart.

Om de stukje magneet tape niet zo zichtbaar te laten zijn plakte ik aan de binnenkant boven aan een strook washi tape. Toen ik dat gedaan had vond ik dat er onderaan ook een randje washi tape moest. Daar tussen kun je dan nog een kerstwens en je naam schrijven. En op de buitenkant van de kaart moest over de magneet tape natuurlijk ook nog washi tape overheen. Vervolgens schreef ik op de buitenkant boven de washi tape nog met een witte gel pen “Please close me”. Zodat de ontvanger weet dat er nog iets met de kaart gedaan moet worden. En er met uitproberen vanzelf de piramide kerstboomkaart ontstaat.

Vervolgens moet de kerstkaart natuurlijk nog een envelop hebben om in te versturen. Op mijn YouTube-kanaal heb ik een aparte video waarin ik laat zien hoe je met the work all-in one tool van We Are Memory Keepers een envelop kunt maken. Voor deze envelop heb je dan papier van 8 7/8×8 7/8 inch (22,3 cm) nodig heb. En dat score je dan op 4 ½ inch (11,2 cm). Zelf kan ik de envelop alleen niet meer helemaal met deze tool maken, omdat de envelop punch weer kapot is. En ik kreeg niet voor een tweede keer een nieuw product. Dus moest ik de inhammen zelf knippen en gebruik ik een losse corner punch om de hoeken af te ronden.

Om de kerstkaart in een envelop te doen, vouw je beide zijkanten naar het midden, zodat er een hoek ontstaat. Dan heb je namelijk niet zo’n grote envelop nodig.

Hier nog een keer de piramide kerstboomkaart als hij staat, aan alle 3 de zijdes mooi versierd.

Welke vormen kaarten heb jij al eens gemaakt?
Of maak je altijd standaardvorm platte kaarten?

2 reacties:

  1. Wat een leuke kaart heb je gemaakt. Ik moet me er eens goed voor gaan zitten. Ik snap wel hoe het werkt.
    Het is echt een super keuk idee.

    1. Dankje, en jij veel plezier als je er ook een gaat maken. Ik ben heel benieuwd naar jouw eindresultaat, dus als je hem deelt op Instagram tag mij dan even. Dat zou ik heel leuk vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.