Smikkel blog: Aardappelkroketjes

Te veel aardappelpuree gemaakt? Maak van deze resten gewoon aardappel-kroketjes. Deze bewaar je vervolgens in de vriezer en haal je weer uit als je de aardappelkroketjes wilt gaan bakken. Aan de slag dus.

Aardappelkroketjes gebakken

Om te beginnen heb je aardappelpuree nodig. Als je deze toch een keer te veel hebt gemaakt, dan gebruik je die. En anders moet je eerst aardappelpuree maken.

Wat je nodig hebt:
• Aardappelpuree
• Ei
• Paneermeel (Neutralen en gekruide)

Optioneel:
• Bloem (Als de puree te nat wordt door het ei)
• Zout/peper/tuinkruiden bouillon (Voor meer smaak)

Materialen:
• Pan of kom (Voor de puree)
• Kommetje (Voor het ei) + Vork (Om los te kloppen)
• Bord (Voor paneermeel)
• Bakje met deksel (Om de kroketjes in te bewaren)

Aardappelkroketjes benodigdheden

Als alle benodigdheden klaar staan kun je beginnen. Ondertussen krijg je namelijk vieze handen en kun je niet snel nog even iets pakken.

Eerst het ei in het kommetje los kloppen. Hiervan die je vervolgens een beetje bij de aardappelpuree. Dit meng je er goed onder. Wordt de puree nu te plakkerig dan kun je dit verhelpen door een beetje bloem toe te voegen. En zorg dat je alvast het paneermeel op het bord hebt zitten. (Zelf gebruik ik half neutraal en half gekruid paneermeel.)

Aardappelkroketjes de basis

Nu de kroketjes vormen van de puree. Schep een vork puree uit de kom. Pak dit in je handen en rol en eerst een bolletje van wat je als het glad is uitrolt tot een worstje. Maak ze niet te dun, want je gaat ze nog een paar keer rollen. Als eerst door het ei heen.

Aardappelkroketjes door het ei

Daarna rol je de aardappelkroketjes 1 voor 1 door het paneermeel heen. Wanneer met de ene hand de kroketjes door het ei heen rolt en met de andere hand het paneermeel er over doet en vervolgens te rollen. Dan krijg je minder vieze handen dan dat je met ei aan je hand door het paneermeel heen gaat.

Aardappelkroketjes door het paneermeel

De aardappelkroketjes die uit het paneermeel komen leg je in een bakje tot je ze allemaal gedaan hebt. Om vervolgens te bakken of in de diepvries te zetten voor een andere keer.

Aardappelkroketjes in het bakje

Wil je de aardappelkroketjes wat zouter of gekruid, dan voeg je dat aan de puree toen. Bijvoorbeeld tuinkruiden bouillon. Als dit goed onder de puree zit gaat de rest gewoon het zelfde.

Aardappelkroketjes met tuinkruiden bouillon

Wanneer je de aardappelkroketjes in de vriezer wilt bewaren moet je er wel op letten dat de kroketjes niet tegen elkaar aan komen. Dit kun je oplossen door tussen twee lagen kroketjes een bakpapiertje te doen. Als je de aardappel-kroketjes wel tegen elkaar aan liggen kunnen ze aan elkaar vast vriezen.

Aardappelkroketjes met bakpapier in het bakje

Voor je de aardappelkroketjes kun op eten moet je ze nog even bakken. In de frituurpan 4 a 5 min op 175 a 180 graden. In de koekenpan gaat ook. Dat duur ongeveer even lang, maar je moet ze dan wel een paar keer draaien. Zorgen er dan wel voor dat er genoeg boter in de pan zit, zodat het paneermeel een krokant korstje kan worden.

Aardappelkroketjes gebakken

De aardappelkroketjes zijn dan klaar om op gegeten te worden.

Gooi jij wel eens aardappelpuree weg waar je  heel gemakkelijk nog overheerlijke kroketjes van had kunnen maken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.