SuzanCreatiefDivers

Smikkel blog: chocolade taart met eigeel

Vandaag de 2de helft van de chocolade taart. In deze helft van de chocolade taart met eigeel, kun je dus heel mooi het eigeel dat van de andere helft (Chocolade taart met eiwit.) overbleef gebruiken. Zo zit je niet met alleen eiwit of eigeel te kijken na het maken van een hele taart.

De ingrediënten:
Doordat ik zelf 2 halve chocolade taarten maakte staan hier de hoeveel heden voor een hele en een halve taart.

Voor het beslag:                                          Voor het beslag:
Hele taart                                                             Halve taart
✧ 45 gram boter                                                ✧ 23 gram boter
✧ 6 eigelen                                                         ✧ 3 eigelen
✧ 90 gram suiker                                               ✧ 45 gram suiker
✧ 45 gram bloem                                               ✧ 23 gram bloem
✧ 30 gram cacaopoeder                                   ✧ 15 gram cacaopoeder
✧ 75 gram amandelmeel                                 ✧ 38 gram amandelmeel
✧ 4 eiwitten                                                       ✧ 2 eiwitten

De chocolade mousse:                                De chocolade mousse:
✧ 2 gelatineblaadjes                                          ✧ 1 gelatineblaadjes
✧ 25 gram suiker                                                ✧ 13 gram suiker
✧ 25 gram water                                                 ✧ 13 gram water
✧ 5 eigelen                                                          ✧ 2 ½ eigelen
✧ 500 ml slagroom                                            ✧ 250 ml slagroom
✧ 120 gram poedersuiker                                 ✧ 60 gram poedersuiker
✧ 125 gram melk chocolade                            ✧ 63 gram melk chocolade
✧ 100 gram pure chocolade                             ✧ 50 gram pure chocolade

De glazuurlaag:                                           De glazuurlaag:
✧ 30 gram boter                                                 ✧ 15 gram boter
✧ 150 gram pure chocolade                             ✧ 75 gram pure chocolade
✧ 125 ml slagroom                                            ✧ 63 ml slagroom

Verwarm de oven alvast voor op 180 graden en doe bakpapier op de bodem van de bakvorm.

In smaken verschillen liet ik al zien hoe je een cakevorm in tweeën kunt delen met bakpapier. Op dezelfde manier kun je dit ook doen met deze bakvorm. Zo kun je 2 halve taarten in een vorm maken. (let wel op dat de taarten op dezelfde temperatuur en even lange baktijd moeten hebben.) En vet de bakvorm in.

 

Het beslag maken.
Voor het beslag mix je het eigeel met de suiker schuimig.

 

Vervolgens zeef je de bloem en de cacao. Hier doe je daarna het amandelmeel bij. (Amandelmeel kun je ook maken door amandelschaafsel in een mixer kort te mixen tot meel.) Die drie ingrediënten meng je onder elkaar.

Dan klop je de eiwitten. Onder het kloppen voeg je de suiker toe en dan klop je de eiwitten helemaal stijf.

1/3 van de stijf geklopte eiwitten meng je vervolgens met het schuimige eigeel.

 

Daarna doe je het meelmengsel erbij. Dit spatel je er voorzichtig doorheen.

 

Als dat eronder zit spatel je ook de rest van de stijfgeklopte eiwitten er voorzichtig onder. En als laatste smelt je de boter. Deze doe je ook nog door het beslag heen.

 

Vervolgens is het beslag klaar om in de bakvorm te doen.

Wanneer je 2 halve taarten maakt doe je ook het andere beslag maken en in de bakvorm. Om daarna 35 minuten op 180 graden te bakken.

 

De helft van de chocolade taart met eigeel laat je op de bakvorm zitten. En snijd je in 3 lagen. (Met een stukje bakpapier kun je dit handig afmeten. Door met een mes de afgetekende hoogte te volgen.)

 

De mousse lagen.
Deze taart heeft een pure en een melk chocolade mousse. Week alvast de gelatineblaadjes in 2 porties. Daarna verwarm je water met suiker tot de suiker helemaal in het water opgelost is.

 

De hete suikersiroop die ontstaat doe je vervolgens bij het eigeel.

Dit mix je dan tot een witte schuim en verdeel je over 2 komen.

De melk chocolade mousse.
Klop de helft van de slagroom met de helft van het poedersuiker lobbig.

 

Vervolgens smelt je de melk chocolade au bain-marie. Hier roer je 1/3 van de slagroom doorheen. Daarna roer je er nog 1 portie van de gelatine doorheen.

Het melk chocolade mengsel spatel je vervolgens onder 1 kom eigeel. Hier roer je daarna de rest van de slagroom doorheen. Zo heb je de melk chocolade mousse klaar.

De pure chocolade mousse.
Bij de pure chocolade mousse klop je de 2de helft van de slagroom met de 2de helft van het poedersuiker lobbig.

 

Vervolgens smelt je de pure chocolade au bain-marie tot 45 graden. Hier roer je 1/3 van de slagroom doorheen. Daarna roer je er het 2de portie van de gelatine doorheen.

Het pure chocolade mengsel spatel je vervolgens door de 2de kom met eigeel. Hier roer je daarna de rest van de slagroom doorheen. Zo heb je de pure chocolade mousse ook klaar.

De taart opbouwen.
Haal eerst de bovenste 2 lagen van de taart en leg deze apart op een bord.

Vervolgens doe je de bakvorm weer om de taart. Daarna verdeel je de pure chocolade mousse over de 1ste laag.

Hier leg je de 2de laag van de taart overheen.

Op de 2de laag taart doe je ¾ van de melk chocolade mousse.

Gevolgd door de 3de en laatste laag van taart.

Het ¼ deel dat je nog over hebt van de melk chocolade mousse verdeel je over de bovenste taart laag. Het theedoosje zorgt ervoor dat de mousse niet kan uitzakken terwijl deze 1 uur in de diepvries staat.

Vervolgens haal je de taart uit de bakvorm en plaats je die op een bord of taartschaal.

De glazuurlaag.
Voor de glazuurlaag breng je slagroom aan de kook. En smelt je de pure chocolade tot 40 graden. De slagroom voeg je vervolgens bij de gesmolten chocolade en roer je er onder. Als laatste voeg je de boter nog toe.

Wanneer de boter in het chocolade slagroom mengsel gesmolten is kun je de glazuurlaag op de taart aan brengen.

Vervolgens heb ik deze nog versierd met melk en witte chocolade. Deze laat je smelten en met een spuitzakje breng je de lijnen aan. (Hierbij vond ik de taart op een maan lijken. Vandaar dat de witte chocolade in bogen zit.)

Dan de taart aansnijden en lekker smullen van een stuk chocolade taart met extra slagroom.

Wat doe jij met het eigeel of eiwit als je dat overhoud bij een recept?

Mobiele versie afsluiten