Laatst maakte ik 2 chocolade taarten in een bakvorm. Vandaag ga ik je de variant chocolade taart met eiwit laten zien. En dat een taart niet snel echt kan mislukken. (Ook al was het toen warm weer en tegen onweer aan.) Het gaat er natuurlijk ook vooral om hoe de taart smaakt!
De ingrediënten:
Zelf maakte ik dus maar een halve chocolade taart met eiwit.
(Vandaar de hoeveel heden voor een hele en een halve taart.)
Voor het beslag: Voor het beslag:
Hele taart Halve taart
✧ 200 gram pure chocolade ✧ 100 gram pure chocolade
✧ 200 gram melk chocolade ✧ 100 gram melk chocolade
✧ 180 gram boter ✧ 90 gram boter
✧ 180 gram suiker ✧ 90 gram suiker
✧ 6 eiwitten ✧ 3 eiwitten
✧ 75 gram bloem ✧ 38 gram bloem
De glazuurlaag: De glazuurlaag:
✧ 120 gram pure chocolade ✧ 60 gram pure chocolade
✧ 60 gram boter ✧ 30 gram boter
✧ 100 gram poedersuiker ✧ 50 gram poedersuiker
Verwarm de oven alvast voor op 180 graden en doe bakpapier op de bodem van de bakvorm.
In smaken verschillen liet ik al zien hoe je een cakevorm in tweeën kunt delen met bakpapier. Op dezelfde manier kun je dit ook doen met deze bakvorm. Zo kun je 2 halve taarten in een vorm maken. (let wel op dat de taarten op dezelfde temperatuur en even lange baktijd moeten hebben.) En vet de bakvorm in.
Het beslag maken.
Voor het beslag hak je de pure en melk chocolade fijn.
Deze ga je samen met de boter (in blokjes gesneden) au bain-marie smelten. (Hierbij zet je de schaal met chocolade over een pan met heet water.)
De eiwitten.
Voor deze taart moet je dus eitjes splitsen. Dit kun je in de eischaal doen. Het kan ook anders. (Omdat niet iedereen dit lukt.) Zo gebruikte ik deze keer de techniek ei splitsen met fles. Er zijn nog meer manieren om een eitje te splitsen. (Zelf doe ik dat meestal gewoon in de eischaal.)
Het eigeel dat je overhoud kun je voor andere gerechten gebruiken. (Zoals: mayonaise en chocolade taart met eigeel.)
De eiwitten ga je vervolgens samen met de suiker schuimig mixen.
Ondertussen is dan de chocolade met boter gesmolten.
Deze voeg je dan toe aan de schuimige gemixte eiwitten. En schep je er met een spatel doorheen.
Daar voeg je dan het bloem nog aan toen. Dit spatel je er voorzichtig doorheen.
Dan is het beslag klaar om in de bakvorm te doen.
De taart bak je vervolgens 35 minuten op 180 graden. Daarna laat je de taart afkoelen. (Hierbij zakte mijn taart dus helemaal in. Waarschijnlijk omdat het later op de dag onweerde.)
Vervolgens heb ik de ingezakte taart uit de vorm gehaald en op een bord gelegd.
Van de ingezakte halve taart heb ik toen een kleine ronde taart gemaakt. Door de hoge randen van de ene helft af te breken en er aan de andere kant tegen te legen.
Doordat er nog een glazuurlaag overheen komt kun je dadelijk de gebroken stukken gewoon onderstoppen.
De glazuurlaag.
Om de glazuurlaag te maken smelt je de pure chocolade met boter au bain-marie in een schaal over een pan met heet water. Wanneer dit helemaal gesmolten is haal je de schaal van de pan af. (Het is dan handig om een theedoek in de buurt te hebben waar je de schaal op kunt zetten. Deze zal van de onderkant namelijk nat zijn door de stoom.)
Hier voeg je vervolgens de poedersuiker aan toe en roer je er goed doorheen.
Dan heb je het glazuur af en bedek je de taart er mee. Zo ziet de chocolade taart met eiwit er toch nog prima uit. En is het tijd om hem aan te snijden.
Aan je stukje chocolade taart met eiwit zie je zo niet eens dat de taart een beetje tegenslag heeft gehad. (Al zou ik de volgende keer voor een andere glazuurlaag gaan. Vond deze met poedersuiker net iets te zoet.)
Maar de taart op zich die was zo lekker!
Heb jij dat ook wel eens gehad dat een recept door onweer niet helemaal lukt?