Chocolade mousse, lekker luchtig en een gemakkelijk toetje om zelf te maken. Voor een etentje om je vrienden te verwennen. Of jezelf ermee verwennen natuurlijk. (Als je bijvoorbeeld echt zin hebt in een dosis chocolade.)
(Let op: zwangere vrouwen de mousse bevat rauw ei!!)
Ingrediënten: Voor +/- 6 personen. (Enkele chocolade aholics daar gelaten.)
150 g Pure chocolade
6 eidooiers (eigeel)
75 g suiker
6 eiwitten
Benodigdheden:
Een mes & snijplank Een klein kommetje
Of een hakmachine die pure chocolade kan hakken Een weegschaal
Een kom (die in heet water mag) Een spatel
Een pan met rooster Een mixer
Een kleine maatbeker Een handboek
Een grote maatbeker
Recept:
Snij of hak de 150 g pure chocolade in kleine stukjes of kruimels. Doe deze in een ruime kom en zet het in een pan met heet water. Laat de chocolade ‘au bain-marie’ smelten.
Ondertussen kunnen de eieren gesplitst worden, omdat de eidooiers en eiwitten beide gebruikt gaan worden, kun je hiervoor het beste in een apart kommetje gebruiken. Al zit er nog eiwit bij de eidooiers dat maakt niks. Zolang er maar geen eidooier bij het eiwit komt, dan is deze niet meer stijf te kloppen.
Voordat je het ei gaat splitsen weeg je in de kleine maatbeker 75 g suiker af. Hier ga je zo de eidooiers bij doen. De eiwitten vang je op in een klein kommetje en giet je over in de grote maatbeker. Als er dan toch een keer eidooier bij is gekomen kun je deze aan de kant houden (Om later een omelet van te bakken) en is niet meteen al het eiwit verloren.
Nu zitten de eidooiers dus in de kleine maatbeker met suiker. Dit ga je tot een dikke crème kleurige crème mixen.
Dan kijk je of de chocolade al geheel gesmolten is. Als dat zo is kun je vervolgens de eiwitten stijf te kloppen. Wanneer je dit met de zelfde mixer wilt doen waar je ook de eidooiers mee hebt gemixt moet je wel de gardes eerst afwassen, anders heb je als nog eidooier bij het eiwit zitten en zal het niet goed stijf te kloppen zijn.
Leg de handdoek alvast klaar om de kom met chocolade op te kunnen zetten, nadat er de eidooier crème er ligt is door gespateld. Want zodra de eidooier crème bij de chocolade zit moet deze uit de pan met heet water gehaald worden. Dan is het natuurlijk wel handig de kom aan de onderkant droog te kunnen maken door deze op even op een handdoek te zetten.
En nu de stijf geklopte eiwitten en nog doorheen spatelen. Zorg hierbij wel voor dat je de eiwitten volledig met chocolade eidooier crème is gemengd om witte eiwit plekjes in de mousse te voorkomen.
Nadat de chocolade mousse minimaal 2 uur in de koelkast heeft gestaan om op te stijven is het klaar om te eten.
Wil je de chocolade mousse mooi serveren als dessert bij een etentje dan kun je de chocolade mousse in mooie dessert glaasjes doen voordat je het in de koelkast zet. Dan ziet het er toch net even anders, beter verzorgd uit. Zo is het niet een hoopje op je bord dat net uit een grote kom geschept is geworden. Hou je niet zo van die poespas met dessert glaasjes, is uit de grote kom serveren natuurlijk ook prima. (Doe ik zelf meestal ook.) Het gaat er namelijk vooral om dat het heerlijk is.
En hoe fantastisch is het als je het kommetje waar de chocolade mousse inzit gewoon mee kunt op eten, omdat die ook van chocolade is gemaakt!
Voor nu lekker smullen maar!!
PS: De eetbare chocolade kommetjes volgen nog een keer.
(hoe meer reacties hoe eerder het waarschijnlijk online komt.)