Smikkel blog: Mmm chocolade mousse!

Chocolade mousse, lekker luchtig en een gemakkelijk toetje om zelf te maken. Voor een etentje om je vrienden te verwennen. Of jezelf ermee verwennen natuurlijk. (Als je bijvoorbeeld echt zin hebt in een dosis chocolade.)

Chocolade mousse in dessert glaasjes

(Let op: zwangere vrouwen de mousse bevat rauw ei!!)
Ingrediënten: Voor +/- 6 personen. (Enkele chocolade aholics daar gelaten.) 
150 g Pure chocolade
6 eidooiers (eigeel)
75 g suiker
6 eiwitten

Benodigdheden:
Een mes & snijplank                                                                Een klein kommetje
Of een hakmachine die pure chocolade kan hakken         Een weegschaal
Een kom (die in heet water mag)                                             Een spatel
Een pan met rooster                                                                 Een mixer
Een kleine maatbeker                                                               Een handboek
Een grote maatbeker

Chocolade mousse benodigdheden

Recept:
Snij of hak de 150 g pure chocolade in kleine stukjes of kruimels. Doe deze in een ruime kom en zet het in een pan met heet water. Laat de chocolade ‘au bain-marie’ smelten.

Chocolade mousse au bain-marie smelten

Ondertussen kunnen de eieren gesplitst worden, omdat de eidooiers en eiwitten beide gebruikt gaan worden, kun je hiervoor het beste in een apart kommetje gebruiken. Al zit er nog eiwit bij de eidooiers dat maakt niks. Zolang er maar geen eidooier bij het eiwit komt, dan is deze niet meer stijf te kloppen.

Chocolade mousse ei splitsen

Voordat je het ei gaat splitsen weeg je in de kleine maatbeker 75 g suiker af. Hier ga je zo de eidooiers bij doen. De eiwitten vang je op in een klein kommetje en giet je over in de grote maatbeker. Als er dan toch een keer eidooier bij is gekomen kun je deze aan de kant houden (Om later een omelet van te bakken) en is niet meteen al het eiwit verloren.

Chocolade mousse alle eieren gesplitst

Nu zitten de eidooiers dus in de kleine maatbeker met suiker. Dit ga je tot een dikke crème kleurige crème mixen.

Chocolade mousse eidooiers tot stevige creme gemixt

Dan kijk je of de chocolade al geheel gesmolten is. Als dat zo is kun je vervolgens de eiwitten stijf te kloppen. Wanneer je dit met de zelfde mixer wilt doen waar je ook de eidooiers mee hebt gemixt moet je wel de gardes eerst afwassen, anders heb je als nog eidooier bij het eiwit zitten en zal het niet goed stijf te kloppen zijn.

Chocolade mousse eiwitten stijf gemixt

Leg de handdoek alvast klaar om de kom met chocolade op te kunnen zetten, nadat er de eidooier crème er ligt is door gespateld. Want zodra de eidooier crème bij de chocolade zit moet deze uit de pan met heet water gehaald worden. Dan is het natuurlijk wel handig de kom aan de onderkant droog te kunnen maken door deze op even op een handdoek te zetten.

Chocolade mousse eidooiers creme bij de gesmolten chocolade Chocolade mousse eidooiers creme door de gesmolten chocolade spatelen

En nu de stijf geklopte eiwitten en nog doorheen spatelen. Zorg hierbij wel voor dat je de eiwitten volledig met chocolade eidooier crème is gemengd om witte eiwit plekjes in de mousse te voorkomen.

Chocolade mousse eiwitten toevoegen aan mengsel Chocolade mousse eiwitten er onder spatelen

Nadat de chocolade mousse minimaal 2 uur in de koelkast heeft gestaan om op te stijven is het klaar om te eten.

Chocolade mousse met slagroom

Wil je de chocolade mousse mooi serveren als dessert bij een etentje dan kun je de chocolade mousse in mooie dessert glaasjes doen voordat je het in de koelkast zet. Dan ziet het er toch net even anders, beter verzorgd uit. Zo is het niet een hoopje op je bord dat net uit een grote kom geschept is geworden. Hou je niet zo van die poespas met dessert glaasjes, is uit de grote kom serveren natuurlijk ook prima. (Doe ik zelf meestal ook.) Het gaat er namelijk vooral om dat het heerlijk is.

Chocolade mousse in dessert glaasjes met slagroom Chocolade mousse chocokommetje met mousse

En hoe fantastisch is het als je het kommetje waar de chocolade mousse inzit gewoon mee kunt op eten, omdat die ook van chocolade is gemaakt!

Voor nu lekker smullen maar!!

PS: De eetbare chocolade kommetjes volgen nog een keer.
(hoe meer reacties hoe eerder het waarschijnlijk online komt.)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.