Smikkelblog: Cakerol met print

Hoe leuk is het om met Pasen niet alleen iets lekkers, maar ook nog eens iets moois op tafel te zetten. Wat dacht je van een cakerol met print. Vandaag laat ik er een met een bloemen print zien, maar je kunt hier elke print voor nemen die je leuk vindt. Je kunt ze dus eigenlijk voor elke gelegenheid maken.

Cakerol met print

Ingrediënten cakerol beslag:
✧ 4 eitjes (gesplitst)
✧ 100 gram suiker
✧ 100 gram bloem
✧ 2 a 3 theelepeltjes cacaopoeder
De vulling: (Neem hier de helft van. Ik had nog heel veel over.)
✧ 5 gelatine blaadjes
✧ 2 eitjes (gesplitst)
✧ 90 gram suiker
✧ 8 eetlepels perziken puree (2 halve perziken uit blik kort mixen)
✧ 300 ml slagroom (met beetje suiker, misschien zelfs vanillesuiker)

Als eerste het beslag voor de cakerol maken.
Je hebt 2 grote kommen nodig om eitjes in te splitsen. Alleen voor je de eitjes gaat splitsen weeg je in een kom 20 gram suiker af. Hier doe je dadelijk het eigeel bij. In de andere kom weeg je 80 gram suiker af om dadelijk de eiwitten mee stijf te kloppen. Dan de eitjes splitsen. Zelf doe ik dit met een extra kommetje om te voorkomen dat ik per ongeluk eigeel bij mijn eiwit krijg. Vindt je eitjes splitsen moeilijk dan kan het ook anders. In een andere video liet ik zien hoe je eitjes kunt splitsen met een plastic fles.

Wanneer alle 4 de eitjes gesplitst zijn ga je de eigelen (Met de 20 gram suiker die je in het begin in de kom deed.) tot dikke crème mixen. Bij 3 minuten zie je het mengsel echt veranderen. Zelf mixte ik de eigelen 5 minuten.

Daarna klop je de eiwitten (Met de 80 gram suiker die er al in de kom zit.) heel stijf. Dit duurde bij mij 4 minuten.

Vervolgens spatel je de stijf geklopte eiwitten onder de eigeel crème.

Dan zeef je hier nog 100 gram bloem boven. Ook deze spatel je er door. Nu is het basis beslag klaar.

Om de print op de cakerol te maken, schep je een klein beetje beslag in een ander kommetje. Hier voeg je dan 2 a 3 theelepeltjes cacaopoeder aan toe. Deze meng je er goed onder.

Daarna schep je dit chocolade beslag in een spuitzak. En knip je een klein puntje van de spuitzak af om zo precies mogelijk de print te kunnen volgen.

Vervolgens heb je een bakplaat nodig. Een leuke print die je op papier tekent of uitprint. En een vel bakpapier waar je de print doorheen kunt zien.

Dan is het een kwestie van de print volgen met de spuitzak terwijl je er langzaam het chocolade beslag uit knijpt. Wanneer je zo de hele print gedaan hebt, zet je de bakplaat even 10 minuten in de diepvries. Hierdoor loopt de print dadelijk niet uit als je het gewone beslag er overheen doet.

Na 10 minuten haal je de bakplaat dus weer uit de diepvries. Dan haal je het papier met de print voorzichtig onder het bakpapier vandaan. Nu verdeel je het gewone beslag gelijkmatig over de bakplaat. Vervolgens bak je dit in ongeveer 15 minuten op 180 graden goudbruin.

Ondertussen kun je dan al even de perziken puree maken. Hiervoor mix je met een staafmixer 2 halve perziken uit blik helemaal fijn.

Dan leg je een warmte bestendigde plaat op tafel en pak je er een schone theedoek bij. Wanneer de cake mooi goudbruin is haal je deze uit de oven. Vervolgens leg je hier de theedoek overheen en keer je de bakplaat om. (Doe dit met de ovenhandschoenen nog aan, de bakplaat is heet.) Nu ligt de cake op de theedoek en kan de bakplaat aan de kant.

Vervolgens haal je dan voorzichtig het bakpapier eraf, zodat je de print niet beschadigt.

Daarna leg je het bakpapier andersom weer op de print. (Deze kant blijft niet aan de cake plakken.) Dan draai de cake om en haal je de theedoek er vanaf. Nu bedek je ook deze kant met bakpapier en rol je de cake op. Zo laat je de cakerol met print afkoelen.

De vulling.
Ondertussen kun je dan de vulling maken. Zoals ik bij de ingrediënten al aan gaf kun je het beste maar de helft maken. Anders houd je heel veel over. (Was trouwens wel lekker om zo op te snoepen.) Hiervoor laat je de gelatine blaadjes 5 minuten weken in ruim koud water.

En ook voor de vulling gaan we weer eitjes splitsen. Maar eerst weeg je weer de suiker af. Nu heb je een pannetje nodig voor het eigeel. Hier weeg je alvast 1/3 van de suiker in af. Voor het eiwit gebruik ik een maatbekertje, hier doe je de andere 2/3 van de suiker in. Daarna splits je de eitjes. (Eerst het eiwit in een apart kommetje. Het eigeel meteen in het pannetje. En als er geen eigeel bij het eiwit zit schenk je het in de maatbeker. Om dan het volgende ei te splitsen.)

Vervolgens mix je de eigelen tot dikke crème.

Daarna schep je hier de perziken puree bij. Houd wel nog een beetje over voor later. De perziken puree meng je dan door de crème heen.

Vervolgens verwarm je de crème op laag vuur tot deze gaat binden.

Dan haal je de pan van het vuur en los je hier de gelatine blaadjes in op. (Deze knijp je eerst even goed uit.)

Daarna klop je de eiwitten heel stijf.

En klop je de slagroom bijna stijf. (Hier voegde ik wel een beetje vanillesuiker aan toe.)

Vervolgens schep je de stijf geklopte eiwitten en de bijna stijf geklopte slagroom bij het eigeel. Dit spatel je allemaal tegelijk onder elkaar.

Wanneer de cakerol goed afgekoeld is rol je deze open en haal je het bakpapier er tussen uit.

Daarna verdeel je eerst de nog overgebleven perziken puree over de binnenkant van de cakerol. Hier overheen verdeel je de vulling. (En zoals je ziet is het steelpannetje nog half vol terwijl er genoeg op de cakerol zit.)

Vervolgens rol je de cakerol met print op en leg je deze op een mooie schaal. Dan laat je de vulling minstens 1 uur in de koelkast opstijven.

Daarna is de cakerol met print klaar. Het mooiste is dan als je de randen bij de print afsnijd voor je de cakerol serveert. (Ziet er toch net wat mooier uit of niet? Ik vind van wel.)

En dan plakjes snijden en smikkelen maar. Hopelijk loopt het water je al in de mond en krijg zin om het snel zelf eens uit te proberen.

Voor wat voor gelegenheid zou jij een cakerol met print maken?

2 reacties:

  1. Goedemiddag, hartelijk dank voor het delen van het recept. Fijn dat er ook veel foto’s bij staan. Graag zou ik de maten willen weten van uw bakplaat, zodat ik hem ook kan maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.