Smikkelblog: Chocolade kerstbal

Tijdens de kerstdagen wordt het hele huis mooi versierd. Ook wordt er waarschijnlijk veel tijd besteedt aan het eten klaar maken. Hoe leuk is het dan als zelfs het dessert er helemaal bij past. Met deze chocolade kerstbal is ook het dessert in kerststijl.

chocolade kerstbal

Ingrediënten:
✧ Milka chocolade
✧ Witte chocolade melts
✧ Slagroom
Vulling:
✧ Chocolade mousse (De mousse liet ik al in een eerder blogpost zien.)
Bijzondere benodigdheden:
✧ Plastic bal (Deze komt uit het plastic DIY kerstbal pakket van de Action.)

chocolade-kerstbal-chocolade-en-de-mal

Om te beginnen hak je de chocolade (Een blokje of 15.) in stukjes.

chocolade-kerstbal-chocolade-hakken

Dan ga je de chocolade temperen. Dit wil zeggen dat je de chocolade stukjes (10 van de in stukjes gehakte blokjes.) eerst laat smelten in een bakje boven een pan met heet water. Hierbij moet de chocolade 42 graden worden. Daarna doe je het water uit de pan, want nu ga je de chocolade terug koelen naar 30 graden. Dit doen je door stukjes van de resterende 5 blokjes beetje bij beetje er doorheen te roeren. Zorg wel dat de stukje in de massa weg smelten en stop dus op tijd met chocolade toevoegen. (Je hebt hiervoor misschien niet alle chocolade stukjes nodig.)

chocolade-kerstbal-chocolade-temperen

Dan maak je de plastic kerstbal (Deze komt uit het plastic DIY kerstbal pakket van de Action.) open en doe je de getemperde chocolade in een helft van de bal. Vervolgens doe je de andere helft erop. Dan ga je de chocolade door de bal heen laten lopen. Zorg hierbij dat je de 2 helften van de bal goed tegen elkaar houdt, zodat het geen knoeiboel wordt. Wanneer de chocolade overal tegen de binnenkant van de bal zit, zet je de bal in een kommetje. Zo kan de bal niet gaan rollen. Eerst laat je de bal even (15 tot 30 minuten.) op kamertemperatuur komen, daarna zet je het in de koelkast.

chocolade-kerstbal-de-mal-vullen

Na een paar uur is de chocolade dan weer hard. Aan de mal kun je ook zien of de chocolade los heeft gelaten, er zit dan namelijk een lucht laagje tussen. Dit komt omdat de chocolade gekrompen is. Dat gebeurt alleen als je de chocolade goed tempert. (Het temperen van chocolade zal ik nog een keer in een aparte blogpost uitleggen.) Dan kun je voorzichtig de mal van de chocolade kerstbal afhalen.

chocolade-kerstbal-uit-de-mal

Maar wat is een kerstbal zonder versiering?
Om de kerstbal te versieren smelt ik witte chocolade. Dit doe ik in de magnetron.

chocolade-kerstbal-witte-chocolade-smelten

Omdat ik de kerstbal ook nog wil gaan vullen leg ik even de uitsteekvormpje er op. Zo weet ik waar er geen versieringen moeten komen.

chocolade-kerstbal-steekvorm

Heel belangrijk!! Zorg dat de witte chocolade niet te warm is, anders smelt de chocolade bal. De witte chocolade hoeft alleen zacht te zijn, zodat je met een satéprikker de chocolade op de kerstbal kunt doen.

chocolade-kerstbal-versieren

Om de kerstbal te vullen moet je er een opening in maken. Dit deed ik door een steekvorm te verwarmen en voorzichtig door de chocolade heen te drukken. Daarna maakte ik de rand er omheen verder wit met chocolade.

chocolade-kerstbal-vul-opening

De vulling.
Voor deze kerstbal maakte ik chocolade mousse als vulling. Die doe je dan in een spuitzak en dan vul je de kerstbal ermee.

chocolade-kerstbal-chocolade-mousse

Vervolgens zet je de kerstbal met chocolade mousse 2 uur in de koelkast om op te stijven. Daarna leg je in het midden het chocolaatje van de opening er terug op en spuit je er nog een toefje slagroom op. Nu is het chocolade kerstbal dessert klaar.

chocolade-kerstbal-bijna-klaar

Wil je iets minder chocolade?
Dan kun je op de zelfde manier ook een halve kerstbal maken.

chocolade-kerstbal-halve-mal

En wanneer je klaar bent met het versieren van de kerstbal, serveer je deze bijvoorbeeld met een bolletje ijs eronder.

chocolade-kerstbal-halve-mal-deel-11

Maar je kunt de kerstbal natuurlijk ook delen. Door deze in stukken te snijden. Zo kun je ook met tweeën of meer van 1 chocolade kerstbal genieten.

chocolade-kerstbal-smullen-maar

Weet jij al wat jouw kerstdessert wordt?

2 reacties:

  1. Dankje, hij smaakte ook heel lekker.
   En het temperen is niet moeilijk. Je hebt gewoon een thermometer nodig,
   om te weten dat de chocolade eerst 42 graden is.
   En daarna koel je het terug tot 30 graden door er chocolade bij te doen.
   Ik zou zeggen gewoon een keer proberen.
   Dan zal er nog lang over je kerstdessert gesproken worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.