SuzanCreatiefDivers

Smikkelblog: Chocolade kerstbal

Tijdens de kerstdagen wordt het hele huis mooi versierd. Ook wordt er waarschijnlijk veel tijd besteedt aan het eten klaar maken. Hoe leuk is het dan als zelfs het dessert er helemaal bij past. Met deze chocolade kerstbal is ook het dessert in kerststijl.

Ingrediënten:
✧ Milka chocolade
✧ Witte chocolade melts
✧ Slagroom
Vulling:
✧ Chocolade mousse (De mousse liet ik al in een eerder blogpost zien.)
Bijzondere benodigdheden:
✧ Plastic bal (Deze komt uit het plastic DIY kerstbal pakket van de Action.)

Om te beginnen hak je de chocolade (Een blokje of 15.) in stukjes.

Dan ga je de chocolade temperen. Dit wil zeggen dat je de chocolade stukjes (10 van de in stukjes gehakte blokjes.) eerst laat smelten in een bakje boven een pan met heet water. Hierbij moet de chocolade 42 graden worden. Daarna doe je het water uit de pan, want nu ga je de chocolade terug koelen naar 30 graden. Dit doen je door stukjes van de resterende 5 blokjes beetje bij beetje er doorheen te roeren. Zorg wel dat de stukje in de massa weg smelten en stop dus op tijd met chocolade toevoegen. (Je hebt hiervoor misschien niet alle chocolade stukjes nodig.)

Dan maak je de plastic kerstbal (Deze komt uit het plastic DIY kerstbal pakket van de Action.) open en doe je de getemperde chocolade in een helft van de bal. Vervolgens doe je de andere helft erop. Dan ga je de chocolade door de bal heen laten lopen. Zorg hierbij dat je de 2 helften van de bal goed tegen elkaar houdt, zodat het geen knoeiboel wordt. Wanneer de chocolade overal tegen de binnenkant van de bal zit, zet je de bal in een kommetje. Zo kan de bal niet gaan rollen. Eerst laat je de bal even (15 tot 30 minuten.) op kamertemperatuur komen, daarna zet je het in de koelkast.

Na een paar uur is de chocolade dan weer hard. Aan de mal kun je ook zien of de chocolade los heeft gelaten, er zit dan namelijk een lucht laagje tussen. Dit komt omdat de chocolade gekrompen is. Dat gebeurt alleen als je de chocolade goed tempert. (Het temperen van chocolade zal ik nog een keer in een aparte blogpost uitleggen.) Dan kun je voorzichtig de mal van de chocolade kerstbal afhalen.

Maar wat is een kerstbal zonder versiering?
Om de kerstbal te versieren smelt ik witte chocolade. Dit doe ik in de magnetron.

Omdat ik de kerstbal ook nog wil gaan vullen leg ik even de uitsteekvormpje er op. Zo weet ik waar er geen versieringen moeten komen.

Heel belangrijk!! Zorg dat de witte chocolade niet te warm is, anders smelt de chocolade bal. De witte chocolade hoeft alleen zacht te zijn, zodat je met een satéprikker de chocolade op de kerstbal kunt doen.

Om de kerstbal te vullen moet je er een opening in maken. Dit deed ik door een steekvorm te verwarmen en voorzichtig door de chocolade heen te drukken. Daarna maakte ik de rand er omheen verder wit met chocolade.

De vulling.
Voor deze kerstbal maakte ik chocolade mousse als vulling. Die doe je dan in een spuitzak en dan vul je de kerstbal ermee.

Vervolgens zet je de kerstbal met chocolade mousse 2 uur in de koelkast om op te stijven. Daarna leg je in het midden het chocolaatje van de opening er terug op en spuit je er nog een toefje slagroom op. Nu is het chocolade kerstbal dessert klaar.

Wil je iets minder chocolade?
Dan kun je op de zelfde manier ook een halve kerstbal maken.

En wanneer je klaar bent met het versieren van de kerstbal, serveer je deze bijvoorbeeld met een bolletje ijs eronder.

Maar je kunt de kerstbal natuurlijk ook delen. Door deze in stukken te snijden. Zo kun je ook met tweeën of meer van 1 chocolade kerstbal genieten.

Weet jij al wat jouw kerstdessert wordt?

Mobiele versie afsluiten