Smikkelblog: Schuimkransjes

Met kerst hebben ze allerlei soorten kransjes, dus laat ik je vandaag zien hoe je schuimkransjes kunt maken. Dat is weer eens wat anders dan al die kerstchocolaatjes en koekjes.

Ingrediënten:
✧ 3 eiwitten
✧ 100gr suiker
✧ 200gr poedersuiker
✧ Citroen (Om de kom mee te ontvetten.)

Smaken:
✧ Citroensap
✧ Cacaopoeder
✧ Frambozensap

Eerst ontvet je de kom, door hier met een halve citroen doorheen te gaan en daarna met een stuk keukenpapier weer droog te maken. Het ontvetten is heel belangrijk om de eiwitten goed stijf te kunnen kloppen.

Daarna ga je 3 eitjes splitten, want je hebt alleen het eiwit nodig. (In een ander blog liet ik zien hoe je ook eitjes kun splitten met een fles.) Let hierbij goed op dat er geen eigeel bij het wit zit, want dan kun je dit niet meer stijf kloppen. Splits de eitjes daarom in een apart kommetje, zodat als er toch een keer eigeel bij het wit zit, niet meteen al je eiwit onbruikbaar is om stijf te kloppen. Gebeurt het toch pak je gewoon een schoon kommetje om weer een eitje te splitsen. De eiwitten die goed zijn doe je in de ontvette kom.

Gooi de eigele trouwens niet weg, deze kun je weer bij andere recepten gebruiken. (Zoals deze chocolade taart met eigeel.) In de koelkast kun je dit 1 a 2 dagen bewaren, in de diepvries tot 3 maanden.

De eiwitten ga je dan mixen. Ondertussen voeg je geleidelijk de 100 gram suiker toe. Dit kun je doen door het vanuit het afweeg schaaltje erin de schudden of meer geleidelijke manier door het met een lepel erbij te strooien. Het stijf mixen duurt ongeveer 10 minuten. Het is goed als het eiwit als stevige piek aan de klopper blijft zitten.

Daarna zeef je de poedersuiker boven de stijf gemixte eiwitten. Dit spatel je er vervolgens voorzichtig doorheen, je wilt natuurlijk niet dat alle lucht weer uit de eiwitten gaat.

Vervolgens kun je nog een smaakje toevoegen. Zelf maakte ik 4 verschillende. Een gedeelte liet ik neutraal. Verder maakte ik er 1 met citroensap er onder, 1 met cacaopoeder en een met frambozensap. (Hiervoor ontdooide ik een bekertje frambozen uit de diepvries.)

Dan doe je het mengsel in een spuitzak en spuit je op een met bakpapier bedekte bakplaat ronde kransjes. Laat wel een beetje ruimte tussen de kransjes, omdat deze met bakken een beetje gaan uitzetten. Vervolgens bak je ze 60 minuten in een op 100 graden voor verwarmde oven.

Daarna laat je de schuimkransjes afkoelen en kun je ze lekker op smikkelen.

Welke smaak zou jij aan de schuimkransjes toevoegen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.