Het is bijna Sinterklaas en dan lust je wel wat lekkers bij het uitpakken van de cadeautjes. Daarom laat ik vandaag een Sinterklaasgebak met speculaasjes, mandarijnmousse en kruidnoten zien. En als je helemaal wilt uitpakken, kun je het gebak ook nog met fondant als een cadeautje inpakken.
De ingrediënten voor het Sinterklaasgebak. (8 tot 12 personen, in 2 vormen.)
Voor de bodem:
✧ Speculaasjes 15 stuks. (+/- 185 gram.)
✧ 50 gram gesmolten boter.
Voor de Mousse:
✧ +/- 3 mandarijnen.
– – 2 voor sap (gezeefd) +/- 50ml
– – 1 voor kleine stukjes.
✧ 2 eieren gesplitst.
✧ 100 gram suiker.
– – 80 gram voor bij de eidooiers
– – 20 gram voor bij de eiwitten
✧ 4 gelatine blaadjes.
✧ 200 ml slagroom.
Voor de topping:
✧ Kruidnoten +/- 48 stuks. (2 x 24 stuks.)
Extra:
✧ Fondant. (Rood en geel.)
De bodem maken.
Voor de bodem kruimel je de speculaasjes fijn. Dit deed ik door een aantal speculaasjes tussen bakpapier te leggen en er met een deegroller overheen te gaan. De kruimels doe je dan in een kom. Zo kruimel je alle speculaasjes.
Daarna smelt je de boter, door deze +/- 30 sec in de magnetron te zetten. Vervolgens roer je hier even met een lepel doorheen, zodat het laatste beetje boter ook smelt. (De boter hoeft dus niet warm te zijn, maar alleen gesmolten.)
De gesmolten boter voeg je vervolgens toe aan de speculaaskruimels en meng je er goed onder. Dit verdeel je over 2 met bakpapier bekleden “bakvormen”. Deze mogen gewoon van plastic zijn, want het gebak gaat alleen de koelkast in. (In mijn geval gebruik ik hiervoor plastic bewaarbakjes van 1 Liter.) Druk de kruimels wel heel goed aan voor je de bodem in de koelkast zet, zodat je een stevige bodem krijgt.
Om het Sinterklaasgebak aan het eind gemakkelijk uit het bakje te halen bekleed je deze met bakpapier. Hiervoor knip je 2 stroken bakpapier. Eerst een die in de lengte precies past en daarna nog een strook voor in de breedte.
Mandarijnmousse als de vulling.
Voor de mandarijnmousse leg je eerst de gelatine blaadjes te week in ruim koud water.
Vervolgens split je de 2 eitjes, maar eerst weeg je de suiker af die bij de eidooiers en het eiwit moet. Dus in de maatbeker voor de eidooiers meet je 80 gram suiker af en in de maatbeker voor de eiwitten 20 gram suiker.
Daarna pel je 1 mandarijn, de partjes hiervan pel je ook. Op deze manier krijg je allemaal kleine stukjes mandarijn voor in de mandarijnmousse.
Vervolgens pers je de andere 2 mandarijnen uit voor ongeveer 50 ml sap. Dan zeef je het sap boven een pannetje. Daarna verwarm je dit op het gasfornuis en laat je het net aan de kook komen.
Terwijl je daar op wacht mix je de eidooiers met suiker in ongeveer 5 minuten tot een dikke crème.
Het verwarmde mandarijn sap voeg je vervolgens toe aan de dikke crème en roer je er meteen goed onder. Daarna schenk je het geheel terug in het pannetje en voeg je de mandarijn stukjes toe. Ook dit roer je weer goed door elkaar en laat je op klein vuur indikken.
Hierna knijp je de gelatine blaadjes uit en los je deze op in een paar eetlepels kokend water. Dat voeg je dan toe aan het mengsel dat je eerst van het vuur haalt. Vervolgens roer je dit er goed onder en laat je het mengsel wat afkoelen.
Zo heb je mooi de tijd om de slagroom stijf te kloppen.
Deze schep je vervolgens bij het mengsel en spatel je er onder.
Daarna klop je de eiwitten met suiker stijf
Ook de stijf geklopte eiwitten spatel je vervolgens onder het mandarijnmousse mengsel.
Dan is de vulling klaar om bovenop de speculaasbodem te doen. Wanneer je de mandarijnmousse over de 2 bakjes verdeelt hebt laat je dit een paar uur in de koelkast opstijven.
Nadat de mandarijnmousse opgesteven is kun je de basis gemakkelijk uit de vorm halen door middel van het bakpapier. Vervolgens vouw je het bakpapier open en haal je het bakpapier onder het gebak uit.
Kruidnoten voor de topping.
Om het Sinterklaasgebak echt af te maken kunnen kruidnoten natuurlijk niet ontbreken. Deze leg je op de mandarijnmousse. (Doe dit pas vlak voor het serveren, zodat de kruidnoten niet zacht worden.)
Dit is een eenvoudige manier om het Sinterklaasgebak te serveren.
Het Sinterklaasgebakje inpakken.
Maar als je echt wilt uitpakken, dan ga je nog lekker aan de slag met fondant. Zo kun je het Sinterklaasgebak bijvoorbeeld nog als cadeautje versieren.
Op deze manier kan zelfs het gebak met Sinterklaas een cadeautje zijn. Of je gaat voor de eenvoudige variant. Deze vond ik zelf lekkerder, omdat ik niet zo van fondant houd.
Voor welke variant zou jij gaan het ingepakte cadeautje of het eenvoudige Sinterklaasgebak?