SuzanCreatiefDivers

Smikkelblog: Vanille roomijs

Heerlijk zo op een warme zomerdag een bolletje ijs met slagroom erbij. Wat dacht je van zelf vanille roomijs maken. Het kan, zelfs zonder ijsmachine zijn er nog 2 opties. Ik laat je ze vandaag allebei zien.

Ingrediënten:
✧ 250 ml melk
✧ 250 ml slagroom
✧ 1 zakje vanille suiker
✧ 3 eidooiers
✧ 63 gram suiker

Eidooiers schuimig mixen.
Doe de 3 eidooiers met de suiker en de vanille suiker in een kom. Mix dit vervolgens tot het een crèmekleurig schuim.

Het schuimig mixen van de eidooiers kan wel een tijdje duren. Het is daarom slim om dit eerst te doen.

De melk met slagroom koken.
Dan doe je de melk en de helft van de slagroom in een pannetje en breng je dit aan de kook.

 

Daarna schenk je de gekookte melk/slagroom langzaam bij de schuimige eidooiers terwijl je hier doorheen blijft roeren.
(Doe je de warme melk in een keer bij het eidooier schuim, dan stolt het ei en krijg je klontjes.)

Verwarmen tot 85 graden.
Wanneer de melk goed onder de eidooiers geroerd is, doe je alles terug in het pannetje. Vervolgens verwarm je het mengsel, maar laat je het niet koken. (Het beste is tot 85 graden verwarmen en dan weer van het vuur.)

Daarna voeg je de 2de helft van de slagroom toe en roer je deze er goed doorheen.

 

Afkoelen.
Hierna doe je het mengsel in een kom om af te koelen voor het in de vriezer kan. (Dit deed ik zelf waarschijnlijk niet lang genoeg. Gevolgen: Het duurt langer in de vriezer, meer kristal vorming en slechter voor de diepvries.)

Opties.
Vanaf hier zijn er verschillende opties. Het gemakkelijkst is een ijsmachine, maar die heeft niet iedereen. Dus laat ik nog 2 andere manieren zien. In een bakje of in een zakje.

Optie 1: Bakje.
Doe het afgekoelde mengsel in een goed afsluitend bakje. En zet deze in de vriezer.

Vervolgens haal je ieder half uur het bakje uit de vriezer om er even goed doorheen de roeren. Daarna zet je het weer terug in de vriezer voor een half uur. Dit doe je tot het helemaal ijs is.

Dan schep je er een bolletje uit om te eten. (Ik moet wel zeggen dat het ijs de dag erna wel heel hard geworden was.)

Dus ook al was de structuur een beetje kristalachtig, smaakte het echt naar vanille roomijs.

Optie 2: Plasticzakje.
Een andere manier is het mengsel in een plasticzakje met sluitrand te doen en vervolgens in de vriezer te leggen. Dit laat je goed vriezen. Daarna haal je het uit de zak en breek je het in stukken in een bakje. Hierin mix je vervolgens met een stafmixer het bevroren ijs tot een zachte vanille roomijs.

Nadat dit weer in een tijdje in de vriezer heeft gestaan is het weer hard ijs. Mijn tip ook voor de andere optie mix er voor je het opschept even met een staafmixer doorheen.

Zo heb je een zacht bolletje roomijs met slagroom voor een mooie warme zomerdag.

Heb jij zelf als een ijs gemaakt?

Mobiele versie afsluiten