Smikkelblog: Worstenbroodjes

Het is bijna sinterklaas en buiten het uitpakken van leuke cadeautjes lust je ondertussen natuurlijk ook wel wat lekkers te eten. En met het koudere weer is iets warms dan niet verkeerd. Daarom laat ik je zien hoe je zelf lekkere worstenbroodjes kunt maken.

worstenbroodjes

Ingrediënten:
✧ 1 pak Koopmans wit brood mix 450 gram.
✧ 275 ml handwarm water
✧ 20 gr boter
✧ 300 a 400 gr half om half gehakt (Ik gebruikte 500 en hield over.)
✧ 1 ei
✧ Zout en peper
✧ Extra kruiden (Als je van pittig houdt.)

Om te beginnen maak je het brooddeeg.
Hiervoor doe je eerst de broodmix en boter in een kom. Vervolgens voeg je het water toe en kneed je het geheel tot een soepel deeg. (Gebruik je andere broodmix, maak deze dan volgens de beschrijving op de pak.)

worstenbroodjes-de-brooddeeg-maken

Rijzen.
Daarna doe je plasticfolie over de kom en laat je het brooddeeg 10 minuten rijzen op kamertemperatuur. Hierna kneed je het deeg even goed door en daarna laat je het brooddeeg nog 15 minuten rijzen.

worstenbroodjes-de-brooddeeg-rijzen

Het gehakt kruiden.
Ondertussen kruid je het gehakt. Wij maakte meerdere varianten. Eerst maak je dan een basis gehaktmengsel met 1 ei, zout en witte peper. Daarna verdeel we het in tweeën en maakte we een helft pittiger gekruid. (Bijvoorbeeld met cayennepeper, 4 seizoenen peper, knoflook, paprika mild en kerrie.)

worstenbroodjes-het-gehakt-kruiden

De worstjes maken.
Vervolgens verdeel je beide helften in 7 gelijken stukken. Van ieder deel rol je dan een worstje. In totaal dus 14 worstjes. (Zelf vond ik de 500 gram gehakt een beetje veel dus bleven er nog 2 hamburgertjes gehakt over om zo te bakken.)

worstenbroodjes-de-worstjes-maken

De worstenbroodjes maken.
Na het rijzen verdeel je ook het brooddeeg in 14 gelijken stukken. Dan maak je van ieder stukje deeg een ovaal plakje. (Dat zolang is dat er een worstje in past en zo breed dat je het deeg er omheen kunt wikkelen.) Vervolgens leg je er een worstje op en wikkel je het deeg er omheen. Daarna leg je ze met de overlappende kant naar beneden.

worstenbroodjes-de-broodjes-maken

Na rijzen.
Nadat je alle worstjes in brooddeeg hebt gewikkeld en ze op een bakpapier liggen, leg je er een theedoek overheen. Nu laat je het deeg nog 45 minuten na rijzen.

worstenbroodjes-narijzen

Bakken.
Vervolgens bak je de worstenbroodjes 20 a 25 minuten op 200 graden. Tot ze mooi goud bruin van kleur zijn.

worstenbroodjes-bakken

Voorbakken, invriezen en afbakken.
Zijn het te veel worstenbroodjes of wil je ze alvast van te voren gemaakt hebben. Dat kan, in plaats van afbakken doe je ze 15 minuten voorbakken op 200 graden. Daarna laat je ze koud worden en kunnen ze de diepvries in. (Zet er even een datum op, want je kunt ze niet langer dan 2 maanden in de diepvries bewaren.) Vervolgens kun je ze eruit halen net wanneer je zin hebt in een worstenbroodje. Nu moeten ze dan nog 10 a 15 minuten afbakken op 200 graden. (Zelf deed ik ze nog een paar minuten op combi stand magnetron oven, omdat de worst nog koud was.) En misschien is het slim om het worstenbroodje eerst even in de magnetron te doen, zodat de worst ontdooit is. Zo is de worst in het broodje ook zeker lekker warm als hij uit de oven komt.

worstenbroodjes-voorbakken-invriezen-en-afbakken

Zo kun je dus kiezen of je de worstenbroodjes meteen helemaal maakt. Of dat je ze van te voren maakt en alleen nog maar hoeft af te bakken als je ze wilt gaan eten.

worstenbroodjes-klaar

Wat voor versnaperingen zet jij met Sinterklaas op tafel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.