Techniek: Tips & Tricks: Chocolade temperen

Een paar weken terug liet ik zien hoe je zelf een chocolade kerstbal kunt maken. Hierbij kwam de reactie chocolade temperen, dat zal wel moeilijk zijn? Nou, nee dat valt mee. Dus leg ik het in deze blogpost even aan je uit.

Wat is chocolade temperen eigenlijk?
Heel kort: Het verwarmen van chocolade en deze vervolgens terug koelen, zodat de chocolade bij het drogen weer hard en glanzend wordt.
Technisch: De cacaoboter moet bij het afkoelen weer gaan kristalliseren.

Als je een thermometer hebt kun je de chocolade in grove stukken hakken.
Heb je echter geen thermometer dan kun je even goed chocolade temperen, hiervoor is het dan wel gemakkelijker om de chocolade in kleine stukjes te hakken of gewoon te malen.

Dan doe je heet water in een pannetje dat op een rooster staat. Vervolgens zet je hier het bakje met 2/3 deel van de chocolade erin.

Deze laat je smelten tot 42 graden.

Heb je geen thermometer:
Dan wacht je tot de chocolade helemaal gesmolten is, daarna doe je opnieuw heet water in het pannetje. Dit laat je even zo staan, zodat de chocolade zeker goed gesmolten is.

Vervolgens doe je het water uit het pannetje.

Daarna voeg je een paar stukje chocolade aan de gesmolten chocolade toe. Deze roer je er onder en dan doe je er weer nieuwe stukjes bij tot de chocolade terug gekoeld is tot 30 graden. Het kan hierbij zijn dat je 1/3 deel chocolade dat je hiervoor achter hield niet helemaal nodig hebt. Zorg er dus voor dat je op het laatst niet te veel chocolade meer toevoegt, deze moet nog helemaal in de rest van de chocolade weg smelten.

Zonder thermometer:
Voeg je eerst de helft van de fijne hakte of gemalen chocolade toe, en wanneer je deze eronder geroerd hebt voeg je telkens kleine beetjes toe tot je alle chocolade toegevoegd en in de chocolade weg gesmolten is.

Daarna is de chocolade getemperd en klaar om te gebruiken. Zo liet ik al zien hoe je een chocolade kerstbal kunt maken en komende week laat ik zien hoe je hiermee een chocolade dessertschaaltje kunt maken.

Zou je nu met chocolade aan de slag gaan om wat lekkers te maken wat er ook nog eens mooi uit ziet?

2 reacties:

 1. Ik heb vorige week een workshop bonbons maken gedaan en daar moesten we ook tempereren (witte en melk chocolade). Ik vind het nogal moeilijk, het was best lastig, hoewel het vast ook wel met handigheid te maken zal hebben. Jouw omschrijving klinkt heel simpel. Misschien dat ik het toch nog maar eens thuis ga uitproberen, want ik vond het op zich wel leuk om chocolade creaties te maken !
  Forever38.com (Vera) onlangs geplaatst…Ik ging naar de Action en nam mee …My Profile

  1. Oh, zo’n workshop lijkt me leuk om een keer te doen.
   Maar ik zou het zeker nog eens proberen, want het zal steeds beter gaan.
   Nou moet ik wel zeggen dat witte chocolade de moeilijkste is.
   Deze mag je bij het smelten niet te warm laten worden,
   want dan gaat de chocolade klonteren.
   Dus bij de witte chocolade raad ik toch het gebruik van een thermometer aan.
   Succes en veel plezier met het maken van je volgende chocolade creatie.
   Laat even weten of het gelukt is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.