Techniek: Tips & Tricks: Decoupage lijm

Met decoupage lijm kun je van alles doen. Vandaag ga ik je uitleggen hoe je hiermee een foto of logo op een ondergrond kunt maken. Wat toch een net ander (mooier) effect geeft dan een afbeelding er gewoon op lijmen.

Decoupage lijm intro

Wat heb je nodig.
✧ Een foto of logo dat je in spiegelbeeld uitprint
✧ Een ondergrond waar je het op wilt aanbrengen (Zoals een bierviltje, schilderdoek of hout kistje.)
✧ Witte ondergrondverf (Zorgt ervoor dat de achtergrond niet in de afbeelding doorschijnt.)
✧ De decoupage vernis lijm (te verkrijgen in een hobbywinkel.)
✧ En een kwast om aan te brengen.

Zoals ik afgelopen woensdag in “4 x bierviltje” al liet zien.
Links was toen het resultaat. Helaas zaten er toen het helemaal droog was lucht bubbeltjes in, dit is rechts te zien.

Bierviltje met site logo klaar Decoupage lijm bubbeltjes

Zelf denk ik dat dit kwam de door de combinatie bierviltje, primer en decoupage vernis lijm. (Of niet lang genoeg laten drogen voor ik het nat ging maken.) Dus heb ik hem nog een keer gemaakt met gewoon witte verf als ondergrond.

De achtergrond behouden.
Als je de achtergrond waar je iets op wilt maken mooi vindt om er doorheen te laten schijnen, verf je de ondergrond uiteraard niet. (Toen ik zelf een keer een foto op stof heb gemaakt met deze techniek, heb ik het stof niet geverfd. Dat gaf ook leuk kleur effect aan de foto.) Bij afbeeldingen met kleur moet je er dan wel rekening mee houden dat deze minder duidelijk kunnen worden door de achtergrondkleur.

Logo met decoupage lijm

Hier doe je vervolgens een laag decoupage lijm op. Daar leg je dan de foto of het logo (in spiegelbeeld uitgeprint) met de voorkant van de afbeelding op. (De afbeelding ligt dus met de inkt in de lijm.)

Decoupage lijm aangebracht Decoupage lijm logo er op

Als het dan goed gedroogd is, is de inkt in de decoupage lijm getrokken. Door het papier met een beetje water vochtig te maken. Kun je met je vinger of een sponsje er voorzichtig een laagje papier afhalen.

Decoupage lijm vochtig maken en eraf rollen

Let wel op: Dat je niet te hard drukt. Dan gaat al het papier er mee af en is je foto of logo beschadigd. (In het midden kun je zien dat ik er te hard overheen ben gegaan. Zelf heb ik het propje maar laten zitten anders zie je daar de witte achtergrond.)

Decoupage lijm beschadiging

Wanneer je zo de hele afbeelding hebt gedaan en de foto of het logo weer goed zichtbaar is geworden, laat je het weer goed droog worden.

Decoupage lijm laagje papier eraf Decoupage lijm gedroogd

Nu zal je wel denken: “Waar is mijn foto of logo.” Dit komt nog. Eerst gaan we het nog erger “mislukt” doen laten lijken. (Maar geen paniek het komt weer goed.) Je gaat hier namelijk ook nog een laag decoupage lijm overheen aanbrengen.

Decoupage lijm over de afbeelding Decoupage lijm 2de laag lijm

Wanneer de lijm transparant opgedroogd is zie je de foto of het logo weer mooi tevoorschijn komen.

Decoupage lijm klaar

Wat er gebeurd als je niet in spiegelbeeld uitprint!
De tekst is dan niet leesbaar (zonder een spiegel erbij.) En bij een foto kijkt de persoon bijvoorbeeld de verkeerde kant op.

Decoupage lijm niet gespiegeld

Met deze decoupage lijm kun je met dezelfde techniek ook servetten op een ondergrond aanbrengen. Hierbij zorg je dat je nog maar een laag van de servet over hebt. Deze hoef je dan alleen met de decoupage lijm te plakken en af te laken. Hiermee ga ik nog een keer iets doen zoals een kaart, schilderij of iets anders beplakken.

Wat zou jij graag zien met deze techniek in combinatie met servetten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.