Techniek: Tips & Tricks: Gips bloemen

Een tijdje terug kwam ik gipsmallen van vroeger tegen. Vandaag laat ik je zien hoe ik hiermee gips bloemen maakte en verfde tot herfstbloemen. Hiervoor plukte ik voorbeeld bloemen uit de tuin om na te verven.

gips bloemen-bolchrysant-en-aster

Benodigdheden voor gipsbeeldjes maken:
✧ Gips
✧ Water
✧ Meng bakje + iets om mee te roeren.
✧ Mal(len)

gips-bloemen-benodigdheden-voor-de-gips

Gips maken.
Maak het gips volgens de beschrijving. In mijn geval was dat 2 delen gips 1 deel water. (300 gram gips en 150 ml water.) Dit doe je in een bakje bij elkaar en meng je tot een glad papje.

gips-bloemen-gips-maken

De mallen vullen.
Het mengsel verdeel je vervolgens snel over de mallen waar je een gipsen beeldje van wilt maken. Buiten de gips bloemen maakte ik ook nog van een hartvormige deksel een fotolijstje.
Tip 1: Tik de mal na het vullen een paar keer op tafel om de luchtbelletjes eruit te krijgen.

gips-bloemen-mallen-vullen

Uit de mal halen.
Nadat het gips droog is, (Bij mijn instructies stond 3 uur.) haal je de gipsbeeldjes uit mallen. Bij het hartje ging dit heel gemakkelijk, maar bij de bloemen iets moeilijker.
Tip 2: Om het gipsbeeldje gemakkelijker uit de mal te krijgen kun je met een stokje op de buitenkant van de mal tikken.
Tip 3: Zorg dan wel dat je iets zachts, een handdoek of zo onder de mal hebt liggen, zodat het beeldje niet op tafel in stukken valt.
Daarna laat je het gips nog verder uitharden voordat je kunt gaan verven. (Volgens mijn instructies was dat 24 uur.)

gips-bloemen-uit-de-mallen

Oranje bolchrysant.
De gips bloemen verf ik vervolgens tot herfst bloemen. Van eentje maakte ik een oranje bloemetje van een bolchrysant. (De bloem die erbij ligt.) Hiervoor verfde ik de basis eerst helemaal in een iets bruingele tint. Daarna de buitenste 2 randen licht oranje verven, maar zo dat de bruingele tint er doorheen komt. Vervolgens een rand licht oranje. Dan 2 randen iets donkerder oranje.
Tip 4: Deze vermeng je daarna met de kleur van de vorige rand. Op deze manier krijg je een vloeiende kleur overloop.
Voor de volgende rand ga je verder met oranje. Die je weer vermengd met het oranje van de rand daarvoor.  Na het oranje ga je verder met rood. De rand tegen de vorige kleur meng je dus weer met elkaar voor een mooie overloop. En als laatste nog donker rood in het midden. Deze zwak je ook af, door de rand met het rood er langs te mengen. Hierna is de bloem klaar.

gips-bloemen-oranje-bolchrysant

Lila aster.
De andere bloem verfde ik tot lila aster. (De bloem die boven de gips bloem ligt.) Bij deze begon ik met de kern. Deze maakte ik eerst helemaal geel. Daarna ging ik er met een bruingele tint over. Dit zetten ik aan de rand van de kern nog eens extra aan. Vervolgens verfde ik op de bloemblaadjes een blauwlila kleur. De bloemblaadjes die bovenop zitten maakte ik daarna paarsig lila. De blaadjes ertussen maakte ik met kleine beetjes wit een beetje lichter. Net als de rand om de kern heen. Ook de reliëfgleuven in de bovenste bloemblaadjes maakte ik met een beetje wit wat lichter. En dan lijkt de lila aster heel aardig op het bloemetje dat erbij ligt.

gips-bloemen-lila-aster

Zo verfde ik de 2 gips bloemen tot 2 verschillende herfstbloemen uit de tuin.

gips-bloemen-bolchrysant-en-aster-geverfd

Van het gipsbeeldje dat uit de hartvormige deksel kwam wil ik een fotolijstje maken. Hiervoor verfde ik het helemaal goud.

gips-bloemen-hartenlijstje

En het fotolijstje zo samen met de bloemen geeft een leuke combinatie. Er zitten nu alleen nog geen fotolijststeuntjes aan.

gips-bloemen-fotolijstje

Weet iemand of/waar ik losse fotolijststeuntjes kan kopen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.