Techniek: Tips & Tricks: Magic kaart met cupcake

Vandaag de laatste kaarttechniek op maandag in september. Dit sluit ik natuurlijk met een bijzondere techniek af. Ik ga je laten zien hoe je een magic kaart met cupcake kunt maken.

magic kaart met cupcake

De kaart basis.
Om te beginnen teken je de kaart basis op een stuk stevig A3 papier. Voor mijn kaart tekende ik in de breedte 2 keer 13 cm af en dan blijft er nog 3,7 cm. In de lengte teken je 21 cm af. Hier trek je een lijn tussen. Daarna teken je hier weer de zelfde maten als net in de breedte. Deze verbind je ook met elkaar. Vervolgens teken je tegen het middelste vlak van 13 cm een vlak dat aan beide kanten 0,1 cm smaller is en 19 cm lang. Dit snij je uit. (Bewaar de rest van het papier.)

magic-kaart-cupcake-mal-op-achtergrond-uitsnijden

Dan teken je het venster in het middelste vlak van 13 cm. Dit is 8,5 bij 12 cm. De breedte verdeel je gelijk aan beide zijdes. Voor de hoogte laat je aan de bovenkant 3 cm vrij en aan de onderkant blijft er dan nog 6 cm over. Aan de bovenkant teken je in het midden van dat vlak nog een halve cirkel van 3 cm doorsnee. (Handig te doen met passer.)
Deze snij je er alle 2 uit.

magic-kaart-cupcake-achtergrond-venster-en-boogje-tekenen-en-uitsnijden

De kaart vouwen.
Vervolgens vouw je alle vlakken op de getekende lijn naar het middelste vlak. Dan heb je de basis voor de kaart al.

magic-kaart-cupcake-achtergrond-vouwen

Teken nu de kaart dicht gevouwen is, het halve rondje ook op het vlak aan de achterkant. Dan vouw je het weer open en knip je het eruit.

magic-kaart-cupcake-kaart-basis-dicht-2de-boogje-geknipt

De magic strook.
Om het magische deel te maken, plak je eerst de kaart dicht. Op de strook die omhoog gevouwen zit plak je namelijk dubbelzijdig tape, hierdoor kan de strook er dadelijk minder ver in. (Deze strook kun je nu uit het zelfde papier halen als de kaart basis net.) Voor de breedte van de strook heb ik 1 cm meer genomen dan het venster breed is. (De strook wordt dus 9,5 cm.) De 21 cm van het papier pak ik even als hoogte. Vervolgens knip je deze strook uit en steek je deze in de kaart achter de strook. Nu teken je af hoeveel de strook te lang is. Dit knip je vervolgens van de strook af.

magic-kaart-cupcake-kaart-basis-dicht-geplakt-en-flap-afmeten

De cupcake.
Op internet zocht ik een leuke cupcake, deze paste ik nog een beetje aan en kleurde ik met twinmakers. (Eerder schreef ik al een stukje over de twinmakers van Action.)
Bij deze cupcake gebruikte ik de volgende twinmarkers:
De kers: 3 lagen nr. 5 (Cherry Pink).
De topping: 1 laag nr. 86 (Vivid Reddish Purple) & 2 lagen nr. 8 (Rose Pink).
De ogen: 1 laag nr. 67 (Pastel Blue) & 1 laag nr. 76 (Sky Blue).
De mond: 2 lagen nr. 5 (Cherry Pink).
De cake: 1 laag nr. 83 (Lavender) & 2 lagen nr. 33 (Melon Yellow).
(Ja, dat wordt samen bruin.)
Het bakje: 1 laag nr. 82 (Light Violet)
Daarna maakte ik met zilveren verf nog spikkels op de topping. Vervolgens knipte ik de cupcake uit.

magic-kaart-cupcake-het-cakeje-versiert

Om de cupcake nu mooi in het midden van de losse strook te krijgen, steek je deze nu even voor de strook die in de kaart zit. (Zorg wel dat de bovenkant van de strook gelijk loopt met de bovenkant van de kaart.)Dan doe je plak op de achterkant van de cupcake en plak je deze via het venster op de losse strook.

magic-kaart-cupcake-magic-flap-plakken

Plastic sheet.
Voor het echt magische stuk heb je ook nog een stuk transparant plastic sheet nodig. Deze snij je op de zelfde grootte als de losse strook.

magic-kaart-cupcake-plastic-flap

De 2 losse stroken aan elkaar vast maken.
Pak weer de resten van het begin papier. Hier teken je nu met een passer een rondje op met een doorsnee van 3 cm. Deze knip je uit en vouw je dubbel. Vervolgens vouw je hem weer open en plak je er aan de binnenkant dubbelzijdige tape op.

magic-kaart-cupcake-sluit-rondje

Met dit rondje plak je nu de 2 lossen stroken aan de bovenkant in het midden aan elkaar vast.

magic-kaart-cupcake-sluit-rondje-om-plastic-en-magic-flap

De buitenkant versieren.
Voor de buitenkant van de kaart teken ik op een fleurig A4 papier de zelfde maten als die van de kaart basis. Op het uitstekende vlak na. Ook teken je het venster er op en het boogje boven het venster. Deze 2 snij je uit.

magic-kaart-cupcake-buitenkant-kaart

Beplak de voorkant van de kaart met dubbelzijdige tape, maar haal de bescherm laag er nog niet af. Maak eerst met miniwasknijper het fleurige vel aan de bovenkant precies gelijk met de kaart vast. Vervolgens vouw je de onderkant omhoog en haal je hier de beschermlaag van de tape. Nu vouw je het papier naar onderen en zit het meteen goed. Dan haal je de miniwasknijpertje er af en sla je de andere kant omlaag. Om ook aan deze kant de beschermlaag van de tape af te halen en dan vast te plakken.

magic-kaart-cupcake-buitenkant-kaart-voorkant-vast-plakken

Vouw de zijkanten naar de achterkant. Teken vervolgens via de voorkant het boogje op de achterkant en knip deze uit.

magic-kaart-cupcake-buitenkant-kaart-boogje-tekenen

Daarna doe je dubbelzijdige tape op de rand van de smalle kant en de brede kant helemaal. Plak eerst de smalle kant vast en daar vervolgens de brede kant overheen.

magic-kaart-cupcake-buitenkant-kaart-achterkant-vast-plakken

De truc.
Om de magisch van de kaart te laten werken, moet je op het plastic nog de contouren van de cupcake tekenen. Zorg dat je hiervoor een watervaste stift gebruikt. (Het beste kun je even op een klein stukje plastic testen of de stift niet uitveegt.)

magic-kaart-cupcake-magic-flap-klaar

Gaatjes maken.
Nu nog een gaatje maken in het halve rondje bovenaan, zodat je hier een lint doorheen kunt doen. Hiermee trek je de strook gemakkelijk omhoog.

magic-kaart-cupcake-magic-flap-gaatje

In de kaart zelf maak je ook gaatjes aan de bovenkant in de hoeken. (Deze heb je later nog nodig.)

magic-kaart-cupcake-kaart-basis-gaatjes

Stopstrook.
Om te voorkomen dat de losse strook aan het einde helemaal uit de kaart getrokken kan worden maak je hier nog een strook aan. Deze haal je ook uit het basis papier en is 18,5 bij 2,2 cm (die het papier al is). Hier doe je in het midden ter breedte van de losse strook dubbelzijdige tape op. Daar plak je de achterkant van de strook op.

magic-kaart-cupcake-magic-flap-beveiligings-strook

In de kaart doen.
Van de 2 losse stroken steek je de papieren aan de achterkant van de strook in de kaart. De plastic strook steek je aan de voorkant van die strook. (Zo heb je voor alleen de omlijning en de gekleurde verstopt achter de strook in de kaart.)

magic-kaart-cupcake-opening

De magic kaart met cupcake beveiligen.
Nu kan de cupcake er nog helemaal uit, maar door nu met lintjes strikjes door de gaatjes in de hoeken te maken (Terwijl de kaart erin zit.) kan deze er niet meer uit.

magic-kaart-cupcake-sluit-systeem

Felicitatie tekst.
Met behulp van een doordruk techniek heb ik de tekst op de kaart gemaakt. Vervolgens ben ik hier met een stift overheen gegaan.

magic-kaart-cupcake-tekst-op-kaart

De magic kaart met cupcake is klaar.
Zo zie je de omlijning van een cupcake, maar trek je aan het lint in het midden dan komt er langzaam een gekleurde cupcake tevoorschijn.

magic-kaart-cupcake-klaar

Dit een leuke kaart om te geven. Er zullen veel verbaasde en verraste gezichten zijn.

Wat zou jij op jouw magic kaart maken?

2 reacties:

  1. Hey Yasmin,

   dankje, helaas heb ik nog geen webshop.
   Wellicht in de toekomst een keer, wanneer mijn lichaam dat aan kan.

   Misschien lukt het je wel om aan de hand van deze blogpost zelf een magic kaart te maken.

   Groetjes Suzan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.