Techniek: Tips & Tricks: Papier op maat

Zijn de verhoudingen voor een inpak creatie niet ideaal voor jouw cadeautje. Dan pas je deze toch gewoon aan. Ik leg je met een voorbeeld uit hoe je dit doet.

Papier op maat harten doosje andere maten geven

Maten aanpassen.
Om de maten van het papier te kunnen aanpassen, moet je eerst weten waar je die maten in het vouwpatroon tegen komt.

Hiervoor maak ik vaak een klein proefmodel, van gewoon A4 papier. (In dit voorbeeld gebruik ik opvallende kleuren, zodat alles duidelijker te zien is.)

Papier op maat harten doosje met maten

Het papier dat ik hier gebruik is 16 bij 16 cm. Het harten doosje wordt dan 4 cm breed bij 6 cm lang bij 2,66 cm hoog.

Papier op maat vouwpatroon met maten

Zoals je kunt zien bij de weer opengevouwen versie, kom je de 4 cm 2 keer tegen, de 6 cm ook 2 keer en de 2,66 cm vind je 3 keer terug.

Bij het aanpassen van de maat moet je dus even in de gaten houden hoe vaak die maat voorkomt. Als je dat niet zou doen en je wilt bijvoorbeeld de lengte van 6 cm veranderen naar 5 cm. Dat is 1 cm minder zou je zo denken, maar in het vouwpatroon kom je die 6 cm 2 keer tegen. Dus wordt het papier niet 1 maar 2 cm korter. Om van 6 cm 5 cm te maken.

Papier op maat de opening

Nu ga ik uitleggen hoe je die 2,66 cm kunt veranderen in 4 cm, zodat de opening vierkant wordt. Die 2,66 komt 3 keer voor. Deze maat verandert nu in 4 cm en dan krijg je 4 x 3 = 12 cm. Dit is alleen niet alles wat je moet tellen in die richting van het vouwpatroon. Hier wordt namelijk de breedte ook nog 2 keer aan gegeven. Er komt dus nog 4 x 2 = 8 cm bij de 12 cm die je al had. Dat is dan 12 + 8 = 20 cm. Het vouwpapier wordt nu dus 20 bij 16 cm, want in de lengte verandert er niks.

Papier op maat aangepaste maten

Vervolgens moet je de maten in de breedte van het papier nu wel aftekenen en apart vouwen.

Papier op maat in de breedte aftekenen Papier op maat getekende maten vouwen

Daarna kun je verder vouwen volgens de gewone instructies. Hier vindt je de instructies van het harten doosje. (Voor het doos deel begin je bij 1,05 min te kijken en voor het deksel deel gaan je verder naar 4,51 min.)

Papier op maat beide harten doosjes

Waar je om moet letten.
Als je een maat verandert in het vouwpatroon kan dit gevolgen hebben voor andere maten. Dit is namelijk bij het harten doosje het geval als je de breedte aanpast. De lengte hangt in het vouwpatroon hier vanaf. Doordat je de onderkant naar de uiteinde van de kruisen vouwt (de witte punten), ontstaat de witte vouwlijn. Dit is dan de lengte van het harten doosje.

Wanneer je de breedte aanpast. Bijvoorbeeld van 4 cm naar 7 cm en het papier dus niet 16 x 16 cm is, maar 22 x 16 cm. Dan wordt dat kruis groter, omdat het kruis vierkant blijft. (Nu dus 7 x 7 cm.) Hierdoor wordt de lengte minder. Het papier is namelijk 16 cm en daar gaat nu 7 van af in plaats van 4 cm. Dat is 3 cm minder om dubbel te vouwen voor de lengte van het harten doosje. Deze wordt nu dus niet 6 cm, maar 16 – 7 = 9 cm die je nog dubbel moet vouwen. De lengte nu wordt dus 9 : 2 = 4,5 cm.

Papier op maat breedte aanpassen

Als de lengte niet moet veranderen moet je dit in de maat van het papier aanpassen. Dit doe je door 2 keer de lengte en de breedte bij elkaar op te tellen. Als het harten doosje dus 7 cm breed en 6 cm lengte moet hebben is dat 6 x 2 = 12 cm. 12 cm + 7 = 19 cm. Het papier moet dan dus niet 22 x 16 cm zijn, maar 22 x 19 cm.

Zo kun je het harten doosje elke maat geven die jij wilt. Waardoor je minder papier nodig hebt, omdat het niet aan alle kanten te ruim is.

Papier op maat harten doosje andere maten geven

Ga jij ook graag zuinig met de hoeveelheid papier om?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.