Techniek: Tips & Tricks: Schuifkaart samenwonen

Hoe leuk is een kaartje met bewegende onderdelen? Zo kan bij deze schuifkaart samenwonen de vlinder op en neer “vliegen” terwijl er dan tekst tevoorschijn komt.

schuifkaart-samenwonen-intro

Basis.
Om te beginnen heb je een basis nodig, van hieruit kun je dan aan de slag. Dus eerst de omvang van een sleutel en een huis op papier zetten.
Tip 1: Bedenk hier al waar het schuifdeel komt. (Hier wordt de sleuf in het steek deel van de sleutel de schuif opening.)

schuifkaart-samenwonen-tekening

Kleur.
Vervolgens geeft je de basis kleur. Net als de andere afbeelding die je gebruikt. Dit deed ik met twinmarkers van de Action en zilveren verf. (De vlinder is een uitgeprinte foto van een bezoeker van de bloemen in onze tuin.)
Tip 2: zorg wel dat je bij de onderlaag over de randen heen gaat waar nog een laag overheen komt. Anders zie je hier misschien een witte rand en dat is niet mooi.
Daarna knip je de afbeeldingen uit. Hierbij maakte ik een sleutelgat in het ronde deel en de schuif opening in het steek stuk. (Hierin gaat het vlindertje op en neer “vliegen”.)

schuifkaart-samenwonen-lagen-in-kleur-uitgeknipt

Schuif tekst.
Met behulp van de basisvorm kun je bepalen hoe groot het stuk van de tekst mag zijn.
Tip 3: Het moet zover van de rand af blijven dat je 2 lagen aan elkaar kunt plakken.
Tip 4: Verder moet de lengte zo zijn dat deze binnen de ander helft van de kaart blijft.

schuifkaart-samenwonen-tekst

Achterkant.
Tip 5: Gebruik voor de achterkant een stevig karton.
Om de kaart stevigheid te geven maakte ik de achterkant dus van karton. Hier teken je de vorm op en snijd je uit. Daarna verf je de achterkant helemaal goud. Bij de voorkant goud rond het sleutelgat en waar bij de volgende laag de schuif opening zit.

schuifkaart-samenwonen-karton

3D tape.
Voor een beetje diepte effect plak ik de afbeelding er met 3D tape op. Daarom had ik bij de basis de stuken waar een laag overheen kwam alleen net over de randen gekleurd, zodat je er nu geen wit tussendoor ziet.

schuifkaart-samenwonen-3d-tape schuifkaart-samenwonen-3d-tape-op-elkaar

Tekst schuif opening.
Bij deze kaart kan niet alleen de vlinder bewegen, maar komt er samen met de vlinder een tekst tevoorschijn. Hiervoor moet er nog een gleufje in de sleutel gesneden worden.

schuifkaart-samenwonen-schuif-opening

Schuifsysteem.
Voor het schuifsysteem heb je een stevig stukje papier nodig. Hier doe je tape omheen, zodat deze glad is en gemakkelijk kan schuiven.
Tip 6: Gebruik hiervoor stevige tape. (Zelf had ik washi tape gebruikt. Dit blijf niet goed zitten en heb ik aan het einde nog vervangen door andere tape.)
Teken dan af op elke hoogte de schuifopening zit. Hier plak je een strook papier op vast.
Tip 7: Gebruik niet een te smalle strook. (Wederom moest ik aan het einde het smalle stukje vervangen voor een bredere strook.)
Leg dan de tekststrook op de goede plaats. Plak vervolgens de strook aan het tekst stuk en vervolgens de vlinder er bovenop. Daarna kijk je of er aan de achterkant toch niet nog een stukje van de tekststrook af moet.

schuifkaart-samenwonen-schuifstuk

Kaart monteren.
Teken vervolgens op de kartonnen sleutel af waar geen dubbelzijdig tape mag komen en beplak de rest.
Tip 8: Door gebruik van 3D tape is er meer ruimte voor het schuifsysteem om op en neer te gaan. (Met gewone dubbelzijdige tape zoals ik deed, werkt het schuifsysteem stroever. Hierdoor kan het eerder stuk gaan.)
Dan leg je de voorkant erop en maak je deze tijdelijk met mini wasknijpertjes vast aan de ronde kant. Nu kun je gemakkelijk de andere kant vast plakken terwijl het precies op zijn plek blijft zitten. Vervolgens haal je de mini wasknijpertjes er af en plak je ook de andere kant op elkaar.

schuifkaart-samenwonen-dubbelzijdige-tape

Nog een lint.
Vervolgens nog een lint door het sleutelgat maken en de schuifkaart samenwonen is klaar.

schuifkaart-samenwonen-intro

In welk thema zou jij een schuifkaart maken?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.