SuzanCreatiefDivers

Techniek: Tips & Tricks: Welke vouw

Instructies voor het vouwen van leuke creaties zijn vaak onmisbaar. Hoe weet je anders welke vouw je waar moet maken. Dan is het toch wel zo handig om te weten welke vouwen er bedoelt worden.

Voor het vouwen van bijvoorbeeld origami creaties zijn vaak getekende vouw instructies. Dan is het handig als je ook weet hoe je het papier volgens de instructies moet vouwen. Dat ga ik je aan de hand van foto’s duidelijker laten zien.

De voor en achterkant.
Bij getekende instructies wordt de voorkant vaak als grijs of een kleurtje aangeven en de achterkant met wit. Zo weet je hoe om het papier moet liggen met vouwen.

 

Berg vouw.
Een berg vouw maak je door de gekleurde kant van het papier aan de buitenkant te hebben.

 

Dal vouw.
Bij een dal vouw zit de gekleurde kant van het papier naar binnen. Je ziet hier dus de witte kant.

 

Heen en weer vouw.
Wanneer je een berg of dal vouw weer open vouwt, heb je een heen en weer vouw gemaakt. Dit wordt in een instructie aangegeven met boog met aan beide kanten een pijl. Deze vouw heb je later nog weer nodig of dient als hulplijn voor een andere vouw.

 

Het papier ronddraaien.
Soms kom je in een instructie het symbool van 2 pijltjes die samen een rondje vormen tegen dit betekend dat je het papier moet ronddraaien. Meestal is aan de volgende afbeelding wel te zien tot hoever je moet ronddraaien.

Het papier omdraaien.
Maar staat er en pijltje met een krul in dan moet je het papier omdraaien. De voorkant wordt dan de achterkant. De kleurstelling in de instructie wordt dus andersom, want nu heb je de andere kant voor.

 

Vouw naar binnen.
Wanneer het papier dubbel gevouwen is en je een vouw tussen de 2 lagen vouwt, maak je een vouw naar binnen.

Vouw naar buiten.
Bij een vouw naar buiten zit het papier ook dubbel, alleen nu vouw je het papier er naar de buitenkant overheen.

Spreidvouw.
Bij een spreidvouw zit het papier dubbel en haal je een zijkant na. Deze vouw je dus open en druk je vervolgens plat.

Herhaal pijl.
Wanneer 1 bepaalde vouw of een reeks vouwen vaker gevouwen moet worden, dan staat er bij een instructie een pijl met een plus eraan vast. Hier staat dan bij welke stappen er herhaalt moeten worden.

Hieronder moet er aan alle vier de kanten een vlieger in gevouwen worden. Dit laten ze in een instructie dan 1 keer zien en moet je zelf bij allemaal op die manier vouwen.

Vervolgens vouw je aan de boven kant de zijkanten naar het midden. Wat je herhaalt bij alle vier de zijden.

Als laatste vouw je de punt om. Ook dit doe je bij alle kanten.

Vouw opblazen.
De bovenstaande stappen liet ik even allemaal zien, zodat je weet hoe ik aan het figuur hieronder kom. Hier zit aan de onderkant een opening. Bij een instructie zou hier een wolkje met een pijltje staan. Deze moet je namelijk opblazen. (Zelf gebruik ik dan de hulp van een satéprikker, veel makkelijker.)

Vouw indrukken.
Als je bij de herhaling vouwen alleen het eerste deel vouwt. En vervolgens de vlieger ongeveer half dubbel, zodat je de punten hierop kunt open vouwen. Dan blijft er in het midden een punt omhoog staan. Door hiervan de zijvouwen na te halen wordt de punt platter en kun je deze voorzichtig helemaal plat vouwen. In een instructie wordt zo’n vouw indrukken aangegeven met een pijltje zonder steel. (Een driehoekje dus.)

Krimpvouw.
Voor een krimpvouw heb je het papier enkel met een vouw erin die je omhoog of omlaag dubbel weg vouwt.

Plooivouw.
Bij een plooivouw zit het papier dubbel en maak je een vouw met het papier aan beide kanten naar buiten over het papier heen.

 

Vouw markering.
In plaats van een hulp vouwlijn kun je als dat kan ook kleine markering vouwen maken. Op die manier heb je minder onnodige vouwen in je eindresultaat staan, wat er mooier uitziet.

Harmonica vouw.
Harmonica vouw is eigenlijk gewoon een combinatie van berg en dal vouwen die elkaar steeds afwisselen. Op deze manier kun je ook een waaier vouwen als je het papier recht in harmonica vouwt en daarna de uiteinden naar elkaar brengt.

Vouwlijnen.
In een instructie worden de vouwlijnen meestal met streepjes aangegeven. (Bij een origami vouwdiagram worden de bergvouwen met een niet onderbroken lijn aangegeven en de dalvouwen met streepjes lijn.)

 

Knippen en plakken.
Soms staat er ook een schaar of plakstift afgebeeld. Dan moet je de aangegeven lijn knippen of een bepaald gebied plakken. Bij de diamant met vleugels hierboven zou ik de vleugels kunnen lijmen, zodat deze mooier bij elkaar blijven zitten.

Vindt jij de vouwinstructies altijd even duidelijk?

Mobiele versie afsluiten