Woensdag mag dag: 3D kerstkaarten Action

Zelf kerstkaarten maken is heel leuk om te doen. Zeker met zo’n handig 3D kerstkaarten blok van de Action. Waar de onderdelen voor 22 3D kerstkaart in voor gestanst zijn.

3d kerstkaarten action

Op de voorkant van het 3D kerstkaarten blok (€1,99 om 22 kaarten van te maken.) van de Action kun je de stijl al zien. Er waren namelijk meerdere varianten, maar deze vond ik het leukste. Aan de achterkant kun je precies zien welke 3D plaatjes er allemaal in zitten. En dat je geen schaar nodig hebt. Ik ga er 2 laten zien, eerst maak ik gewoon een 3D kaart en vervolgens ook nog een 3D schutkerstkaart.

3d-kerstkaarten-action-voor-en-achterkant

Eerst de gewone 3D kaart. Ik ging voor een Kerstman. Deze maakte ik op een kerstkaart met 2 randen embossing kerstbomen erop.

3d-kerstkaarten-action-kerstman-benodigdheden

Bij het eruit drukken van de onderdelen moet je wel een beetje opletten. Sommige stukjes zijn niet zo hard voor gestanst. Ga dus voorzichtig aan de slag en kijk ook aan de achterkant of de lijnen er goed in zitten. (Zelf gebruikte ik toch af en toe een schaar ook al zou dit eigenlijk niet nodig zijn, maar ik vind het jammer als een figuur inscheurt.)

3d-kerstkaarten-action-kerstman-uitdrukken

Wanneer je alle onderdelen voor 1 kaart eruit gehaald hebt kun je verder.

3d-kerstkaarten-action-kerstman-de-onderdelen

Nu moet je de onderdelen in de juiste volgorde met 3D plakkertjes op elkaar plakken. Het is hierbij slim om te kijken waar de volgende laag overheen gaat, zodat je kunt zorgen dat daar een 3D plakkertje zit. Op die manier kun je de lagen goed aandrukken zonder dat de laag eronder inzakt.

3d-kerstkaarten-action-kerstman-3d-plakken

In het 3D kerstkaarten blok zitten zo dus 22 figuren om te maken. Vervolgens heb je dus nog wel een kaart nodig om het 3D figuur op te plakken. Deze Kerstman plakte ik op een rode kaart waar kerstbomen in gedrukt zitten. Als laatste aan de binnenkant nog een kerstwens en de 3D kaart is klaar.

3d-kerstkaarten-action-kerstman-op-de-kaart-en-tekst-binnenkant

Voor de 2de 3D schutkerstkaart heb je nog wat extra materiaal nodig dan de gewone kaart hierboven.
✧ Dubbelzijdige 3D tape
✧ Plastic sheet
✧ Zakje “sneeuw” of glitter
✧ Washi tape en papier om de dubbelzijdige tape mee te versieren.

3d-kerstkaarten-action-hert-benodigdheden

Eerst haal je de onderdelen voor de 3D kaart weer voorzichtig uit het blok.

3d-kerstkaarten-action-hert-onderdelen

Dan plak je ze in de juiste volgorde op elkaar met 3D plakkertjes. Voor de smallere stukjes knip je een plakkertje gewoon in kleinere stukjes tot het wel past.

3d-kerstkaarten-action-hert-3d-plakken

Daarna leg je het figuur op een plastic sheet en teken je de vorm rondom ongeveer 1 centimeter breder af. Dit knip je uit.

3d-kerstkaarten-action-hert-plastic-op-maat-maken

Vervolgens maakte ik stroken dubbelzijdig 3D tape op de maat van het plastic. Je hebt zoveel stroken nodig dat ze op elkaar geplakt net iets hoger zijn dan het 3D figuur. Bij het op elkaar plakken zorg je dat alleen de buitenste lagen nog voorzien zijn van de bescherm strip, zodat die nog niet plakken.

3d-kerstkaarten-action-hert-rand-dikke-3d-tape

Deze laag haal je vervolgens van een kant af en plak je op de rand van het plastic. Zo plak je er ook een aan de andere kant, op de breedte van het 3D figuur dat het achter komt te zitten. Dan meet je de ruimte daartussen op en maak je de stroken voor die zijden op maat. En plak je ze ertussen.

3d-kerstkaarten-action-hert-schutvenster-plakken

Daarna plak je op de randen van het plastic (Waar het dubbelzijdige 3D tape aan de andere kant zit.) dunne dubbelzijdige tape om met stroken leuk papier af te plakken. Zo zie je de tape eronder niet meer zitten.

3d-kerstkaarten-action-hert-3d-rand-versieren

De randen zie je dan wel, daarom beplakte ik deze met washi tape. De tape was alleen te hoog dus moest ik er een randje vanaf knippen. (Dat bewaarde ik en gebruikte ik om een van de 6 DIY kerstballen van gisteren mee te versieren.)

3d-kerstkaarten-action-hert-3d-rand-washi-tape-binnenkant

Voor ik de buitenkant kon afplakken moest ik de rand rondom eerst mooi vierkant maken. Dit deed ik door 3D dubbelzijdige tape aan de zijkanten tegen de op elkaar geplakte stroken te plakken.

3d-kerstkaarten-action-hert-3d-rand-bijplakken

Volgens kon ik ook de buitenkant met washi tape beplakken en de overtollige rand er afknippen. Dit bewaarde ik weer.

3d-kerstkaarten-action-hert-3d-rand-washi-tape-buitenkant

Zo is het venster voor de schutkerstkaart klaar en mooi versierd.

3d-kerstkaarten-action-hert-schutvenster-basis

Alleen het 3D figuur moet nog op een papiertje geplakt worden dat net zo groot is als het venster. Dan vul je het venster met een beetje “sneeuw” of glitter. Vervolgens haal je de beschermlaag van het 3D dubbelzijdige tape en plak je het 3D figuur er netjes op. Als je nu met het venster schut sneeuwt het.

3d-kerstkaarten-action-hert-schutvenster-met-sneeuw-dicht-maken

 

Dit venster plakte ik daarna nog op een metallic witte kaart en ik schreef er nog “prettige kerstdagen” boven de besneeuwde diertjes en “en een gelukkig nieuwjaar” er onder.

3d-kerstkaarten-action-hert

Met zo’n 3D kerstkaarten blok kun je dus heel eenvoudig een gewone kerstkaart maken, maar met een paar extra dingen kun je er ook een hele unieke schutkerstkaart van maken.

3d-kerstkaarten-action-klaar

Maak jij zelf de kerstkaarten die je verstuurd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.