Woensdag mag dag: Borduurarmband

Een tijdje terug won ik dit world of jet borduurarmband pakketje bij nouk-san. Vandaag laat ik zien hoe een armband is geworden. De 2de zie je van het weekend misschien nog in het weekoverzicht voorbij komen.

Borduurarmband nouk-san winactie uitgepakt

 

Als eerste begon ik met de bruine armband. Hiervoor wilde ik een patroon met alle kleuren garen.

Borduurarmband de materialen

Omdat bij de voorbeeld patronen niet alle kleuren in een borduursel gebruikt werden, bedacht ik daarom zelf een patroon. Eerst maakte ik een vlug opzetje op de computer en daarna werkte ik het met stift op papier uit. (De witte lijnen om de middelste blauwe golf heb ik uiteindelijk weg gelaten.)

Borduurarmband mijn ontwerp

Als je weet wat je wilt gaan borduren kun je beginnen. Daarvoor knip je eerst 50 centimeter garen af. Vervolgens moet je de garen splitsen. Het garen  bestaat namelijk uit 6 draden. Hier maak je 3 groepen van 2 draden van. (Dan hebt je 3 x een draad van 50 cm.)

Borduurarmband splits de 6 draden in 3 keer 2 draden

Dan kun je beginnen. Het garen aan de naald maken en vervolgens vanuit de achterkant naar de voorkant steken waar die kleur moet beginnen. Aan de achterkant laat je dan nog een centimeter of 3 van het garen uitsteken.

Borduurarmband laat een paar cm aan de achterkant over

Vervolgens ga je kruisen maken. Van voor onder schuin naar boven steken en dan aan de achterkant een gaatje opzij. Om daarna aan de voorkant schuin naar onder te steken. Wanneer je 2 kruisen langs elkaar moet maken begin je het 2de kruis schuin boven aan en steek je schuin naar onder. Vervolgens steek je aan de achterkant dan een gaatje omhoog en aan de voorkant weer schuin naar onder. (Zo ziet het kruis er hetzelfde uit. En zit niet ineens de andere draad van het kruis bovenop.)

Borduurarmband maak een kruisteek

Wanneer een kleur af is of het garen ondertussen op. Dan hecht je deze aan de achterkant van de armband af. Dit doe je door de naald onder minstens 4 voorgaande steken heen te halen. Zo blijft het garen zitten en kun je het overtollige garen afknippen. Bij de volgende kleur begin je met het garen onder 4 andere steken door te steken, zodat dit ook blijft zitten.

Borduurarmband een kleur klaar Borduurarmband afhechten aan de achterkant

Vervolgens vond ik het leuk om bij de witte draad ook nog kraaltje in een patroon mee te borduren. Dit doe je door voor je de kruis steek compleet maakt er eerst een kraaltje aan het garen te rijgen.

Borduurarmband wit met kraaltje

Door te werken met kraaltjes krijgt de borduurarmband net een beetje meer uitstraling.

Borduurarmband wit met kraaltjes patroon Borduurarmband klaar

Maar er zaten 2 armbanden in het pakketje. Ik kan er dus nog een borduren. Hopelijk kan ik hier in het weekoverzicht een foto van laten zien. (Als ik tenminste genoeg tijd heb om te borduren.) Hiervoor gebruik ik denk ik een van de voorbeeld patronen. (Hoef ik alleen de kleur nog te kiezen de patronen zijn alle vier hetzelfde.) Let er bij de voorbeeld patronen wel op dat je de buitenste witte rand niet borduurt, want dan kom je gaatjes te kort op je armband.

Borduurarmband 2de armdand + patronen

Zelf draag ik trouwens niet vaak sieraden op mijn horloge na. Maar ik vond het zeker leuk om deze borduurarmband te maken. En wie weet maak ik er ook nog wel een keer iemand blij mee als extraatje bij een brievenbuspakketje.

Draag jij wel eens zelfgemaakte sieraden?

2 reacties:

  1. Dankjewel, ik vond zelf dat deze armband wel wat kraaltjes kon gebruiken.
    Deze zaten namelijk niet bij het pakketje wat ik won.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.