Woensdag mag dag: Filigraan kerstkaart

Vandaag laat ik je zien hoe je een filigraan kerstkaart kunt maken. Wat dat eigenlijk is? Een kaart gemaakt van gekrulde en opgedraaide papieren stroken.

Benodigdheden:
✧ Filigraan stroken (In verschillende kleuren.)
✧ Lijm
✧ Laag doosje of kaart (Bij kaart kan het filigraan eerder beschadigd raken.)
✧ Extra decoraties

Om te beginnen zoek of bedenk je wat je wilt maken. Ik koos voor een kerstboom met kerstballen. (Hier zocht ik online een afbeelding van een uit krullen bestaande boom voor, om als basis te gebruiken.) Dan print of teken je het ontwerp op waren grote. Hier ga je het filigraan papier op vormen.

Voor het vormen van de filigraan stroken draaide ik deze om een stopnaald heen. Daarna buig je de krul tot dat deze is zoals je hem wilt hebben.

Dan leg je deze op het ontwerp, zodat je kunt zien waar je hem moet afknippen. De krul moet je uiteindelijk nog vast kunnen plakken aan een andere filigraan strook.

Wanneer je alle krullen voor de kerstboom klaar hebt plak je de aan elkaar vast. Dit kan zijn door tussen 2 krullen lijm te doen en op een andere krul te plakken. Of door aan het uiteinde van een krul lijm te doen en langs een andere strook te plakken.

Nu is de kerstboom alleen nog een beetje kaal, dus wil ik de kerstboom versieren met kerstballen. Hiervoor rol je een strook filigraan strak op om een stopnaald. (Dit kun je heel strak doen of juist los. En hoe groter je de kerstbal wil hoe meer filigraan strook je nodig hebt.) Daarna knip je de filigraan strook af en plakje het uiteinde vast.

Zo ziet de kerstboom er toch veel leuker uit? Met allemaal verschillende kleuren kerstballen erin.

Dit plak je vervolgens op een kaart of zoals ik ga doen in een laag doosje. (Hier hebben de kerstkaarten van vorig jaar in gezeten.) Eerst plakte ik op de bodem een kerstpapiertje aan de binnenkant van het doosje. Deze moest ik wel nog op maat maken. Dit deed ik door het papier in een hoek goed te leggen en vervolgens vouwen te maken bij de 2 zijkanten er tegenover. Dan die rand dubbel vouwen en eraf snijden. Vervolgens past het papier dan precies en plak je het vast.

Dit is trouwens het printje op het kerstpapier. Rode en groene kerstlampjes.

Ook de achterkant van het doosje versierde ik, omdat hier nog een streepjes code en plak resten van plakband zaten. Dit deed ik met kerst tapes en een paar papieren decoraties.

Vervolgens dan de boom vastplakken, hiervoor leg je de kerstboom op de plaats waar je hem wilt hebben. Daarna doe je met een saté prikker lijm aan de onderkant van een krul en druk je dit op de achtergrond. Zo ga je verder tot de hele boom vastgelijmd zit.

Dan de kerstballen er tussen plakken. Om dit te doen doe je lijm op de achterkant van de kerstbal en plaats je deze waar die kerstbal moet komen. Hier druk hem dan vast.

Zo is het je al een leuke kerstkaart met een met kerstballen versierde kerstboom erop.

Alleen bovenaan heb ik nog ruimte open gelaten om kerst tekst neer te zetten. Hiervoor gebruikte ik stukjes uit een blok met kerstpapier. Een met merry christmas erop en een blanco om zelf nog wat op te schrijven.

Hier schreef ik met een zilveren gel pen happy new year op. Vervolgens plakte ik op de achterkant 3D plakband op om ook bovenaan een beetje diepte te creëren.

En dan is de filigraan kerstkaart met versierde kerstboom klaar.

Let wel op het gewicht van deze kaart, boven de 50 gram moet een kerstkaart als gewone post gefrankeerd worden.

Zou jij voor zo’n mooie kerstkaart meer aan het frankeren uitgeven?

2 reacties:

    1. Dankje, de sneeuwpop van jouw is ook heel mooi.
      En door die in zo’n doosje te maken zou je ze prima kunnen versturen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.